1. Roosmarijn Saat - voortrekker van transitie naar gezonde en biologische voeding

Roosmarijn Saat had op jonge leeftijd al een passie voor gezonde en biologische voeding. Die is ze nooit verloren. Tegenwoordig zet ze zich in voor de transitie naar een biologisch voedselsysteem als voorzitter van de Biowinkelvereniging, bestuurslid van Bionext en eigenaar van de Rotterdamse en volledig biologische supermarkt Gimsel.

> Ontdek hoe zij deze transitie vormgeeft

Yoni Mariah en Wendelien
Oprichters Yoni: Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly.

2. Mariah Mansvelt Beck - doorbreekt taboes rondom vagina's en menstruatie

Mariah Mansvelt Beck wil de taboes rondom vagina's en menstruatiebloed doorbreken. Dit doet ze onder andere met haar bedrijf Yoni, een biologisch tampon- en maandverbandmerk.

> Lees hoe zij dat doet

3. Mary Ellen Iskendarian - zet zich in voor vrouwen in de bankensector

Mary Ellen Iskenderian is al 14 jaar voorzitter van Women’s World Banking (WWB), met 39 instellingen in 27 landen het grootste netwerk voor microfinanciering aan vrouwen. Haar missie voor gelijkheid: vrouwen wereldwijd meer zelfredzaam maken.

> Hoe Iskendarian vrouwen meer zelfredzaam maakt

Van ik naar wij

40 jaar sociale inclusiviteit bij Triodos Bank

Triodos Bank zette begin jaren '90 de eerste stappen in microfinanciering om daarmee ongelijkheid in de wereld te verminderen. En binnen ons eigen land richten we ons sinds de oprichting op een inclusieve samenleving. Denk aan ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven, zorgboerderijen voor mensen die begeleiding nodig hebben en broedplaatsen die de leefbaarheid van een wijk verbeteren. Het doel? Een economie die werkt voor iedereen en niet slechts voor een enkeling.

4. Marjan Minnesma - spande een klimaatzaak aan tegen de staat

Als directeur van Urgenda zorgde Marjan Minnesma ervoor dat de Nederlandse staat verplicht werd zich aan de klimaatdoelen te houden: dit jaar moet de CO2-uitstoot 20 procent minder zijn dan in 1990. Inmiddels zijn er wereldwijd vele klimaatzaken aangespannen.

> Lees over de invloed van deze klimaatzaak

Sandra Chedi - wow amsterdam

5. Sandra Chedi - runt een broedplaats in een achterstandswijk

Een hostel en broedplaats runnen in een achterstandswijk? Sandra Chedi laat zien dat dit mogelijk is. Ze trekt toeristen naar de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Met deze opbrengsten organiseert ze culturele activiteiten voor ongedocumenteerden en kinderen uit de buurt. Als Surinaamse vrouw wil ze nu meer doen tegen racisme.

> Zo doet Chedi dit

6. Louise Vet - leidt het Deltaplan biodiversiteit

Volgens Hoogleraar Louise Vet hebben we een systeemverandering nodig. Dan pas kun je ervoor zorgen dat de natuurlijke diversiteit weer gaat bloeien. Als emeritus hoogleraar leidt ze het Deltaplan biodiversiteit.

> Zo zet Vet zich hiervoor in

Pauline Bieringa - algemeen directeur Triodos Bank Nederland

7. Pauline Bieringa - ziet geld als middel, en bankieren als mensenwerk

Pauline Bieringa is sinds september vorig jaar Algemeen Directeur van Triodos Bank Nederland. Wie is Pauline? En wat zijn haar plannen voor Triodos Bank? En hoe gaat zij zich inzetten voor sociale inclusiviteit en diversiteit? Wij interviewden haar eind vorig jaar hierover.

> Lees meer over de visie en plannen van Bieringa