Toen zijn vader ziek werd, zag John van Pijkeren van dichtbij hoe belangrijk het werk van goede doelen is. Hij begon actief te geven, onder meer aan KWF en de Nierstichting om te helpen onderzoek te financieren, en aan De Zonnebloem, om activiteiten voor mensen met een beperking te ondersteunen. “Het voelde goed om iets bij te dragen aan doelen die me na aan het hart liggen. Ik had zelf gezien hoe belangrijk het werk is dat ze doen.”
Na een tijdje besluit John om sommige donaties stop te zetten en te doneren aan nieuwe goede doelen. Hij merkt hoe moeizaam dat gaat. De goede doelen waar hij niet meer aan doneert, blijven hem ondertussen benaderen, telefonisch en met brieven, met de vraag om weer te doneren. “Ik dacht: dit is helemaal niet hoe jongere generaties aangesproken willen worden.” Ook stoort hij zich aan het feit dat hij totaal geen overzicht heeft van wat hij nu precies aan welk doel doneert.

Frustratie is een kans
Van Pijkeren heeft een achtergrond in marketing en technologie. Hij werkte onder meer voor Heineken, Nike en NS. “Door mijn achtergrond weet ik: als iets je frustreert, is dat een kans om het te verbeteren. Daarom ging ik op zoek naar manieren om mijn donaties inzichtelijker te maken. En om makkelijker te switchen tussen goede doelen en donaties te pauzeren. Dat bleek nog niet te bestaan. Toen ben ik zelf zo’n platform gaan bouwen.”
Een aantal vrienden is enthousiast en samen richten ze GiftShift op. Een platform dat gebruikers zelf laat beslissen over hoeveel, hoe vaak en wanneer ze doneren. Pauzeren of stoppen kan met één druk op de knop en donateurs zitten niet aan een abonnement vast. Het team van GiftShift lanceert het platform op de Impact Fair 2024. Daar komen ze in contact met Menno van der Marel en Frank Gottenbos van Goodplace Foundation, dat aan een app werkt met hetzelfde doel. Niet lang daarna besluiten ze de krachten te bundelen en verder te gaan onder de naam GoodShift.
Schot in de roos
Vlak voor de lancering van GoodShift benadert Van Pijkeren KWF Kankerbestrijding. Zien zij niet iets in dit platform? “Het bleek een schot in de roos, want ze waren meteen enthousiast. Net als andere goede doelen waren ze op zoek naar een manier om de jongere generaties te bereiken.” Er wordt een stuurgroep gevormd, waarin naast KWF ook Greenpeace, Oxfam Novib, Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, Vogelbescherming, KiKa en WarChild zitten. Van Pijkeren: “Voor ons was dit een beslissend moment. Het feit dat de goede doelen dit samen met ons wilden ontwikkelen, betekende dat we écht met iets belangrijks bezig waren.”
Goede doelen worstelen namelijk al een tijdje met het bereiken van jongere gevers. Dat heeft meerdere redenen. Ze zitten bijvoorbeeld niet op post met acceptgiro’s te wachten. En ze hebben niet standaard kleingeld in huis om aan een collectant te geven. “Maar het gaat ook om: hoe spreek je deze doelgroep aan? Meer dan andere generaties is deze doelgroep gevoeliger voor resultaten, zien wat een goed doel bereikt. GoodShift communiceert op een positieve manier over welke impact gemaakt wordt met donaties en inspireert daarmee de doelgroep om bij te dragen en samen verschil te maken.”
Impact zien
Als je een account aanmaakt op GoodShift kun je via een app alle goede doelen volgen waaraan kan worden gedoneerd. Via een Instagram-achtig overzicht laten deze doelen – zo concreet mogelijk - zien wat er wordt bereikt met de donaties. Zo laat het Armoedefonds zien dat er via GoodShift een paar honderd euro is ingezameld om schoolspullen te kopen voor gezinnen. De Dierenbescherming zamelde geld in via het platform om het jonge katje Frummel te helpen, dat verzwakt en met hoge koorts werd gevonden in Rotterdam.
“Je kunt alle updates bekijken, maar ook goede doelen selecteren waarvan je op de hoogte wilt blijven.” De app biedt verder een compleet overzicht van al je donaties. Ook kun je hier gemakkelijk een terugkerende donatie stopzetten, bijvoorbeeld om van goed doel te switchen. Van Pijkeren: “Je kunt ook een target instellen van hoeveel geld je elke maand wilt doneren. Geven aan een goed doel mag je vieren, het mag je een goed gevoel geven. Dat is juist heel belangrijk, want dan ga je het vaker doen.”
Van Pijkeren heeft sinds januari zijn baan opgezegd en werkt nu fulltime aan het verder brengen van GoodShift. De ambities zijn groot. “We willen niet rommelen in de marge, we willen écht iets betekenen voor deze branche”, zegt hij. “Dat betekent dat het aantal goede doelen waaraan je kunt geven – het zijn er nu 200 – nog verder mag groeien.”
Persoonlijk betrokken
Via de app kun je doneren aan goede doelen in allerlei thema’s, zoals gezondheid, mensenrechten, cultuur en natuur. Als een goed doel een CBF-keurmerk heeft, wat een garantie is voor donateurs dat zij met een betrouwbare organisatie te maken hebben, dan kan het doel zich aansluiten bij GoodShift. Ook goede doelen met een ANBI-status zijn welkom. GoodShift is als donatieplatform zelf ook CBF-erkend. “Het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving betekent dat je als organisatie echt goed bent doorgelicht en dat alles klopt. Dat is voor ons heel belangrijk.”
GoodShift is een stichting en maakt geen winst. “Honderd procent van je donatie via ons gaat naar het goede doel. Onze kosten worden gedekt door particulieren en organisaties die onze missie een warm hart toedragen. Daarnaast hebben onze stuurgroep-leden, voornamelijk het KWF, ons gefinancierd vanuit onze gezamenlijke missie om jongeren meer bij goede doelen te betrekken.” Goede doelen kunnen daarnaast GoodShift gebruiken als marketingplatform, om meer bereik en zichtbaarheid te creëren. “Dit is optioneel, dus goede doelen kunnen altijd gratis bij ons op het platform staan.”
Mooi gebaar
GoodShift richt zich behalve op particulieren ook op bedrijven. “Een van mijn werkgevers doneerde eens 73.000 euro aan KiKa. Dat is een ontzettend mooi gebaar. Maar als je zo’n gulle gift wilt doen als bedrijf, is dat ook een kans om je werknemers hier actief bij te betrekken. Door middel van een giftcard van GoodShift kunnen werknemers zelf bepalen waar het geld naartoe moet gaan. Een mooi cadeau om te geven en om te krijgen. Zo voelt iedereen zich persoonlijk betrokken en wordt er bredere maatschappelijke impact gemaakt.”
GoodShift wil dit jaar groeien naar 50.000 actieve gebruikers. “Daarvan willen we dat een groot deel een terugkerende donateur wordt, omdat hij of zij merkt hoe makkelijk het is om via ons platform te geven.” Verder is het doel voor dit jaar dat er een miljoen euro via het platform aan goede doelen wordt geschonken. In 2030 moet dat 50 miljoen euro per jaar zijn. “Elke bijdrage aan een goed doel is mooi, maar met ons platform willen we écht impact maken. We weten dat onze doelgroep wíl doneren. Nu kunnen ze dat ook op hun manier doen.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.