Als zzp’er maak je soms lange dagen want je doet bijna alles zelf: van klantenwerving tot de boekhouding. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen met gezonde maaltijden én jezelf af en toe een beetje te verwennen met iets lekkers. Die goeie kop koffie geeft je de oppepper die je nodig hebt, de biologische lunch zorgt er voor dat je de er de rest van de middag tegen aan kan en als jij een nieuwe klus binnen hebt gesleept mag je dat best vieren met een taartje. Wij zetten een aantal leveranciers van duurzame, gezonde én lekkere producten op een rijtje.

1. Koffie van Peeze

Koffie, brandstof der zzp’er. Waar zou je zijn zonder? Koffiebranderij Peeze doet er alles aan om zo circulair mogelijk te werk te gaan. Ze upcyclen koffiedrab, maken composteerbare koffieverpakkingen, gebruiken gerecycled FSC-papier én verzamelen en hergebruiken koffiebekers.

> Lees meer over de circulaire koffieketen van Peeze

De circulaire koffie van Peeze
De circulaire koffie van Peeze

2. Biologische thee van Clipper en Piramide

Zit je aan je koffie-taks? Stap over op thee. Piramide Thee is biologisch en draagt bij aan betere handelsvoorwaarden voor boeren in ontwikkelingslanden. Zo kunnen ze investeren in hun bedrijf, in betere leefomstandigheden en in een duurzame toekomst. Clipper Tea – óók biologisch – is pionier in verpakkingen. Ze gebruiken ongebleekte, plastic-vrije theezakjes, superlichte, recyclebare theedoosjes en zijn bezig met het ontwikkelen van een verpakking die je gewoon op de composthoop kunt gooien.

Triodos Bank financiert biologische voeding en landbouw

Ons voedselsysteem is aan verandering toe. ‘Veel en goedkoop’ zet mens en milieu onder druk. Duurzaam geproduceerde voeding verdient meer waardering. Hoe kunnen we deze verandering in gang zetten? Daarom financieren wij ondernemingen als Peeze, Nice, Sharp Sharp, Neleman, Ekoplaza en Liquido d'oro.

Bekijk al onze financieringen in biologische voeding en landbouw

3. IJs van Nice

Benauwd vanwege een naderende deadline? Koel af met ijs. Nice stopt maximaal zes ingrediënten in hun ijsjes: altijd veel biologisch en lokaal geteeld fruit maar nooit concentraten, purees of kunstmatige toevoegingen. Daar kun je zonder schuldgevoel van blijven eten. Pas op voor de brain freeze. Je kunt Nice kopen bij de meeste biologische winkels.

Thijs Afink aan het werk met een grote theezak vol fruit

4. Thijsthee tegen verspilling

Nog één in de categorie verkoeling: Thijsthee. Wist je dat er per jaar 250 miljoen kilo groente en fruit wordt verspild? Zonde! Souchef Thijs Afink strijdt hier tegen door fruit dat wordt weggegooid omdat het te dik, te krom of te lelijk is te redden. Hij weet er een heerlijke ijsthee van te maken waarmee jij de bedrijfskoelkast helemaal vol wil laden.

5. Vrolijke vegan taartjes van Sharp Sharp

Grote klus binnen gehaald? Dat moet gevierd worden. Bij café-bakkerij Sharp Sharp verkopen ze plantaardige taartjes die bewijzen dat je geen dierlijke producten nodig hebt om iets héél lekkers te maken. De vierkante taartjes worden ‘plaatjes’ genoemd en ze zijn inderdaad bijna te mooi om op te eten. Bijna.

> Lees meer over de oprichting van Sharp Sharp

6. Vrijmibo met wijn van Neleman

Bel bevriende zzp’er en organiseer je eigen vrijmibo. De biologische wijnen van Neleman komen van de eigen wijngaarden in de binnenlanden bij Valencia. Vanaf daar worden ze zo duurzaam mogelijk jouw kant op getransporteerd. Met bestelbusjes op groen gas, elektrische auto’s én op de fiets.

> Lees meer over de duurzame distributie van Neleman

De winkel van Neleman in Zutphen

7. Maaltijd van Ekoplaza

Facturen gestuurd, belletjes gedaan, mail weggewerkt, alle klussen geklaard en dan nog moeten koken? Daar heb je niet altijd zin in. Snappen we. Ekoplaza verkoopt gevarieerde en gezonde kant-en-klaar maaltijden. Kom maar door nasi kuning met vegan rendang/kikkererwtensalade met dadel en amandel/pilav met köfte.

Flessen olijfolie van Liquodo d'Oro

8. Kerstpakkettroost met olijfolie van Liquido d’Oro

Misschien wel het grootste verdriet van de zzp’er: nooit eens een kerstpakket! Troost jezelf met hét standaard kerstpakketproduct: de fles olijfolie. En jij kunt echt goeie kiezen, zoals die van Liquido d’Oro. Daar werken ze met biologisch gecertificeerde boeren. Het hele productieproces – van het planten van de olijfpit tot aan de opslag van de olijfolie – wordt door hen op een duurzame manier aangepakt.

Fotografie: Pieter van den Boogert, Liquido d’Oro