1. Vakantiepark Tjermelân – Oosterend, Terschelling, Friesland

Tussen de polder en duinen van Terschelling ligt vakantiepark Tjermelân. Een ideale bestemming voor gezinnen, nabij de Waddenzee (Unesco Werelderfgoed), de Noordzee en Europees natuurreservaat de Boschplaat. De villa- en duinbungalows zijn van alle gemakken voorzien.

Tjermelân voert het Green Key-ecolabel en is bekroond met Waddengoud, het keurmerk voor lokale, duurzaam geproduceerde producten. Daarnaast zamelt het textiel in voor het Leger des Heils en levert het lege cartridges en toners in bij Stichting AAP. Het familiebedrijf sponsort De Milieujutter en biedt stage- of werkervaringsplaatsen aan voor jongeren.

Tjermelân

2. Herberg Tiengemeten – Tiengemeten, Zuid-Holland

Herberg Tiengemeten staat op de oostpunt van het eiland Tiengemeten; het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. Je kunt er overnachten in een hotelkamer of een tentje op de camping in de oude hoogstamboomgaard naast de herberg.

Tiengemeten was een boereneiland, nu is het een rijk natuurgebied en cultureel erfgoed. Bezoekers kunnen op ontdekkingstocht langs moerassige rietlanden en kleurrijke bloemweides. Bij de veerhaven ligt een natuurspeelplaats van 4,5 hectare met beekjes, bomen en blubber.

Cultuursnuiven kan in het Landbouwmuseum en het Rien Poortvliet Museum. In augustus is er een heus popfestival voor 40-plussers. Tiengemeten is autovrij en bereikbaar per veerpont.

3. Camping BuitenLand – Zandpol, Drenthe

Creatieve geesten die willen ontsnappen aan de drukte van de stad kunnen terecht bij Camping BuitenLand. Huur een uniek zelfbouwhuisje of kampeer met je tent, caravan of camper. Geniet van de ruimte (9 ha.) en rust, loop door het bos of neem een duik in het zwemmeer.

BuitenLand, mede opgericht door Floortje Dessing, bezit het duurzaamheidskeurmerk Green Key Goud. Het vlees in de gerechten van de BuitenBar is biologisch, net als de ijsthee en het bier. De bar en toiletblokken zijn beschilderd met verf op water- en lijnoliebasis. De zonneboilers op de daken voorzien gasten het hele jaar door van warm water.

Camping Buitenland

> Lees meer over Camping Buitenland in het artikel Kamperen met de sfeer van Bed and Breakfast

4. Stayokay – 22 locaties in Nederland

Hostelketen StayOkay heeft 22 vestigingen verspreid over heel Nederland. Overnacht bijvoorbeeld met je gezin in het 13e-eeuwse Kasteel Westhove in Domburg (Zeeland), nabij Klimbos Zeeuwse Helden. Start een mountainbikeroute in natuurgebied De Brabantse Wal vanaf de splinternieuwe accommodatie in Bergen op Zoom (Noord-Brabant) of dompel je onder in een weldadige wellness wereld vlakbij het designhotel in Soest (Utrecht).

De winnaar van de Triodos Hart-Hoofdprijs 2016 voert het EU Ecolabel, scheidt afval en neemt op elke locatie groene stroom af. De bedrijfskleding (jeans en bovenkleding) is vervaardigd uit afgedankte werkkleding en er wordt zo min mogelijk voedsel verspild; gasten scheppen zelf hun portie biologisch voedsel op aan het buffet.

> Lees meer over Stayokay in het artikel Best bewaarde geheim van Nederland

5. Vakantieverblijf De Rozenhorst – Lottum, Limburg

De campingplaatsen van Vakantieverblijf De Rozenhorst liggen tussen gemengde hagen en hoogstamfruitbomen. In een historische boerderij (1750) zijn drie vakantiewoningen te huur voor een vriendengroep of familiefeest.

Vakantiegangers kunnen wandelen in natuurgebied het Schuitwater en fietsen langs prachtige rozenvelden. Rozenkenniscentrum De Rozenhof is geopend gedurende het bloeiseizoen (juni tot en met september).

6. Volkshotel – Amsterdam, Noord-Holland

In het Volkshotel komen hotelgasten, huurders, buurtbewoners en clubbezoekers samen. Het voormalige Volkskrantgebouw heeft 172 hotelkamers met brede vensterbanken en grote raampartijen.

De glazen wanden van restaurant/club Canvas op de 7e verdieping en het dakterras op de 8e verdieping geven een fantastisch uitzicht over Amsterdam. In de kelder geniet je van korte optredens, muziektheater en andere vormen van vermaak.

Volkshotel werkt met scholen en universiteiten aan The Green Knowledge Mile en is bekroond met een Green Key-keurmerk voor duurzaamheid. De tegelvloerbedekking in de hotelkamers bestaat voor 97% uit natuurlijke materialen. Het menu van het restaurant Canvas bestaat uit zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

> Lees meer over het Volkshotel in het artikel De toeristenbubbel voorbij

7. Hof van Moeder Aarde – Neede, Gelderland

Hof van Moeder Aarde ligt in het stiltegebied bij Noordijk, dichtbij Twente en de Duitse grens. Je kunt er kamperen in je eigen tent, camper of caravan. Op het terrein (2 ha) van deze woon-werkgemeenschap zijn yurts en een groepsaccomodatie te huur.

De vaste bewoners geven cursussen op het gebied van natuurbeleving, persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid. In de zomervakantie kun je je aansluiten de dagelijkse yoga- en meditatiesessies. De hofwinkel verkoopt groenten, kruiden en fruit uit eigen moestuin. In gemeenschappelijke ruimte La Cantina wordt biologische koffie en thee geserveerd. De bewoners gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van de kampeervelden en singels. Alle schoonmaakmiddelen, zoals zeep shampoo en wasmiddel, zijn biologisch afbreekbaar.

8. Warehouse Hotel – Amsterdam, Noord-Holland

In het hart van het creatieve industriegebied van Amsterdam-Noord liggen de industriële groepsappartementen en woonboten van WareHouse Hotel.

De appartementen zijn speciaal ontworpen voor groepen vrienden. De douchecabine in het Big Warehouse / Hotel (250m2, max. 22 pers.), is gemaakt van oud scheepsmetaal, oude gieters doen dienst als douche. De keuken in het Industrial Warehouse Apartment (150m2, max. 12 pers.) is vervaardigd uit industriële olievaten. Op het dak liggen zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp.

Historische woonboot Deo Volente (80m2, max. 6 pers.) en knusse, klassieke woonboot Res Nova (80m2, 7 pers.) bieden een echte Amsterdamse woonervaring in een rustige, groene haven in het noorden van de stad.