
Wat is er aan de hand?
Twee weken geleden kondigde de Amerikaanse president Trump een enorm pakket aan invoerheffingen aan voor vrijwel alle landen. Maar een week later draaide hij een groot deel daarvan terug - voorlopig voor 90 dagen. Zulke invoerheffingen hebben direct invloed op de wereldhandel, economische groei, inflatie en de winstgevendheid van bedrijven en sectoren.
De financiële markten reageerden dan ook heftig: eerst met enorme koersdalingen, gevolgd door een tijdelijk flink koersherstel toen de maatregelen met 90 dagen werden uitgesteld. Per saldo is vooral de onzekerheid toegenomen – en dat is precies waar beleggers gevoelig voor zijn.
Welke invloed heeft dit op beleggers?
Onzekerheid maakt financiële markten nerveus. Het is heel moeilijk om de korte termijn gevolgen van deze onvoorspelbare Amerikaanse president te overzien. En hoewel deze situatie uniek lijkt, hoort onrust bij beleggen. Op korte termijn kunnen schommelingen groot zijn. Ook op de middellange termijn - een jaar tot twee jaar - kunnen de gevolgen merkbaar zijn. Maar historisch gezien leveren financiële markten op de lange termijn positieve rendementen op, ondanks crises onderweg.
Wat is de beleggingsstrategie van Triodos Bank?
Triodos belegt met het oog op zowel een gezond financieel als maatschappelijk rendement. In de praktijk beleggen de fondsen van Triodos Investment Management in brede portefeuilles van bedrijven en projecten die actief zijn in de reële economie, met producten en diensten die bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving.
Door een zorgvuldige selectie en brede spreiding van beleggingen zijn de fondsen ontworpen om bestand te zijn tegen marktschommelingen. Door voor de lange termijn in ondernemingen te investeren, helpt Triodos hen bovendien om hun positieve bijdrage aan de samenleving daadwerkelijk te realiseren. Zo streven we naar toekomstbestendige investeringen, met zowel positief rendement op maatschappelijk én financieel gebied op de lange termijn.
Wat kunnen beleggers doen?
Het ziet er niet naar uit dat de onrust zomaar voorbij zal zijn. Het vertrouwen van beleggers is geschaad en het sentiment verandert snel. Wie net op de verkeerde dag niet belegd is, kan daardoor ook veel rendement mislopen. Want de beste en de slechtste beursdagen liggen, zoals we nu ook weer zien, vaak dicht bij elkaar.
Het is ook, of misschien wel juist, in tijden van grote bewegingen op financiële markten verstandig om oog te houden voor de langere termijn en niet overhaast te handelen. Koers houden dus – met een goed gespreide portefeuille.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.