Wie heeft er tijdens de lockdown niet iets thuis laten bezorgen? Alleen al in Nederland worden er driehonderd miljoen pakketten per jaar verzonden. De impact hiervan op het milieu is gigantisch. Denk aan de CO2-uitstoot van bezorgbusjes, stapels retourzendingen en de berg verpakkingsmateriaal. Naar de supermarkt mochten we nog wel, maar ook hier glimt het plastic je tegemoet.

Investeren in duurzame oplossingen

Daar wil Smurfit Kappa iets aan doen. De wereldleider verpakkingsoplossingen werkt met de materialen van de toekomst: papier en karton. Het wordt geproduceerd van de hernieuwbare grondstof hout (hierover later meer), is biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Deze van oorsprong Ierse multinational is in 35 landen actief. In Nederland heeft het zo’n 30 vestigingen, van innovatie- en recyclelocaties tot een Experience Centre in Eindhoven. Hun klanten bevinden zich overal, o.a. in de industrie, landbouw, foodsector, farmaceutische industrie, retail en e-commerce.

Impact door innovatie

Al die klanten helpen ze met innovatieve oplossingen om het gebruik van plastic terug te dringen. Hun klanten in de foodsector helpen ze de plastic bakjes in het groenten- en fruitschap te vervangen door papieren varianten. En waar sixpacks nu vaak nog met plastic aan elkaar worden gehouden, produceren zij een op papier gebaseerde oplossing. Recyclebaar, biologisch afbreekbaar en met een 30% lagere CO2-voetafdruk dan een verpakking van krimpfolie.

Voor de agrarische sector produceren ze een composteerbaar papier ter vervanging van het plastic dat boeren gebruiken om hun gewassen en de bodem te beschermen. Wat verder van huis gebruiken bananentelers om dezelfde reden plastic zakken om de trossen. Daar heeft Smurfit Kappa een, uiteraard op papier gebaseerde, duurzaam en biologisch afbreekbaar alternatief voor bedacht.

Waarom wij investeren in Smurfit Kappa

Smurfit Kappa stimuleert samenwerking met alle partijen in de keten, van verkopers tot vervoerders, en wil de milieubelasting van het verpakken en vervoeren van goederen zo klein mogelijk maken. Smurfit leert bedrijven als Amazon hoe ze hun producten duurzamer, slimmer en compacter kunnen verzenden. Minder lege ruimte bij het vervoer, meer pakketjes en dozen die per vracht mee kunnen en dus minder kosten en uitstoot. 

Ook ontwikkelt Smurfit tools voor webshops, waarmee ze bijvoorbeeld de robuustheid van verpakkingen kunnen testen om retourzendingen  - en alle extra CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat - te voorkomen.

Circulaire werkwijze

Het bedrijfsmodel van Smurfit is circulair. Alles wat ze produceren is geschikt voor recycling. Voor hun duurzame verpakkingsmateriaal streeft Smurfit Kappa ernaar om hernieuwbare grondstoffen als hout te vervangen door duurzame alternatieven. Nu bestaat al 75% van de grondstof van hun verpakkings- en papierfabrieken uit gerecyclede vezels van papier en karton. De verpakkingen die ze produceren kunnen zes tot acht keer worden gerecycled en zodra de vezels opgebruikt zijn, wordt het materiaal ingezet voor energieopwekking of in de landbouw. Van webshops tot vervoerders: alle schakels uit de keten zijn betrokken bij hun circulaire systeem.

Maak impact door te beleggen bij Triodos Bank

Triodos Global Equities Fund investeert in Smurfit Kappa. Het is één van de honderden bedrijven en projecten met een positieve impact waarin we, namens onze klanten, investeren. Waar wil jij impact maken? Innovatieve start-ups, groene energie, gelijke kansen of op een ander vlak?