Volgens Hans Stegeman, econoom en hoofdstrateeg bij Triodos, komen door de hoge inflatie van dit moment veel mensen aan het eind van de maand geld tekort. “De energielasten drukken op dit moment zwaar op het budget van huishoudens. Dat komt vooral door de gasprijs. Dit is het moment om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen, waarbij mensen met een kleine beurs absolute prioriteit moeten krijgen. Het heeft weinig zin om de accijns op benzine te verlagen. Laat de overheid vooral ervoor zorgen dat duurzame energieopwekking binnen het handbereik van mensen met een laag inkomen komt door subsidies en fiscale stimuleringsregelingen.”

Vaker goedkope basisproducten

De forse toename van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie. In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar ook alledaagse zaken zoals boodschappen zijn flink duurder geworden. Als gevolg daarvan maakt twee derde van de onderzochte Nederlanders andere keuzes in de supermarkt. Zo kiest 58% vaker voor goedkope basisproducten en laat 14% de duurzamere, biologische producten gemakkelijker links liggen. Ook letten ze meer op aanbiedingen.

Hans Stegeman: ‘Dit is een zorgelijke ontwikkeling. De landbouwtransitie in Nederland schiet al niet op, en het is slecht nieuws dat consumenten nu deels lijken af te haken door de hoge prijzen en daarom minder biologische producten kopen. Biologisch eten is vaak duurder dan niet-duurzame alternatieven, ook al is de negatieve impact op het milieu vele malen kleiner. Het wordt hoog tijd dat er een systeem komt waarbij de schade aan milieu en klimaat in de prijs van het product wordt meegerekend. Dan wordt biologisch veel betaalbaarder en zullen consumenten vaker de milieubewuste keuze kunnen maken.”

Sparen

De helft van de Nederlanders zegt vakantiegeld te besteden aan vakantie. Een vijfde besteedt het extraatje aan leuke dingen doen, zoals uiteten of een uitje. Het onderzoek toont aan dat 4 op de 10 Nederlanders het vakantiegeld (deels) op een spaarrekening zet als appeltje voor de dorst. 5% belegt het vakantiegeld. Daarmee wint sparen het nog altijd ruim van beleggen, ondanks de lage rente.

Wachtrijen Schiphol

Na de auto is vliegen nog altijd het favoriete vervoersmiddel om met vakantie te gaan. We vroegen naar aanleiding van de extreme wachttijden op Schiphol tijdens de afgelopen meivakantie of Nederlanders vinden dat het aantal vluchten moet worden beperkt. 42% is het daarmee eens, tegen 24% oneens. Bijna twee derde vindt dat het kabinet de lonen voor luchthavenpersoneel moet verhogen. De helft wil dat het kabinet vluchten verplaatst naar andere luchthavens, zoals Rotterdam en Eindhoven.

Volgens Hans Stegeman leert het personeelstekort op Schiphol dat we op een andere manier naar arbeidskrapte moeten gaan kijken. “Tijdens de coronacrisis zijn miljarden euro’s gebruikt om de oude economie te redden, inclusief bedrijven die bijdragen aan koolstofemissies, vervuiling en sociale schade. Laten we het geld en het arbeidsmarktpotentieel investeren in een economie die klaar is voor de toekomst; die veerkrachtiger, duurzamer en inclusiever is. Laten we werknemers van de vervuilende economie omscholen, zodat ze aan de slag kunnen in een toekomstbestendige sector.”