Stichting Sportcentrum De Koekoek

Vaassen, Nederlandwww.dekoekoek.nl
Meefinancierende Business UnitTriodos Bank Nederland
SectorRecreatie

Niemand kon vermoeden dat het toekomstige sportcentrum de Koekoek een voorbeeld zou zijn van eenheid in besluitvorming naar duurzame sportvoorziening. Het nieuwe sportcentrum met een zwembad, sporthal, fitnessvoorzieningen en een praktijk voor fysiotherapie is sinds 2013 gereed voor gebruik. Daarmee vervalt het traditionele zwembad en sportzaal dat sinds de jaren 70 van de vorige eeuw garant stond voor sport en spel voor de lokale bevolking.

Met de planvorming van het nieuwe sportcentrum is afstand genomen van traditionele technieken voor verwarming op basis van fossiele brandstoffen. Het initiatief groeide gaandeweg de voorbereidingen en het enthousiasme hierover was geen vanzelfsprekendheid. Na het doorlopen van een reeks van onzekerheden en vooral het ombuigen daarvan ontstonden nieuwe inzichten. De zekerdheid over het functioneren van een duurzaam en een milieuvriendelijk concept was nodig om dit project te financieren.

De eenheid in besluitvorming ging verder toen het openbaar Bestuur van deze Veluwse gemeente het plan financieel goedkeurde. Intussen is er een kringloop ontstaan van snoeihout dat uit de bossen komt, centraal word verzameld en dat de nieuwe grondstof vormt voor warm water voor sport en spel voor de lokale bevolking.