Wat de financieringsopzet uniek maakt, is dat het duurzame bedrijfsmodel van de Sea Ranger Service nu fondsinvesteringen en financiering van de maritieme sector mogelijk heeft gemaakt, die wordt verstrekt door Triodos Sustainable Finance Foundation, een stichting beheerd door Triodos Regenerative Money Centre (TRMC), Nesec Ship Finance en PDENH (duurzaam impactfonds van de Nederlandse provincie Noord-Holland), om impact te maken op het bereiken van een betere oceaangezondheid.

De Sea Ranger Service leidt jonge mensen op voor een maritieme carrière, en berschermt en herstelt tegelijkertijd biodiversiteit in zee. Over de missie van de Sea Ranger Service zegt José van Pul, Senior Investment Manager bij TRMC;

José van Pul, Senior Investment Manager bij TRMC
José van Pul, Senior Investment Manager bij TRMC

“Triodos Regenerative Money Centre financiert innovatieve bedrijven en projecten die noodzakelijke duurzame transities kunnen katalyseren. Door dit schip te financieren helpen we de Sea Ranger Service bij te dragen aan duurzaam gebruik van de oceanen voor economische groei en banen met de gezondheid van het ecosysteem in stand houdend. Tegelijkertijd biedt het jongeren een springplank naar een maritieme carrière.’’

Het schip, een 24 meter lang varend werkschip dat wind als primaire voortstuwingsmethode gebruikt, ligt momenteel nabij de haven van Rotterdam. Het schip stoot zeer lage emissies uit en is een goedkope manier om noodzakelijke offshore diensten te leveren. Het nieuwe schip is een grote stap voor de Sea Ranger Service, die haar werk voor oceaanbehoud en maritieme training van jongeren nu kan uitbreiden naar andere landen binnen Europa.

Een boot van Sea Service Rangers gooit een net uit om onderzoek te doen naar plasticvervuiling in de oceaan
Een boot van Sea Ranger Service gooit een net uit om onderzoek te doen naar plasticvervuiling in de oceaan

Voor sommige investeerders is het project een primeur gebleken, aangezien Triodos Regenerative Money Centre en PDENH nog nooit eerder in een scheepsbouwproject hebben geïnvesteerd. Over de redenering achter deze beslissing zegt Thomas Ticheloven, Investment Manager van PDENH;

“De trigger voor ons is de absolute noodzaak voor fossielvrije maritieme activiteiten. Het Sea Ranger Service initiatief omvat de sterke combinatie van een duurzame aanpak, sociale impact maken en ook het voortouw nemen in een nieuwe markt. Dat maakt het voor ons heel aantrekkelijk.”

Pieter van der Burg, Managing Director van ervaren scheepsfinancier Nesec Ship Financing legt uit dat hoewel hij meer vertrouwd is met de financiering van vrachtschepen, er al snel werd besloten om aan boord te komen;

“Nesec financiert sinds 1946 schepen en over het algemeen financieren we vrachtschepen. We zien veel ontwikkelingen gaande in de maritieme industrie die aansluiten bij wat de Sea Ranger Service doet, namelijk emissiebeheersing, CO2 opslag, dat soort doelstellingen. Er zit een schaalbaarheid in het model en in de manier waarop de Sea Ranger Service zichzelf heeft neergezet, dus daarom ondersteunen we en kijken hoe we dit samen met hen verder kunnen ontwikkelen.”

Wietse van der Werf, CEO en oprichter van de Sea Ranger Service, geeft meer details over de behoefte aan dit nieuwe schip;

Wietse van der Werf, CEO en oprichter van de Sea Ranger Service
Wietse van der Werf, CEO en oprichter van de Sea Ranger Service

“We zijn erg verheugd om deze financieringsovereenkomst aan te kondigen. Door overheidscontracten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, hebben we laten zien dat er een grote behoefte is aan de Sea Ranger Service om onze oceanen nieuw leven in te blazen. Het is een groeiende markt om de effecten van klimaatverandering op onze zeeën te meten en de biodiversiteit onderwater te herstellen.”

Het nieuwe schip zal naar verwachting begin 2024 in de vaart komen en ingezet worden in de Nederlandse en Britse wateren. Ga voor meer informatie over de Sea Ranger Service naar searangers.org.

Triodos Regenerative Money Centre

Nieuw perspectief op geld

Triodos Regenerative Money Centre (TRMC) leent, belegt en doneert geld met een innovatieve en impactgerichte benadering. Natuurlijk en maatschappelijk rendement stellen zij boven alles.

TRMC ondersteunt initiatieven die een katalyserende rol als potentiële game changer kunnen vervullen. Strevend naar een regeneratieve economie die mensen dient en rentmeester is van de ecosystemen van de aarde.

> Ontdek meer over TRMC