Dit artikel is een update van het artikel van vorig jaar, aangepast naar de subsidies die in 2022 relevant zijn. 

Het verduurzamen van de Nederlandse gebouwde omgeving is een gigantische opgave, waarvan een fors deel op het bordje komt van woningeigenaren. Zonder duurzame woningen haalt Nederland de klimaatdoelen namelijk niet. Daarbij kun je als woningeigenaar dan ook op financiële steun rekenen, van de rijksoverheid, gemeenten en banken. Een overzicht. 

1. Steeds meer subsidie voor isolatie

DeISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) werd vorig jaar al uitgebreid. Voorheen was deze subsidiepot alleen beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Nu kunnen woningeigenaren er ook aanspraak op maken voor isolatie. Sinds januari 2022 kun je via deze regeling zo’n 30 procent van de kosten terugvragen (dat was 20 procent). 

Belangrijk detail: je hebt er alleen recht op als je de isolatiemaatregel combineert met een andere verduurzamingsslag, zoals een andere vorm van isolatie of de aanschaf van een zonneboiler. Wanneer er wordt gekozen voor alleen een duurzame verwarmingsmaatregel, hoeft deze niet gecombineerd te worden.

De ISDE-regeling kun je aanvragen voor verschillende soorten isolatie (dak, vloer, bodem, zolder/vliering, binnen- en buitengevel en spouwmuur) en isolerend glas. Je kunt met isolatie enorme stappen maken in het verduurzamen. Jaco en Suzanne gingen bijvoorbeeld van G naar C door de spouwmuren en vloer van hun jaren dertig huis te isoleren. De investering van 4.000 euro verdienen ze naar verwachting in zeven jaar terug. Lees waarom ze er niet zelf mee aan de slag gingen en voor welke materialen ze kozen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie? Er zijn een aantal regels aan verbonden. Zo telt isolatie van een uitbouw niet mee en moet de isolatie aangebracht worden door een gecertificeerde installateur. Kijk op de website van de RVO voor alle voorwaarden.

Warmtepomp

2. Warmtepomp of zonneboiler

De ISDE-subsidie is dus ook nog steeds beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming. Denk aan warmtepompen of zonneboilers. Hier ontvang je minimaal 500 en gemiddeld 1.500 euro subsidie voor. Meestal geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. De Energiebespaarders hebben een heel handig blog over subsidies voor warmtepompen geschreven. 

Ook als je aangesloten wilt worden op een warmtenet, kun je aanspraak maken op de ISDE-regeling. Wanneer de woning is afgekoppeld van het gasnet, de gasmeter verwijderd is en er een overeenkomst is met een nieuwe warmteleverancier, wordt er 3.325 euro aan subsidie verstrekt. 

> Hulp nodig bij de eerste stap? In de serie 'Stap voor stap je huis verduurzamen'geven we praktische tips 

3. Geld lenen bij de overheid, met gunstige voorwaarden

Geen recht op subsidies? Voordelig lenen kan dan een alternatief zijn. Bijvoorbeeld via het Warmtefonds, dat in 2020 werd geïntroduceerd. Dit fonds stelt woningeigenaren in staat om 2.500 tot maximaal 25.000 euro te lenen voor de verduurzaming van hun woning, met een looptijd van maximaal 20 jaar. De lening geldt voor verschillende maatregelen, zoals isolatie of de aanschaf van een duurzame warmtebron. Deze verduurzamingsslagen leiden in principe tot een besparing op de energierekening die groot genoeg is om de lening ook weer terug te betalen. Het geleende geld komt overigens niet op je eigen rekening terecht, maar in een ‘potje’ waar de aannemer uit kan putten. 

Het warmtefonds stelt woningeigenaren in staat om tot maximaal 25.000 euro te lenen voor de verduurzaming van hun woning

4. Btw van zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen zijn inmiddels zó financieel aantrekkelijk dat de overheid er geen subsidies meer voor beschikbaar stelt. Wat je echter nog wel kan doen, is de btw terugvragen. Met andere woorden: van de totaalkosten voor de aanschaf en installatie van een zonnepanelensysteem, geeft de Belastingdienst 21 procent terug. Dat gaat al snel om honderden euro’s. Zorg er wel voor dat je de btw op tijd terugvraagt, maximaal zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je ze aanschafte. Daarnaast is het belangrijk dat jouw naam zowel op de factuur van je zonnepanelen als de factuur van je energierekening staat. Anders loop je deze financiële meevaller mis. 

> Heb je recent zonnepanelen aangeschaft en wil je de btw terugvragen? Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Triodos Hypotheek: hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van 300 euro. Als het nodig is, kun je een voordelige Energiebespaarlening voor verduurzaming afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

5. Zonnestroom terugleveren = geld verdienen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, levert ook zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je in Nederland een gunstige vergoeding voor, via de zogeheten salderingsregeling. Momenteel gaat het om 21 eurocent per kilowattuur, maar per 2024 zal dit ieder jaar afgebouwd worden. Elk jaar wordt het bedrag dat je per kilowattuur ontvangt 9 procent lager. 

Na 2031 krijg je nog steeds een terugleververgoeding voor de zonnestroom die je het net op stuurt, maar die zal fors lager liggen. Milieu Centraal liet er een berekening op los. Wie in 2022 tien zonnepanelen koopt, heeft te maken met een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar.

6. Subsidie voor groene daken en gevels

Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je zien of dat ook voor jouw gemeente geldt. Voor woningeigenaren zelf heeft een groen dak overigens ook voordelen. Het werkt bijvoorbeeld verkoelend in de zomer. 

> Pritha Belle woont met haar gezin in Zeist en investeerde in een sedumdak: “Dat leek ons gezelliger dan zo’n zwart, plat dak”, vertelt ze. Lees het volledige verhaal.

7. Wat biedt de gemeente aan?

Gemeentes stellen niet alleen subsidies beschikbaar voor groene daken en gevels. In veel gevallen zijn er meer subsidies in het leven geroepen. Zo heeft de gemeente Nijmegen een speciale regeling voor het afkoppelen van regenpijpen en het aanleggen van groene daken. En in Utrecht kun je subsidie krijgen voor energieadvies aan huis en de plaatsing en aanschaf van een zonneboiler. En wie samen met andere woningeigenaren een collectief verduurzamingsproject start, kan in Utrecht ook op financiële steun rekenen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Bekijk welke subsidies en regelingen jouw gemeenteaanbiedt? 

8. Gunstige lening of hypotheek

Last but not least: bij het afsluiten van een hypotheek loont het ook om woningverduurzaming in je hypotheek mee te nemen. Bij Triodos Bank geldt: hoe beter je energielabel, hoe lager de rente die je betaalt. Met de Energiebespaarlening heb je extra budget om je huis nog duurzamer te maken. Je sluit deze samen af met je hypotheek met een hoge korting op de rente. Dat kan bij verschillende soorten woningen goed uitpakken. Laurien en Alwin kochten bijvoorbeeld een 100-jaar oud huis in Den Haag en namen het, mede dankzij de Energiebespaarlening, flink onder handen. Het huis is tegenwoordig gasloos en het energielabel steeg van F naar A.