Stichting Xpositron

Amsterdam, Nederlandwww.xpositron.nl
Triodos Bank Nederland
SectorKunst en cultuur

Xpositron heeft een moeilijke naam, maar gelukkig geen moeilijk verhaal. De stichting verhuurt atelierruimtes, werkplaatsen en studio's aan ondernemende kunstenaars, ambachtslieden en de creatieve industrie. Xpositron is gevestigd in Amsterdam Westpoort. De doelstelling: het bieden van betaalbare werkruimtes, waar kunstenaars en andere creatieven elkaar opzoeken, stimuleren en consulteren.


Onder één dak werken schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, vormgevers, grafisch ontwerpers, theatermakers, dansers, meubel-& interieurmakers, organisators, muzikanten, sound engineers, een sfeermaakster, een zeefdrukker, een keramist, een cateraar en een vinoloog. En bovenop datzelfde dak liggen zonnepanelen. Die zorgen er mede voor dat Xpositron een CO2 neutrale bedrijfsvoering heeft.


De ateliers hebben voor de gebruikers een laboratoriumfunctie naar binnen toe. Tegelijkertijd heeft het geheel van de organisatie als sociaal experiment een laboratoriumfunctie naar buiten. Xpositron draagt zo als broedplaats bij aan het gezonde klimaat van een sociaal-creatieve stad.