De speciale Broodfondsrekening is vanaf deze week beschikbaar voor zzp’ers die zich via een Broodfonds financieel willen beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. In een Broodfonds helpen deelnemers elkaar aan een inkomen wanneer dit wegvalt vanwege arbeidsongeschiktheid. Triodos is momenteel de enige partij die een dergelijke voorziening aanbiedt.

Een Broodfonds is een vereniging van minimaal twintig en maximaal vijftig zelfstandige ondernemers. Zij zetten elke maand geld opzij op hun persoonlijke Broodfondsrekening. Zo bouwen ze gezamenlijk een buffer op. Bij langdurige arbeidsongeschikt ontvangt een deelnemer van de andere deelnemers in het Broodfonds maandelijkse schenkingen gedurende maximaal twee jaar. Een groeiend aantal zzp’ers beschouwt het Broodfonds als een sociaal en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Broodfondsen konden al langer terecht bij Triodos Bank, maar kregen dan toegang tot een rekening die hier niet speciaal voor was ingericht. “Dit bracht veel handmatig werk met zich mee voor de bank”, zegt Marije Anten van Triodos Bank. “De nieuwe maatwerkrekening zorgt voor een volledig digitale klantreis. Dit leidt tot meer gemak en verbetert de service voor deelnemers aanzienlijk.”

Bij de ontwikkeling van het nieuwe product is nauw samengewerkt met de coöperatie BroodfondsMakers, de bedenkers achter het Broodfonds. Het sociale karakter van Broodfondsen sluit naadloos aan bij de visie van Triodos Bank. Ze zijn gebaseerd op gelijkheid en gaan weer terug naar de essentie van onderlinge solidariteit.

Broodfondsen winnen aan populariteit. Inmiddels heeft Triodos Bank meer dan 17.000 deelnemers en meer dan 400 Broodfondsen in haar boeken. Nederland telt meer dan één miljoen zelfstandig ondernemers. Slechts één op de vijf zelfstandigen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, zo constateerde het CBS eerder dit jaar.