In het regeerakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Ook bedrijven ontkomen niet aan het beperken van hun klimaatimpact. We vroegen een ondernemer, een adviseur en een bankier naar de belangrijkste tips bij het verduurzamen van bedrijfsgebouwen.

1. Pas je gedrag aan

Een goede eerste stap bij het besparen op energieverbruik kan je zetten zonder investeringen, zegt Axel Hendriks, relatiemanager Duurzaam Vastgoed bij Triodos Bank. “Namelijk door je gedrag aan te passen. Als je bijvoorbeeld alleen de ruimtes verlicht en verwarmt die je ook daadwerkelijk gebruikt, beperk je je energieverbruik wezenlijk.”

2. Voer de maatregelen gefaseerd uit

Besef dat verduurzamen een proces is, zegt Hendriks. “Je hoeft niet alles in één keer te doen. Naast het aanpassen van je gedrag, kun je natuurlijk veel andere maatregelen treffen waarmee je het energieverbruik terugdringt. Dat betekent dus onder meer het verbeteren van de isolatie, of het vervangen van apparaten zoals koelinstallaties door energiezuinige exemplaren. Daarmee kun je je verbruik flink verlagen.”

Veel gemeentes en provincies hebben subsidieregelingen voor het plaatsen van zonnepanelen
Melis de Vries, vakantiepark Tjermelân

Als je het verbruik hebt teruggebracht, kun je gaan nadenken over zoveel mogelijk duurzame opwekking. Hendriks: “Zoals via het plaatsen van zonnepanelen of van een warmtepomp. Daar zijn soms behoorlijke investeringen mee gemoeid, maar de praktijk bewijst dat je die vaak kan terugverdienen in tien tot vijftien jaar.”

3. Pluk laaghangend fruit

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat zegt Melis de Vries, eigenaar van bungalowpark Tjermelân op Terschelling. De Vries: “We zijn een jaar of vier geleden begonnen met nogal voor de hand liggende energiebesparende maatregelen. Laaghangend fruit dus. Denk aan het installeren van ledverlichting, het plaatsen van waterbesparende kranen, en het vervangen van oude cv-ketels door moderne, efficiënte exemplaren.”

Dat soort maatregelen scheelde behoorlijk in de kosten. De Vries: “Zo is het gasverbruik met 30% gedaald door de moderne cv-ketels en is ook ons water- en elektriciteitsverbruik met enkele tientallen procenten afgenomen. De noodzakelijke investeringen waren beperkt. Al met al hebben we ze in een paar jaar terugverdiend.”

> Lees hoe Tjermelân zijn vakantiepark verduurzaamde

4. Onderzoek of er passende subsidies zijn

Veel gemeentes en provincies hebben subsidieregelingen voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Goed dus om daar aan te kloppen voor advies. De Vries: “Verder is de Stimulering Duurzame Energieproductie van het Rijk interessant voor ondernemers die zelf een deel van hun energie willen opwekken. Ook wij hebben van deze regeling gebruik gemaakt voor de installatie van zonnepanelen. Het verkortte onze terugverdientijd met meer dan de helft.”

Kom jij naar ons event?

Op weg naar klimaatneutraal ondernemen

Benieuwd naar welke stappen jij kan zetten om je bedrijf te verduurzamen? Sluit aan bij het Triodos Inspiratie evenement op donderdag 21 november bij Contact Amsterdam. Samen brengen we (vervolg)stappen in kaart om duurzamer en energie neutraler te ondernemen.

Bekijk het programma en meld je aan

5. Combineer energiebesparing met andere verbeteringen

Als het gaat om de volgorde van de uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen, is het verstandig om te beginnen met de dingen die bijdragen aan je bredere doelstellingen als onderneming. Dat zegt Marco Witschge, directeur van energie-adviesbureau Fit Our Future.

Witschge: “Stel, een hotel of culturele instelling wil sowieso het binnenklimaat optimaliseren. Dan is het verstandig om duurzaamheidsmaatregelen te nemen die daaraan bijdragen. Zo sla je twee vliegen in een klap: je realiseert je bredere doel én je verduurzaamt je gebouwen.”

8 tips om jouw bedrijfspand of winkel te verduurzamen
Zonnepanelen op de huisjes van vakantiepark Tjermelan.

6. Laat het technische risico bij de installateur

Eigenlijk is het best vreemd dat het technisch risico bij besparingsprojecten vaak bij de opdrachtgever ligt, zegt Witschge. “Ik druk ondernemers daarom één ding echt op het hart: maak goede afspraken over technische garanties.

Installateurs en adviseurs kunnen van tevoren berekenen wat je energiebesparing zal zijn als je bepaalde maatregelen hebt uitgevoerd. Maar als de opbrengst achteraf blijkt tegen te vallen doordat de techniek niet naar behoren werkt, is het belangrijk dat je als ondernemer niet zélf een probleem hebt.”

Sluit daarom een energieprestatiecontract, zegt Witschge. “Met zo’n overeenkomst leg je vast dat de installateur garant staat voor de technische prestatie van de maatregelen en de geïnstalleerde apparaten, zoals een warmtepomp.”

Je hoeft niet alles in één keer te doen. Begin met maatregelen waarmee je het energieverbruik terugdringt
Axel Hendriks, Triodos Bank

“Extra voordeel van zo’n contract: de bank zal je eerder krediet verlenen, omdat er een garantie is dat je de berekende kostenbesparingen ook zult realiseren. Je businesscase is gewoon steviger met een prestatiecontract.”

7. Neem een onafhankelijke energie-adviseur in de arm, en vraag anderen om raad

8 tips om jouw bedrijfspand of winkel te verduurzamen
Slim Opgewekt helpt onder andere scholen met het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld basisschool Klein Heyendaal in Nijmegen.

Verduurzamen van panden van ondernemers is een vak apart, zegt Hendriks. “Maar er zijn steeds meer ondernemers die met verduurzaming aan de slag gaan. Triodos Bank brengt ondernemers met elkaar in contact om kennis te delen.”

“Daarnaast zijn er gespecialiseerde energie-adviseurs die ondernemers ondersteunen bij verduurzaming. Denk aan Slim Opgewekt, Klimaatroute en Fit Our Future.” Verder kan het nuttig zijn om als ondernemer je licht op te steken bij een organisatie als MVO Nederland, of bij lokale ondernemersnetwerken. Ook die hebben vaak relevante kennis.

8. Vraag je bank om mee te denken

“Ik raad ondernemers echt aan om met hun bank in gesprek te gaan over het financieren van duurzaamheidsmaatregelen”, zegt Hendriks. “Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda, ook bij banken. Als het gaat om het financieren van energiebesparende maatregelen, is er vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Waarom Triodos Bank duurzaam vastgoed financiert

De gebouwen in Nederland (zoals woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen) zijn verantwoordelijk voor 30% van het totale energieverbruik. Daarom levert energiebesparing in deze sector een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Triodos Bank levert hier een bijdrage aan door duurzaam vastgoed te financieren.

Kom meer te weten over financieringsmogelijkheden


Fotografie: Lydia Anema, Pieter Jongeling