De Emscher, een rivier die door het dichtbevolkte Ruhrgebied loopt, werd lange tijd gebruikt als open riool. Dit had vanzelfsprekend een verwoestend effect op de natuurlijke omgeving. De biodiversiteit in en rond de rivier nam drastisch af, veel dier- en plantensoorten verdwenen. Daarbij verloor de Emscher haar natuurlijke vermogen om regenwater op te vangen, met regelmatige overstromingen tot gevolg.
De Duitse NRW.BANK uit Noordrijn-Westfalen commiteerde zich aan een dertig jaar durend project (1990-2020) om de natuurlijke ecosystemen in en rond de Emscher weer naar hun oorspronkelijke staat terug te brengen. Het project was het grootste van zijn soort in Europa, en werd gekenmerkt door opeenvolgende mijlpalen. Zo keerde veel flora en fauna terug, en voorkomen nieuw gecreëerde opvangbekkens langs de rivier verdere overstromingen.

Langetermijnvisie
Triodos Euro Bond Impact Fund investeert het geld van haar beleggers in obligaties van vooruitstrevende groene bedrijven en democratische overheden. “Wij kijken kritisch naar uitgiftes van impactobligaties voor het financieren van duurzame projecten” zegt Luc van Haaren, Sustainability Analyst bij het fonds. “We waren meteen enthousiast over de obligatie van NRW.BANK. Het is een ontwikkelingsbank, wat betekent dat ze in opdracht van de lokale overheid van Noordrijn-Westfalen werken. Dankzij de missie om de levensomstandigheden in de deelstaat te verbeteren, kunnen ze langetermijnprojecten uitvoeren".
Met het beleggingsgeld van onze klanten financieren we graag de duurzame verandering van de toekomst
NRW.BANK heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze voeren dan ook vooral projecten uit die de sociaal-economische en ecologische omstandigheden in Noordrijn-Westfalen verbeteren. Naast de renaturatie van de Emscher worden er ook projecten in andere categorieën gefinancierd. Denk aan groene woon- en werkgebouwen, duurzaam watermanagement, maar ook wind- en zonne-energie en duurzaam transport als elektrisch (openbaar) vervoer en oplaadpunten. De vermeden CO2-uitstoot over 10 jaar wordt op 1,3 miljoen ton geschat.
Wat is het verschil tussen normale en impactobligaties?
Bedrijven en overheden die geld nodig hebben voor een investering, kunnen obligatieleningen uitgeven. De investeerder in de obligatie ontvangt hiervoor een rentevergoeding. Bij reguliere obligaties is het niet noodzakelijk om transparant te zijn over waar dit geld vervolgens heen gaat. Om een impactobligatie of ‘green bond’ uit te geven moet een instantie van tevoren weten wat er met het geld zal gebeuren. Instanties moeten transparant zijn over de impact, de keuze die ze maken en meetbare resultaten in rapportages delen.
> Lees ook: 5 belangrijke vragen én antwoorden over impactobligaties
De projecten van NRW.BANK richten zich op klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Klimaatmitigatie-projecten hebben het voorkomen en reduceren van CO2-emissies als doel. Klimaatadaptatie-projecten richten zich op het herstellen of aanpassen van de omgeving om zo de blijvende impact van klimaatverandering op te vangen. Denk aan het toenemen van weerbaarheid bij hevige regenval, of het herstellen van ecosystemen zoals het voorbeeld van de Emscher.
De natuur maakt een comeback in het Ruhrgebied.
Bank investeert in bank
NRW.BANK haalt geld op bij beleggende instanties om hun groene en sociale projecten te financieren. “Veel duurzame projecten zijn gericht op het voorkomen van negatieve impact. Bij beursgenoteerd investeren in bijvoorbeeld duurzame woningbouw en elektrisch vervoer gaat het om vermindering van uitstoot, om vermeden impact als het ware. De projecten van NRW.BANK spraken ons aan omdat deze zich ook richten op positieve impact, bijvoorbeeld in lokale biodiversiteit. Dat is waar impactobligaties voor worden gebruikt: positieve impact”.
Greenwashing in groene projecten
“Bij investeren in duurzame projecten zien we helaas ook steeds meer ‘greenwashing’. Bedrijven vragen financiering aan voor groene projecten die bijvoorbeeld al jaren oud zijn. Wij investeren het geld van onze klanten graag in de duurzame verandering van de toekomst”, vertelt van Haaren. NRW.BANK financiert alleen recente projecten, en de rapportage gebeurt transparant en gedetailleerd.
De projecten van NRW.BANK spraken ons aan omdat deze zich richten op positieve impact
Van Haaren: “Dit is een mooi voorbeeld hoe je met beleggen in beursgenoteerde organisaties ook op lokaal niveau positieve impact kan maken, bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit. In de rapportage van de bank staat letterlijk hoeveel nieuwe vissoorten er nu in het water van de Emscher zwemmen. Dat is een heel concreet en mooi resultaat van onze financiering.”
Sustainable Development Goals
De Verenigde Naties stelden 17 doelstellingen op die moeten leiden tot een duurzamere wereld. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) moeten in 2030 een eind hebben gemaakt aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Door de investeren in de projecten van NRW.BANK maken we impact die bijdraagt aan de SDG’s 3 (goede gezondheid en welzijn), 4 (kwaliteitsonderwijs), 6 (schoon water en sanitair), 7 (betaalbare en duurzame energie), 11 (duurzame steden en gemeenschappen), 13 (klimaatactie), 14 en 15 (leven in het water en op het land).
