Niet ver, zo concludeerde de Britse Alastair Humphreys. Hij bedacht zelfs een term  voor het beleven van nieuwe avonturen op een kleine en haalbare schaal: micro-avontuur. Met zijn micro-avonturen zette hij wereldwijd een trend. Wij zetten 7 micro-avonturen in eigen land voor je op een rij voor dat ultieme gevoel om er even he-le-maal tussenuit te zijn.

1. Trekking

Meestal denken we bij een trekking aan tochten door de bergen, waarbij je van blokhut naar blokhut wandelt. Maar ook in Nederland kan je dit doen. Via Cabiner kan je een wandelroute boeken door de Drentsche Aa of Sallandse Heuvelrug waarbij je door mooiste plekken van de Nederlandse natuur van hut naar hut - of cabin naar cabin- wandelt. Voor de diehards is er ook een Trekking Extreme te boeken met wandelingen langer dan 10 kilometer. Ook een bedrijf als Avontuur Dichtbij biedt meerdaagse wandelingen door Nederland aan, waarbij alles geregeld is, maar je kan een trekking natuurlijk ook zelf organiseren met behulp van wandelapps en het boeken van je eigen duurzame accommodatie (van natuurhuizen tot campings).

2. De Elfstedentocht

De hoop op een échte Elfstedentocht verdampt elke winter een beetje meer, maar niet getreurd: er is ook een zomerse Elfstedentocht te doen. Je kan de 'tocht der tochten' namelijk ook wandelend, op de fiets of met de boot afleggen, al krijg je er na het volbrengen geen kruisje voor. De fietstocht is wel een paar kilometer langer dan de originele schaatstocht, maar daar staat tegenover dat je het in je eigen tempo kan volbrengen, terwijl je geniet van deze klassieke Friese route.

Nieuwe smaken in de Vegan Food Tour in Utrecht
Nieuwe smaken in de Vegan Food Tour in Utrecht

3. Citytrip

De ultieme korte getaway is natuurlijk de citytrip. Vaak nemen we hiervoor het vliegtuig (of -veel beter nog- de trein) naar het buitenland, maar ook in Nederland valt nog veel te ontdekken in steden waar we nog nooit zijn geweest of waar we altijd dezelfde routes volgen. Zo kan je in Utrecht met een gids de Vegan Food Tour doen. Hiermee loop of fiets je langs vegan hotspots, ontdek je geheime plekjes en proef je vooral de lekkerste vegan gerechten. Ook een smakelijk avontuur voor de niet- vegans onder ons. Als je goed zoekt, is er in elke stad wel iets bijzonders te doen. Zo kan je in verschillende steden graffiti-tours doen, bijvoorbeeld in Breda.

4. Wildplukken

Ooit wisten we welke wilde planten eetbaar zijn en welke kruiden langs de kant van de weg groeien, maar die tijd lijkt ver achter ons te liggen. Nu kopen we ons groene kostje bij voorkeur in de supermarkt en durven we niet te vertrouwen op wat er gratis in de natuur groeit. Tóch groeit met de interesse voor moestuinieren ook de interesse voor wildplukken. Een ochtend of middag met een gids op pad om nieuwe kennis op te doen en vooral ook veel blaadjes en bloemetjes te proeven, is een prachtig micro-avontuur. Houdt daarbij wel in gedachten dat je in Nederland eigenlijk nooit meer dan een champignonbakje vol mag plukken (voor eigen gebruik) en dat je altijd wat moet overhouden voor de dieren. Maar dat zal een gids je ook vertellen. Er zijn verschillende aanbieders van wildpluk wandelingen: via de wilde school, re-wild, wildplukken.nl of via IVN (die ook andere natuurexcursies aanbiedt) – om er maar een paar te noemen. Wildplukken kan je trouwens ook in de stad doen.

5. De grote vijf

De grote 5 kennen we natuurlijk vooral van de safaritochten in Afrika, maar ook in Nederland worden steeds vaker safari’s georganiseerd om de grote 5 van eigen bodem te spotten. Dan gaat het om het edelhert, de ree, het wild zwijn, de bever en de zeehond. Deze zullen niet allemaal op dezelfde plek te spotten zijn (een zeehond en edelhert hebben nou eenmaal een hele andere habitat), maar als je met Staatsbosbeheer op een 4 uur durende safari gaat kom je in ieder geval op plekken waar je niet zomaar komt en vertelt de boswachter je alles over het gebied en de dier(en) waar je daar naar op zoek gaat.

6. Bomen planten

Het gevoel er even tussenuit te zijn, hoeft niet te betekenen dat je met je voeten in een hangmat tussen twee bomen gaat chillen. Die bomen, die kan je namelijk ook helpen planten. Er zijn verschillende organisaties, zoals Meer bomen nu, waar je kan helpen met het oogsten van zaailingen waar ze in de weg staan en het planten van bomen waar ze hard nodig zijn. Maar ook op een andere manier met de natuur bezig zijn, kan op jouw micro-avontuur. Bijvoorbeeld door boeren te helpen met wieden, wieden en nog eens wieden en ondertussen nieuwe mensen te ontmoeten, heerlijk te eten, toffe excursies te doen en te kamperen op de boerderij. Zie het als een soort druivenplukken, maar dan op z’n Hollands.   

7. Vuurtoreneiland

Naast de bekende Waddeneilanden kent Nederland nog veel meer eilanden die een bezoekje waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Pampus (van de uitdrukking ‘voor pampus liggen’) waar je kan eten, drinken en slapen (kamperen). Of aan Vuurtoreneiland waar je vooral terecht kan voor een unieke eetervaring ‘in en van de natuur’. Hier wordt gekookt met regionale producten. Naast eten krijg je hier ook volop gelegenheid om het eiland, de natuur en het oude fort te beleven.

Bonus: Pelgrimstocht

Ook in Nederland kan je op pelgrimstocht waarbij je zelfs in de kerk slaapt. In Friesland hebben ze vier routes waarbij je wandelend of fietsend van kerk naar kerk trekt. De overnachting in de kerk is heel eenvoudig, maar je bent er wel van verzekerd dat je een verhaal hebt voor op het volgende verjaardagsfeestje. Want hoeveel mensen hebben nou wel eens in een kerk geslapen?

Heb jij ook leuke tips voor micro-uitjes? Of ben je weleens op micro-uitje geweest? Laat het hieronder weten!