Lees meer over deze redenen onderaan de infographic.

mud jeans info

1. MUD Jeans recyclet en verhuurt zijn spijkerbroeken

Bij MUD Jeans kun je een spijkerbroek huren voor de duur van een jaar. Je wordt geen eigenaar, maar betaalt een maandelijks bedrag om de jeans te kunnen gebruiken. Daarna kun je hem terugsturen en een nieuw exemplaar uitkiezen als je dat wilt.

Gebruikte spijkerbroeken zien er vaak zo mooi uit dat ze opnieuw worden verkocht als vintage jeans. MUD Jeans noemt dit upcyclen.

Versleten jeans gaan naar de recyclefabriek Royo in Valencia. De spijkerstof wordt uit elkaar getrokken tot kleinst mogelijke vorm (‘vervezeling’) en vermengd met nieuw biologisch katoen. Hieruit ontstaat nieuw gesponnen garen waarvan 40% gerecyclede denim is. In Tunesië, bij fabrikant Yousstex worden van deze stof vervolgens nieuwe jeans gemaakt.

MUD Jeans gebruikt geen leer voor de labels maar print de logo’s. Knopen zijn gemaakt van gerecycled katoen en verpakkingen bevatten geen polyester.

2. Je bespaart 6.223 liter water

Verschillende studies tonen aan dat het normaal gesproken zo’n 7.000 tot 8.000 liter water kost om een spijkerbroek te produceren. Een spijkerbroek van MUD Jeans met daarin gerecyclede denim verbruikt gemiddeld 1.554 liter water.

De fabriekspartners van MUD Jeans recyclen 85% van hun water en produceren geen afvalwater. Al het uitgaande afvalwater in het productieproces moet worden behandeld voordat het wordt geloosd. De kwaliteit van het gezuiverde afvalwater moet voldoen aan de vereisten in de lokale wetgeving.

MUD Jeans produceert duurzame spijkerbroeken van biologisch geteelde katoenvezels. Dit betekent dat er in de productie geen pesticiden en insecticiden worden gebruikt en dat er geen gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde zaden. Dit zorgt voor minder watervervuiling.

3. Je CO2-uitstoot daalt met 78% per broek

Kleding- en huishoudtextiel vormen momenteel 5,2% van het afval op de vuilnisbelt. Hergebruik spaart grondstoffen, maar ook CO2-uitstoot, omdat dit textiel niet als afval wordt verbrand.

Bron: Smart Materials and Secondary Textiles (SMART)

MUD Jeans heeft richtlijnen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Tijdens de levenscyclus van een gewone spijkerbroek komt 23,45 kg CO2 vrij. De levenscyclus van een spijkerbroek van MUD Jeans stoot 9 kg CO2 uit.

4. Er is minder gebruik nodig van insecticiden en pesticiden

Katoen heeft de bijnaam “vuile oogst” gekregen omdat veel insecticiden en pesticiden worden gebruikt tijdens de teelt van het gewas. 2,4% van het akkerland in de wereld is beplant met katoen. Toch neemt dit gewas 24% en 11% van de wereldwijde verkoop van insecticiden en pesticiden voor zijn rekening.

MUD Jeans wil de schadelijke effecten van de wereldwijde katoenproductie op mens en milieu verminderen. Alle spijkerbroeken, gemaakt door fabriekspartner Yousstex bestaan ​​uit biologisch katoen. Een deel van de broeken wordt gemaakt met GOTS-gecertificeerd katoen.

5. Er worden geen chemicaliën gebruikt

Vaak worden bij het verven van de jeansstof chemische stoffen gebruikt die schade aan het milieu veroorzaken.

MUD Jeans stelt eisen aan fabrieken om het gebruik van schadelijke chemicaliën te voorkomen. Om de verwassen look te krijgen worden de spijkerbroeken behandeld met ozonetechniek en lasermachines in plaats van schadelijke chemische stoffen.

6. Alle verpakking is herbruikbaar

Voor de verzending van de spijkerbroeken wordt alleen herbruikbare verpakking gebruikt. De verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen, gaan minimaal 20 keer mee en kun je gratis retourneren. Met dit duurzame alternatief neemt de hoeveelheid verpakkingsafval en CO2-uitstoot af.

7. Je draagt bij aan betere arbeidsomstandigheden

MUD Jeans heeft een gedragscode opgesteld om de rechten van werknemers te beschermen en een veilige werkomgeving te garanderen. De eerlijke fabrieken van MUD Jeans zijn te vinden op deze pagina.

Meer lezen over MUD Jeans?
> Lees dan het artikel ‘Waarom MUD Jeans spijkerbroeken verhuurt’