Positief nieuws! Wat goed om dit te horen. Goed als meer mensen dit te horen krijgen en ook gaan beleggen in impactobligaties.
Dank voor je complimenten Peter!
informatief en positief
Mooie projecten, maar zou ook graag weten of er kritiek / verbeterpunten zijn. Tevens is niet duidelijk wat ‘recente’ projecten zijn: nieuwe?
Beste Leendert, dank voor je reactie. De projecten voldoen aan al onze criteria, dus echt kritiek hebben we niet. Als we dan toch iets moeten noemen, is het dat de bank geen nieuwe projecten financiert. Ze financieren alleen recente projecten, die niet langer dan een jaar geleden zijn gestart. We hopen dat dit je vraag beantwoordt. Zo niet, horen we natuurlijk graag van je!
Heel positief
Interessant artikel en mooi dat er zo'n positieve impact behaald wordt! Wat ik me afvroeg: Triodos investeert hier in een project van de NRW bank. Maar dat is ook al een bank. Waarom financiert de NRW bank het project niet helemaal zelf, of financieren beide banken samen het project? Nu komt het op mij over alsof Triodos de NRW bank financiert, die op haar beurt weer dit project financiert. Geen kritiek: ik ben gewoon benieuwd hoe dit principe werkt.
Beste Nils, je opmerking klopt helemaal! Wij financieren NRW.Bank, die vervolgens dit project financiert. Banken hebben verschillende manieren om kapitaal aan te trekken voor het verstrekken van leningen. Dit kan bijvoorbeeld via spaarrekeningen van klanten, maar ook via het uitgeven van obligaties (daarmee leen je geld op de markt). NRW.Bank is een ontwikkelingsbank en heeft geen spaar- of betaalklanten. Zij trekken daarom voornamelijk kapitaal aan door het uitgeven van obligaties. Door het uitgeven van impactobligaties geven ze aan dat het geld alleen voor duurzame projecten wordt gebruikt en geven ze inzicht in waar het geld naartoe gaat. Bij reguliere obligaties heb je die impact en transparantie niet. Voor ons zijn zulke obligaties interessant omdat we zo het geld van onze klanten op een duurzame manier kunnen beleggen. Hopelijk is het zo duidelijk :) Zo niet, horen we het natuurlijk graag!
Interessant! Maar waarom niet gefinancierd vanuit het Groenfonds?
Beste Grady, dank voor je reactie! Triodos Groenfonds verstrekt voornamelijk directe leningen aan private ondernemingen. Impactobligaties zijn instrumenten die op de beurs verhandeld worden, en dat is meer een activiteit van Triodos Euro Bond Impact Fund. Het type project past inderdaad wel goed bij Groenfonds, maar het gaat hier dus om een ander type financiering :)
Ten behoeve van contrast, vertelt het collectieve bewustzijn "Abraham" (via Esther Hicks) hetvolgende: Mensen bieden hun meeste gedachte-vibraties gewoonlijk aan IN REACTIE OP iets dat ze waarnemen. Als ze iets heerlijks tegenkomen, voelen ze zich heerlijk; als ze iets vreselijks zien, voelen ze zich vreselijk. Zij geloven dat zij geen controle hebben over hoe zij zich voelen, omdat zij zich realiseren dat ze geen controle hebben over de omstandigheden die ze hebben waargenomen. Veel mensen besteden het grootste deel van hun leven aan pogingen om invloed uit te oefenen op omstandigheden, omdat zij geloven dat ze zich prettiger voelen als zij de omstandigheden onder controle kunnen houden. Maar hoeveel controle ze ook krijgen over de handelingen van anderen, het is nooit genoeg -want er is altijd weer "een andere oncontroleerbare omstandigheid". Dit collectieve bewustzijn laat doorschemeren amper aandacht te besteden aan de manifestatie zelf en dat het vooral gaat om de weg te voelen in ....(je bewust te worden van de emoties, die gedachten oproepen). Ook op geestelijk vlak zou dus nog een ommekeer moeten plaatsvinden, want politiek en instituties zijn bovenal gericht op de manifestatie(s) zelf. (en daardoor ontzettend voorspelbaar). Dit collectieve bewustzijn heeft een andere modus operandi in de aanbieding. Lees en laat je erdoor verrassen !
Voor mij heel aansprekend. Al vanaf mijn jeugd kom ik regelmatig in het Ruhrgebied dat voor mij vanuit Twente op krap 90 km afstand ligt. Vanuit die tijd ken ik het gebied als het toppunt van industriële ontwikkelingen met kolen, staal en chemie én een gigantische vervuiling. Tegenwoordig heeft het unieke industriële monumenten, een verscheidenheid aan fietspaden, spannende bezienswaardigheden en – verrassend - veel natuur: dit alles is het Ruhrgebied. Het Ruhrgebied wordt doorkruist door snelwegen en spoorlijnen, rivieren en kanalen. Als de op twee na grootste agglomeratie van Europa telt het Ruhrgebied meer dan vijf miljoen inwoners. Het Ruhrgebied heeft de afgelopen decennia een unieke transformatie ondergaan. Bepaalde in de vorige eeuw de mijnbouw en de staalindustrie mensen en landschap in de regio, vandaag wordt gezegd: terug naar de natuur en welkom cultuur! Fantastisch om hier een kleine bijdrage aan te kunnen leveren middels een belegging in het Triodos Euro Bond Impact Fonds. Maar ook de andere bedrijven en organisaties waarin dit fonds belegd spreken mij aan, vooral vanuit echt duurzame en ethische invalshoek.