ZON

1. Wijndomein Oude Waalstroom – Bommelerwaard

In de buurt van Zaltbommel vind je biologische wijngaard de Oude Waalstroom. In het rivierenlandschap van de Bommelerwaard produceren zij wijn op een natuurlijke en duurzame manier. Hoe ze dat doen?

Dat leggen de wijnboeren graag aan je uit. De Oude Waalstroom is iedere zaterdag of op afspraak geopend. Ook houden ze proeverijen en geven ze workshops zoals koken op houtvuur. Waarbij natuurlijk bijpassende wijnen geschonken worden.

Eind september worden de rijpe druiven geoogst en kan jij een handje helpen.

Vuurtoreneiland is alleen per boot bereikbaar. Foto: René Laterali
Vuurtoreneiland is alleen per boot bereikbaar. Foto: René Laterali

2. Vuurtoreneiland – Amsterdam/Durgerdam

Het Vuurtoreneiland ligt midden in het Markermeer en is alleen per boot bereikbaar. Op het eiland vind je een uitbundig bloeiende natuur, een vervallen fort en de enige vuurtoren van Amsterdam. Generaties lang waakte de familie Engel als vuurtorenwachter – en enige bewoners – over deze ongerepte plek in de stad. Het eiland is daardoor nog wild en onontdekt.

De ondernemers achter het Vuurtoreneiland wilden de plek behouden voor de toekomst en toegankelijk maken voor publiek. Ze kozen voor een kleinschalig restaurant met lokale producten: “Onze producenten hebben het goed voor met milieu, mens en dier. Zelfstandige boeren, lokale jagers, vissers, brouwers en stokers, die hun eigen weg volgen en dezelfde visie en passie voor echt eten delen.”

Een bezoek aan Vuurtoreneiland begint dus al met een boottocht vanaf Amsterdam. Zittend op het dek van het Yveer zie je de stad langzaam overgaan in natuur. Op het eiland aangekomen is er volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de laatste zonnestralen. Om daarna aan tafel te gaan.

ZEE

3. Zeilen (diverse locaties)

Zeilen is misschien wel de meest ontspannen manier om een zomerdag door te brengen. Een beetje dobberen op zee, of met de wind in de zeilen over het IJsselmeer of de Waddenzee koersen. En dat allemaal op de kracht van de wind.

Zeilschepen die rond 1900 nog gebruikt werden voor de vracht zijn nu opgeknapt en geschikt gemaakt voor (eco)toerisme. Je kan bijvoorbeeld een dagtocht boeken bij de Antonia Maria, een tjalk uit 1910 die in de jaren tachtig omgebouwd werd tot vakantieschip. Of bij zeilschepen Sudermar (afvaarthaven Stavoren) of Vertrouwen (afvaarthaven Enkhuizen). Op het zeilschip Vertrouwen organiseren Irma Bouman en Lex van Deutekom ook zeilvakanties voor mensen met een verstandelijke beperking en kunnen groepen uit de jeugdhulpverlening een week of weekend op het zeilschip terecht voor vakantie of een time out.

4. Het Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In zowel positieve als negatieve zin. Het water was een vijand, overstromingen slokten regelmatig stukken land op. Maar het was ook een vriend: de ligging aan zee zorgde voor economische kansen.

Het Scheepvaartmuseum met VOC-schip.
Het Scheepvaartmuseum met VOC-schip. Foto: Eddo Hartmann/Het Scheepvaartmuseum

In een eeuwenoud pakhuis in het centrum van Amsterdam organiseert Het Scheepvaartmuseum tentoonstellingen en debatten. Het museum wil via verhalen over (zee)reizen en De Gouden Eeuw het huidige debat diepgang geven.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen met prachtige oude kaarten die in de zeventiende eeuw als kunstwerken gedecoreerd werden en schilderijen die verhalen over de zeevaart.

Van 13 juli tot en met 25 augustus zijn er de gek-op-waterweken. Het museum organiseert dan zomerse activiteiten in het museum én op het water. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen bijvoorbeeld mee op expeditie met de Plastic Whale. Ook kan je picknicken op de steiger van het museum.

Triodos Bank financiert positieve verandering

Al deze zomeruitjes financieren wij met het spaargeld van onze klanten. Al sinds de oprichting in 1980 investeren wij uitsluitend in initiatieven die een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Zo financieren we betere zorg voor kwetsbare ouderen en kinderen. Ook dragen we bij aan het verminderen van voedselverspilling en de productie van schonere energie, en ondersteunen we kunst die inspireert en bruggen slaat.

> Bekijk welke ondernemers we bij jou in de buurt financieren

STAD

5. De Smeltkroes (Honigfabriek) – Nijmegen

Nijmegen adverteert zichzelf als summer city. Vanuit het treinstation wandel je zo de uiterwaarden in, neem je een duik in de rivier, of bezoek je de Smeltkroes in de oude Honigfabriek. De Smeltkroes is de werkruimte voor de makers van Nijmegen. In één pand bevinden zich zowel instrumentenbouwers als webdesigners. Keramisten en bierbrouwers. Edelsmeden en grafisch vormgevers.

De Smeltkroes is een verzamelplaats, een plek waar oude ambachten en nieuwe technieken samenvloeien en waar uitwisseling tussen de verschillende makers centraal staat. Als bezoeker kan je dat zien, voelen en proeven in de verschillende winkeltjes, cafés en restaurantjes. Ook kan je mee doen aan een van de workshops die daar gegeven worden.

BOS

6. Fun Forest (diverse locaties)

Vlakbij de stad, maar toch midden in de natuur. Tokkelbanen, wiebelbruggen, en valnetten: bij Fun Forest kunnen kinderen en volwassenen lekker ravotten in de natuur. In de klimparken kun je klimparcoursen afleggen die soms tot wel 11 meter hoogte gaan. Fun Forest zorgt goed voor hun bos. Bomen worden beschermd en ieder jaar gecontroleerd om er voor te zorgen dat het bos over 100 jaar nog net zo vitaal is.

In de restaurants bij de klimparken werkt Fun Forest zo veel mogelijk met verse, biologische en fairtrade producten. En bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek.

Tekst loopt door onder de video

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

SLECHT WEER

7. CORPUS – Oegstgeest

Ook op regenachtige zomerdagen is er van alles te doen. Zo staat er in Oegstgeest belevingscentrum CORPUS waar je een reis maakt door het menselijk lichaam. Onderweg leer je hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden.

CORPUS speelt een educatieve, informatieve en preventieve rol op het gebied van gezond leven en welzijn. En dat wordt op een leuke en meeslepende manier uitgevoerd, met grappige testjes, games en heel veel nuttige weetjes.

8. Eye – Amsterdam

Filmmuseum Eye is gelegen aan het IJ. Vanaf het Centraal Station pak je de gratis pont naar de overkant van het water. Eenmaal bij Eye aangekomen kun je de hele dag door films bezoeken. Van oude klassiekers, tot cultfilms. Actuele documentaires of films uit verre uithoeken van de wereld.

Bioscoopzaal van Filmmuseum Eye
Bioscoopzaal van Filmmuseum Eye. Foto: Pieter van den Boogert

Ook is er een vaste presentatie over de geschiedenis van de film. Hoe zagen cinema-apparaten en filmstroken er vroeger uit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? In een aparte tentoonstellingsruimte wordt het werk van een filmmaker of beeldend kunstenaar gepresenteerd. Deze zomer zijn dat de animaties en tekeningen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.