Sanne en Jasper kozen zelf de materialen van hun huis.

“De gemeente gaf een paar jaar terug in deze straat 18 kavels uit voor zelfbouw”, zegt Van den Aakster. “Vanaf het eerste moment werkten we intensief samen met onze toekomstige buren. Nog voordat we hier woonden vormden we al een gemeenschap.”

Ons huis, onze straat

Verbinding. Dat woord komt steeds terug als Sanne van den Aakster en Jasper Hermans vertellen over hun huis, hun straat en het bouwproces. Van den Aakster: “Toen we hier begonnen was er niets. Inmiddels is de omgeving volop in ontwikkeling, maar een paar jaar terug lag het stuk grond met onze bouwkavels aan een rauwe rafelrand van de stad. We waren pioniers. En dat gaf een sterk gevoel van verbondenheid.” Die verbondenheid ging verder. Van den Aakster: “Wie zijn eigen huis bouwt, maakt heel bewust keuzes als het gaat om vormgeving en bouwmaterialen. Dit is letterlijk ons huis. Het is een deel van wie wij zijn. En dat zie je terug. We vinden het belangrijk om op een duurzame manier met de aarde om te gaan. En dus hebben we gekozen voor een optimaal geïsoleerd huis dat is uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp die het huis energiezuinig verwarmt.”

PROJECT CV
HYPOTHEEK VOOR DUURZAME WONINGEN
Sanne van den Aakster en Jasper Hermans sloten voor de financiering van hun huis een hypotheek voor duurzame woningen af bij Triodos Bank. Die hypotheek koppelt het rentepercentage aan het energielabel van de woning. Hoe duurzamer het huis, hoe lager de rente. Van den Aakster: “Het lage rentepercentage gaf ons de extra financiële ruimte om een energiezuinige warmtepomp te plaatsen.”
Kijk op onze website voor meer informatie of bereken uw Triodos Hypotheek.

Vrijheid

De bouwkavels in de straat zijn door de gemeente uitgegeven voor zogenaamd ‘welstandsvrij bouwen’. Hermans: “Dat betekent dat de woningen wel aan een aantal technische eisen moeten voldoen, maar niet aan de strenge regels rond architectuur zoals die in het gemeentelijk welstandsbeleid staan. Elke perceeleigenaar mag zelf zijn huis ontwerpen. Welstandsvrij bouwen is een landelijke trend. Veel gemeenten geven daar de ruimte voor. De vrijheid die het geeft leidt vaak tot vernieuwende en duurzame architectuur.” De vrijheid om zelf te ontwerpen en te bouwen vult iedereen anders in, vertelt Hermans. “Wij hebben inderdaad heel veel zelf gedaan. Maar er zijn ook buren die na de aankoop van hun kavel alles grotendeels hebben uitbesteed. Ze zetten hun woonwensen op papier, en hun architect heeft het plan bedacht. Maar wat de aanpak ook is, iedereen is als particulier zélf de opdrachtgever voor ontwerp en bouw. Er komt geen projectontwikkelaar aan te pas.”

We hebben gekozen voor een optimaal geïsoleerd huis dat is uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp die het huis energiezuinig verwarmt.
Sanne van den Aakster
Sanne: “Voor dit bedrag hadden we nooit een bestaande woning kunnen kopen met dezelfde woonkwaliteit.”

Intensief proces

Wie kiest voor welstandsvrij bouwen en Particulier Opdrachtgeverschap (zie kader hieronder), kiest ook voor een intensief bouwproces. Van den Aakster: “Ook als je het meeste werk uitbesteedt, is het van belang om het hele proces goed te blijven volgen. Er zijn tijdens de bouw voortdurend kleine dingen waar je over moet beslissen. Welk model binnendeuren gebruiken we, en plaatsen we toch een extra stopcontact in de gang? Al met al kost het opdrachtgeverschap 10 tot 15 uur per week.”

Die tijdsinvestering betaalt zich dubbel en dwars uit, zegt Hermans. “Ik raad het iedereen aan. We hebben nu het huis dat bij ons past. Het voelt heel anders dan wanneer we een bestaande woning zouden hebben gekocht. Daar zitten altijd dingen in waar je zelf niet voor zou kiezen. Ons huis heeft tegen de 3 ton gekost. Voor dat bedrag hadden we nooit een bestaande woning kunnen kopen met dezelfde woonkwaliteit. We voelen ons hier enorm thuis. Afgelopen zomer waren we heerlijk met vakantie, maar ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk weer naar huis. Dat gevoel heb ik nooit eerder gehad tijdens een vakantie.”

WORKSHOP OVER CPO
TRIODOS BANK HELPT VERDER

Je huis in eigen beheer bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar: het komt steeds vaker voor. De toekomstige bewoner van het huis is dan zelf de opdrachtgever van de architect en de aannemer. In zo’n geval gaat het om Particulier Opdrachtgeverschap (PO). Soms trekken toekomstige bewoners van bijvoorbeeld een nieuw appartementencomplex samen op, en zijn ze met elkaar de opdrachtgever. In dit geval gaat het om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Triodos Bank helpt je graag op weg met de praktische workshop Duurzame zelfbouw. Kijk voor meer data en informatie over de bijeenkomsten op triodos.nl/zelfbouw.

> Lees meer over hypotheken voor duurzame woningen
Fotografie: Pieter van den Boogert
Tekst: Tobias Reijngoud