Triodos Pioneer Impact Fund belegt sinds 2013 in bedrijven wereldwijd die een voortrekkersrol hebben in de transitie naar een duurzame economie. Bedrijven die in essentie een soortgelijke missie hebben als Triodos zelf.

Fondsmanager Dimitri Willems staat inmiddels ruim een jaar aan het roer, een nieuwe ervaring vergeleken bij eerdere banen. “In mijn 25 jaar als professioneel belegger was ik vooral op jacht naar het hoogste rendement. Er is niets mis met een goed beleggingsrendement, ook bij Triodos Investment Management (Triodos IM) is dat een uitgangspunt. Maar ik wilde meer, iets zinvols voor de wereld doen. In mijn rol bij Triodos kan ik dat. Dit geeft me veel voldoening”, aldus Willems.

Dimitri Willems, fondsmanager Triodos Pioneer Impact Fund

Die overtuiging deelt Willems met zijn collega’s in het zich sterk uitbreidende aandelenteam bij Triodos IM. “Het Triodos-DNA wordt hier echt gekoesterd. Bij het aannemen van nieuwe medewerkers wordt nadrukkelijk naar je motivatie gevraagd, ook naar hoe je privé met duurzaamheid omgaat.”

Een vlijmscherpe screening

De bedrijven waarin het fonds kan beleggen hebben een vlijmscherpe screening achter de rug, op basis van strenge duurzame én financiële criteria. Willems: “Het beleggingsuniversum is daardoor niet heel groot, maar wel van uitstekende kwaliteit. Daarmee heeft mijn team – ik wil benadrukken dat ik het als fondsmanager niet alleen doe – voldoende mogelijkheden om de portefeuille van investeringen goed in te richten.”

Het beleggingsteam zet onder meer in op een strikte risicobeheersing. Willems: “Veel van de bedrijven staan aan het begin van hun ontwikkeling. Voor die potentiële groei betaal je doorgaans een vrij hoge koerswinstverhouding. Als je in een specifieke stijl zoals groei belegt, dan zul je echter niet onder alle marktomstandigheden rendement halen. Naast de winnaars van morgen beleggen we daarom ook in bedrijven die nu al financieel gezond zijn. Zo zijn we minder afhankelijk van één beleggingsstijl en zijn de koersuitslagen minder heftig.”

Onlosmakelijk verbonden - duurzaamheid en rendement

Is het lastig om duurzaamheid te koppelen aan beleggingsrendement? “Het een staat het ander absoluut niet in de weg. Naast de impact die we bereiken biedt het fonds aantoonbaar goede rendementen. De afgelopen 5 jaar bleven we de niet-duurzame referentie-index ruim voor.”

Willems vindt het lastig om qua rendement iets over de rest van het jaar te zeggen. “Dat is niet alleen moeilijk, maar wat heeft het voor zin? Je belegt immers niet alleen voor een jaar, niet qua impact, maar ook niet qua rendement. Als belegger heb je per definitie een langetermijnvisie. Wat ik wel kan zeggen is dat we met onze stijl-onafhankelijke portefeuille goed gepositioneerd zijn voor alle marktomstandigheden.

Het behalen van positieve impact staat voorop

“Alles begint met impact. Als er geen impact is, dan beleggen we er niet in”, stelt Willems. Daarbij gaat het Triodos-raamwerk uit transitiethema’s die aansluiten op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties: duurzame voeding en landbouw, duurzame mobiliteit en infrastructuur, duurzame hulpbronnen, circulaire economie, welzijn/gezondheid, duurzame innovatie en sociale inclusie. Bedrijven moeten aantoonbare impact hebben binnen een of meer van deze thema’s.

De combinatie van technologie en duurzaamheid wordt daarbij steeds belangrijker. Denk aan de ontwikkeling van steeds betere batterijen, een broodnodige trend voor de energietransitie. Het fonds heeft bijvoorbeeld de Noorse batterijproducent Freyr in portefeuille. Het bedrijf produceert ‘semi-solid state’ batterijen, die in vergelijking met traditionele lithium-ion batterijen meer energie kunnen opslaan en ook 40% minder materiaal nodig hebben. De productie draait bovendien op schone energie."

Willems: “Freyr is een prachtig impactverhaal. Maar je kunt niet 40 van deze bedrijven in je portefeuille hebben, met de indrukwekkende impact van een geheel nieuwe generatie batterijen. Ook meer gevestigde bedrijven kunnen impact maken. Neem DS Smith, een verpakkingsfabrikant. Ze maken geen plastic, maar papieren verpakkingen. Ook dat is impact.”

Ongeveer een kwart van de bedrijven in portefeuille biedt sociale impact, binnen thema’s als welzijn/gezondheid en sociale inclusie. Willems: “Sociale impact is niet altijd even gemakkelijk te meten, maar concrete voorbeelden maken het beter tastbaar. Zo beleggen we in Gentex, een producent van binnenspiegels voor auto’s. Deze spiegels voorkomen dat een achterligger je verblindt. Dat scheelt ongelukken. In Japan beleggen we in S-Pool. Dat is een uitzendbureau dat zich met name op mensen richt die een moeilijke positie hebben op de arbeidsmarkt, denk aan personen met een handicap. Je kunt hier daadwerkelijk meten hoeveel mensen een baan hebben gevonden. Dat is heel concrete impact die beleggers aanspreekt.

Risicometer 4 van 7

We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Beleggen kan meer rendement opleveren dan sparen, maar beleggingen kunnen ook minder waard worden. Beleg daarom met geld dat je kunt missen. Kijk op de fondspagina van Triodos Pioneer Impact Fund voor meer informatie over de risico’s en de essentiële beleggersinformatie.