1. Je draagt bij aan het Klimaatakkoord

Gas is steeds minder populair. We kennen de verhalen over de aardbevingen in Groningen. Maar het is ook een fossiele brandstof die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van onze CO2-uitstoot. En die willen we de komende jaren zoveel mogelijk terugbrengen.

Dat het de overheid serieus is, blijkt wel uit de berichten over een stijging van de belasting op gas met 75 procent. Dat is een van de resultaten van het overleg tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid over het Klimaatakkoord.

Het doel hiervan is om in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met 49 procent terug te dringen en in 2050 tot bijna nul. Als je ervoor kiest van het gas af te gaan, draag je dus direct bij aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

2. Je bespaart energie en kosten

Op dit moment gebruikt nog 95 procent van de woningen aardgas. Van het gas af is dus een grote uitdaging. Als je hiermee begint, start dan met isolatie van de schil: dak, muren en vloeren.

Deze relatief goedkope stap heeft grote impact omdat je hiermee tot 70 procent bespaart van de energie die nodig is om je huis te verwarmen.

Als je vervolgens je energie, bijvoorbeeld voor een luchtwarmtepomp, zelf opwekt, zorgt dat voor een extra kostenbesparing en minder uitstoot. Je hebt geen gasrekening meer en ook de jaarlijkse kosten aan vastrecht voor de gasaansluiting, zo’n 250 euro vervallen.

tessatim1320-300x231
“We hebben nu de zuinigste variant van een HR++ ketel en een luchtwarmtepomp. Op die manier kunnen we energiezuinig en comfortabel leven”, aldus Tessa Brummelkamp en Tim van der Maden.

3. Het is fijn wonen zonder gas

Van gas af vraagt om goede isolatie en andere systemen om je huis te verwarmen. Deze energiebesparende maatregelen leveren meer wooncomfort op en hebben een positief effect op het leefklimaat in huis. Mensen die hun huis al energiezuiniger maakten, zijn enthousiast.

Triodos Hypotheekklanten Tessa Brummelkamp en Tim van der Maden verbouwden hun huis van G naar A. En ook Frank Gerritsma maakte van zijn jaren 60 huis een energiezuinige en fijne plek om te wonen.

Hun huizen zijn comfortabeler door minder kou en tocht. Een bijkomend voordeel is dat een woning zonder gas veiliger is.

Meer weten?
> Lees welke stappen je zet om je huis gasloos te maken en wat dat kost

TRIODOS HYPOTHEEK

HULP BIJ VERDUURZAMING

Wil jij je nieuwe huis duurzaam verbouwen? Bijvoorbeeld door van het gas af te gaan en een warmtepomp te installeren? Bij de Triodos Hypotheek kun je nu een energiebespaarlening afsluiten. Op de rente van deze lening krijg je 50% korting. Dat is de helft van de rente die je over je hypotheek moet betalen. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je over je hypotheek betaalt.

TRIODOS.NL/HYPOTHEKEN

Tekst: Petrick de Koning