DE FEITEN
Wie: Eline Hesse (31)
Doel: meer impact maken met de aandelen die ze kreeg
Aanpak: Zich verdiepen in duurzaam beleggen en investeren in groene en sociaalmaatschappelijke fondsen
HET DOEL
Toen Eline Hesse, dochter van een inmiddels gepensioneerde Shell-manager, op haar vijfentwintigste een aandelenportefeuille van 150.000 euro kreeg, werkte ze zelf als straatverkoper van duurzame energiecontracten. De aandelen Shell en McDonalds die in haar portefeuille zaten, waren moeilijk te rijmen met waar zij zich voor inzette. Ze besloot het over een andere boeg te gooien: ze verkocht de aandelen die ze van haar vader kreeg en herinvesteerde ze in duurzame fondsen.
“Toen ik opgroeide werd er steeds meer bekend over klimaatverandering. Tijdens mijn studententijd ging het onder leeftijdsgenoten ook steeds meer spelen en die awareness greep me aan. Ik besefte dat ik hier iets positiefs aan bij wilde dragen, hoe klein die impact ook is. En ik wil andere mensen daarmee inspireren.” Over haar zoektocht maakte Eline daarom de coming of age-documentaire Petrol Dollars for a Different Engine.
PLAN VAN AANPAK
Als eerste dook Eline het oerwoud van de financiële sector in en deed ze haar best het toch vaak ingewikkelde jargon te begrijpen. Ze bezocht vermogensevents van verschillende banken, ging naar de aandeelhoudersvergadering van Shell om kritische vragen te stellen en vroeg haar vader om advies. Totdat ze de tip kreeg: ga eerst na hoe jíj duurzaamheid definieert, voordat iemand anders dat voor je doet. “Wat ik belangrijk vind is bijvoorbeeld de energietransitie, en gendergelijkheid. Dus vanuit die gedachte ging ik kijken waar ik mijn geld in kon investeren.”
Ze werd gewezen op Triodos Bank, waar duurzaamheid al sinds de oprichting in 1980 in het DNA zit. Ze koos Triodos fondsen die aansloten bij haar waarden en bij de impactdoelen die ze had: de energietransitie versnellen en gelijke kansen ondersteunen. Voor Eline is het belangrijk om niet al haar eieren in één mandje te leggen. “Ik denk dat het altijd belangrijk is om zoveel mogelijk je inleg te spreiden. Het ene moment gaat het in een bepaald deel van de wereld goed, en het andere moment weer niet. Dus zoveel mogelijk verschillende soorten investeringen en deze spreiden over verschillende sectoren om impact te kunnen maken, dat is voor mezelf goed om in het achterhoofd te houden.”
DE OVERPEINZINGEN
Waar Eline in haar zoektocht tegenaan liep was dat de impact die je maakt door in beursgenoteerde bedrijven te beleggen anders is dan wanneer je direct in bedrijven of organisaties investeert. “Beleggen is altijd een afweging van je eigen waarden ten opzichte van de impact die je wilt maken, maar ook het rendement. Ik was in het begin heel erg op zoek naar de perfecte oplossing: veel impact maken, een hoog rendement hebben en tegelijk niet te veel risico nemen. Maar die perfecte oplossing is er niet, je moet altijd compromissen maken.”
De duurzame impact van je geld
Sparen, beleggen en schenken
Door te bankieren bij Triodos Bank laat je je geld, net zoals Eline Hesse, werken aan positieve verandering.
- Zo financieren we met het spaargeld dat jij bij ons onderbrengt, ondernemers en projecten die de wereld een betere plek maken. Dit doen wij transparant: op onze website en in de app kun je precies zien wat er met je geld gebeurt.
- Kies je ervoor om te beleggen, dan bepaal je zelf in welke fondsen je wilt investeren. Bij Triodos Bank kan je beleggen in een mix van aandelen en obligaties van organisaties die duurzame oplossingen bieden. Daarnaast kan je via onze themafondsen rechtstreeks in duurzame projecten en ondernemers beleggen. Beleggen bij Triodos Bank kan al vanaf 25 euro per maand.
- Wil je vernieuwende initiatieven steunen die waardevol, maar niet in financiële winst uit te drukken zijn? Triodos Foundation zorgt ervoor dat schenkgeld precies bij die projecten terecht komt die bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving.
> Lees meer over welke impact je maakt met sparen, beleggen en schenken
Het voordeel van nu ten opzichte van toen Eline begon aan haar beleggingsavontuur, is dat er inmiddels veel meer opties zijn om duurzaam je geld aan het werk te zetten. “En ik zie ook steeds meer mensen die hun geld duurzaam willen investeren.” Samen met een compagnon is Eline daarom adviesbureau Bewust. gestart, om mensen vanuit hun eigen waarden bewust te laten kiezen hoe ze met hun geld impact kunnen maken.
Wat betreft haar eigen beleggingsportefeuille vindt Eline deze tijd van wereldwijde veranderingen wel interessant. “De laatste keer dat ik op mijn rekening keek schrok ik wel even, maar je weet dat een oorlog een dip op de aandelenmarkt kan veroorzaken. Daarom beleg ik ook echt voor de lange termijn, voor als ik ooit een huis wil kopen en voor als ik met pensioen ga. En over beleggen op een dusdanige termijn maak ik me echt geen zorgen.”
Beleggen: waar moet je op letten?
We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Beleggen kan meer rendement opleveren dan sparen, maar beleggingen kunnen ook minder waard worden. Beleg daarom met geld dat je kunt missen. Tip: houd altijd spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.