Wat is swing pricing?

Swing pricing is een methode die bedoeld is om kosten die veroorzaakt worden door in- en uitstappers in een fonds ook te laten dragen door die in- en uitstappers.

Een beleggingsfonds maakt kosten als beleggers in- of uitstappen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het fonds. Hoe vaker beleggers in- of uitstappen, hoe hoger de kosten voor het fonds. Door de kosten voortaan door te belasten aan de beleggers die handelen in een fonds, hoeven bestaande beleggers in mindere mate bij te dragen aan de kosten die veroorzaakt worden door in- en uitstappers. 

Bij swing pricing wordt de koers met een vooraf vastgesteld percentage verhoogd bij een instap en verlaagd bij een uitstap. Dit vastgelegde percentage noemen we de swing factor. De swing factor wordt jaarlijks bepaald. 

Als belegger bij Triodos Bank heb je te maken met verschillende soorten kosten. Beleggers die in- of uitstappen betalen transactiekosten aan Triodos Bank. Deze kosten zijn bedoeld om de kosten te dekken die de bank (en niet het beleggingsfonds) maakt om een aan- of verkoop te verwerken. Swing pricing heeft betrekking op de kosten die het beleggingsfonds zelf maakt. 

Meer veelgestelde vragen over dit onderwerp