“In onze zoektocht naar een huis speelden praktische aspecten zoals de ligging, meer ruimte, een schuur en een tuin een grote rol. Een eigen dak voor zonnepanelen was een absolute voorwaarde”, zegt Van Alteren. “Ik woonde namelijk in een stadsappartement waar dit niet kon. Toen ik dit huis zag, paste het volledig in het plaatje. Het had alle potentie om een energiezuinig huis te worden.”

Het was een pittige puzzel die aardig wat tijd kost als je alles grondig wilt uitzoeken
Lisette Kreischer
Stopcontact
Jonathan en Lisette verfraaiden de oude stopcontacten in huis met dit soort covers van het merk Suit’d® Suits. Deze zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn handig te installeren is door een dubbele plakstrip. Fotografie: Lisette Kreischer

Niet halfbakken

Beide bewoners hebben veel oog voor de wereld om hen heen en verbinden daar ook actie aan. Van Alteren: “Als je duurzaam wilt leven, kun je dat in mijn ogen niet halfbakken doen. Het was voor ons glashelder dat we zoveel mogelijk natuurlijke en gebruikte bouwmaterialen zouden gebruiken bij de verbouwing.” Kreischer vult aan. “Als kind was ik al nieuwsgierig naar de herkomst van alles om me heen. Dat ben ik altijd gebleven en dus ook bij onze verbouwing. Tegelijkertijd vind ik wel dat bewust en duurzaam niet ten koste van smaak of stijl hoeven te gaan. Die balans hebben we in ons huis gezocht en gevonden.”

Natuurproducten

Kreischer vervolgt: “We hebben over alle keuzes goed nagedacht, zeker omdat gebruik van gangbare, vaak niet-duurzame materialen nog heel vanzelfsprekend is in de bouw. Wij werkten gelukkig met een aannemer die buiten de gebaande paden gaat en graag oude bouwmaterialen gebruikt.

Toch was het voor hem ook af en toe heel lastig. Daarbij speelde budget natuurlijk ook een rol.” Maar we leerden veel. Een klein maar praktisch voorbeeld is het schoonmaken van kwasten. Veel mensen doen dat volgens Van Alteren nog met terpentine. “Terwijl een natuurproduct als gomterpentijn, gemaakt van dennenhars, hetzelfde effect heeft en het milieu veel minder belast.”

MEEFINANCIEREN
ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN
Volgens de wet mag u onder bepaalde voorwaarden uw hypotheekbedrag verhogen. Zo kunt u uw energiebesparende maatregelen meefinancieren. Hoeveel u mag meefinancieren is afhankelijk van de waarde van uw woning en uw inkomen. De volgende energiebesparende maatregelen kunt u meestal meefinancieren: HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing. Wilt u weten welke maatregel voor u het meeste oplevert? Kijk dan op www.verbeteruwhuis.nl

Gaskraan dicht

Kachel
De verwarming van het huis bestaat uit een combinatie van een houtkachel en een warmtepomp op basis van PVT-panelen.

Na de overdracht van het huis, ging de gaskraan dicht. Van Alteren wil de energie die nodig is om te wonen, zoveel mogelijk zelf opwekken. De keuze voor energiezuinige, alternatieve verwarming was echter wel een uitdaging. “Ons systeem is een combinatie van een houtkachel en een warmtepomp op basis van PVT-panelen (Photovoltaïsch Thermisch). Deze zonnecollectoren wekken niet alleen elektriciteit op, ze verwarmen ook ons water. Onze panelen lagen letterlijk nog op de tekentafel toen wij dachten aan deze oplossing, en inmiddels zijn wij een demo-huis voor de ontwikkelaar.” Kreischer en Van Alteren gebruiken het warme water niet alleen in de keuken en om te douchen, maar het voedt ook de wandverwarming. “Uit onderzoek blijkt dat warmte vanuit de muur ruimtes effectiever verwarmt. In combinatie met een flinke isolatielaag van hout- en hennepvezels en een natuurlijke leemlaag die de warmte goed vasthoudt, is ons huis aangenaam, stijlvol en energiezuinig.”

Label A

Kreischer: “We zijn bewust het avontuur aangegaan. Het was een pittige puzzel die aardig wat tijd kost als je alles grondig wilt uitzoeken. Het behalen van een energielabel was voor ons geen motivatie op zich. Het was eerder een startpunt. We wilden vooral een comfortabel, mooi, gezond en energiezuinig huis en dat is gelukt. Dat we nu nog verder zijn gegaan dan het beste label, voelt als een kroon op ons werk. En bespaart nog geld ook. De energierekening van ons huis is nu minder dan een derde van voor de verbouwing.”

HYPOTHEEK VOOR
DUURZAME WONINGEN
Het huis van Lisette Kreischer en Jonathan van Alteren stamt uit 1955. Voor hun duurzame verbouwing kozen zij voor ecologische of oude bouwmaterialen en ontwikkelden zij een innovatief verwarmingssysteem met een houtkachel, warmtepomp en PVT-panelen. De financiering is gebaseerd op een hypotheek voor duurzame woningen van Triodos Bank. Hierbij is de rente gekoppeld aan het energielabel van de woning. Bereken wat u kan besparen op uw rente wanneer u uw energielabel verbetert op TRIODOS.NL/HYPOTHEKEN


Wilt u zelf uw huis verduurzamen en heeft u vragen of tips voor Jonathan en Lisette? Dan kunt u een e-mail sturen naar Jonathan via [email protected]

Tekst: Petrick de Koning
Fotografie: Pieter van den Boogert