In Libanon maken vluchtelingen nu 23 procent uit van de totale bevolking. De impact hiervan op de Libanese samenleving is groot: groeiende werkeloosheid en armoede en een grote druk op overheidsdiensten en infrastructuur.

Samira is een van die vluchtelingen die naar Libanon vluchtte en een nieuw bestaan opbouwde. Ze kon alleen maar aan de oorlog denken toen ze net naar Libanon was gevlucht met haar twee kinderen. “Het laatste nieuws dat ik hoorde ging over mijn huis, dat was vernield.” Alsof ze zich toen realiseerde dat ze niet terug naar huis kon, besloot ze haar leven in Libanon op te bouwen.

Maar hoe? Er was geen spaargeld meer. Ze was alles kwijtgeraakt door de oorlog. Haar Libanese buurvrouw Souad gaf haar toen een duwtje in de rug. Samira wilde namelijk een bedrijf beginnen in het verhuren van trouwjurken. Souad raadde haar aan om een lening te nemen, samen met haar zodat ze elkaar konden steunen in het terugbetalen. Ze ontvingen deze lening van microfinancieringsinstelling Al Majmoua. Samira wist daardoor een goedlopend bedrijfje in trouwjurken op te bouwen, haar inkomsten zijn verdubbeld.

Project CV

Al Majmoua

Al Majmoua verstrekt leningen aan ruim 70.000 kleinschalige ondernemers. De microfinancieringsinstelling zet zich in om bij te dragen aan een financiële sector die toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking, in het bijzonder voor mensen met een laag inkomen. Al Majmoua heeft voor het ontwikkelen van de lening aan vluchtelingen nauw samengewerkt met de International Rescue Committee (IRC) en de VN-Vluchtelingenorganisatie. Inmiddels verstrekt Al Majmoua leningen aan meer dan 8.500 Syrische vluchtelingen; ruim 80% van deze vluchtelingen is vrouw.

 

Bedreiging doorbreken

Met het ontwikkelen van een lening voor vluchtelingen verricht Al Majmoua pionierswerk. Alia Farhat van Al Majmoua: “Veel instellingen zijn nog huiverig om financiering aan vluchtelingen te geven. Ze zien veel obstakels. Betalen vluchtelingen hun lening wel terug, keren ze niet terug naar hun land van herkomst en hebben zij wel de juiste identiteitspapieren? We zien het ondersteunen van deze groep als onderdeel van de impact die wij willen maken. Dat begon met training en financiële educatie. Later volgden groepsleningen waarbij een groep Syrische en Libanese vrouwen onderling garant staan. De groepen zijn bewust gemengd om het onderlinge vertrouwen te stimuleren. Veel Libanezen zien Syrische vluchtelingen als een bedreiging en op deze manier willen wij dat doorbreken.”

Samira met trouwjurk microfinanciering Triodos Bank Investment Management
Samira met trouwjurk in de weer

 

 

60 miljoen vluchtelingen

Aanpassing van wet- en regelgeving ziet Alia als een van de belangrijkste te nemen stappen om leningen aan vluchtelingen verder te kunnen uitbreiden. Er zijn nu nog veel juridische barrières. Denk hierbij aan het ontbreken van de juiste papieren of een vast adres om een bankrekening te openen. “Als de regels blijven zeggen ‘het kan niet’, dan brengt dat zeker risico’s met zich mee. Vluchtelingen gaan op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die de prostitutie ingaan. Of aan kinderarbeid.”

Meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd zijn hun land ontvlucht. Velen willen een nieuw leven opbouwen.

De rol van microfinanciering voor vluchteling wordt steed meer erkend. “Goed om te zien dat steeds meer microfinancieringsinstellingen geïnteresseerd raken in deze groep. Dit komt ook doordat er steeds meer informatie beschikbaar komt over bijvoorbeeld het terugbetalingspercentage van deze leningen. Dat is bijna 100%.”, zegt Fadoua Boudiba die als Senior Investment Officer bij Triodos Investment Management betrokken is bij de financieringen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder die aan Al Majmoua.

“Door microfinanciering doen mensen weer mee. En daar gaat microfinanciering om, mensen ondersteunen die uitgesloten zijn van financiële diensten. Want we moeten realistisch zijn: de vluchtelingenproblematiek zal niet verdwijnen. Meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd zijn hun land ontvlucht. Velen zullen niet meer terugkeren en willen een nieuw leven opbouwen. Laten we hen die kans bieden.”

fds

Beleggen voor mensen

Triodos Fair Share Fund

Een bedrijf starten, een huis kopen en kinderen naar school laten gaan: in Nederland is dit vanzelfsprekend. Maar voor veel mensen in ontwikkelingslanden niet, vooral omdat zij geen of beperkte toegang hebben tot financiele diensten. Door te beleggen in Triodos Fair Share Fund ondersteun je ondernemende mensen zoals Samira die hiermee haar eigen levensomstandigheden en die van haar familie kan verbeteren.