Tiemessen vindt het belangrijk dat de 37 hypotheekadviseurs van Eigen Huis Geldzaken ook advies geven over het verduurzamen van woningen. Zij volgden daarom allemaal de studie E-learning Adviseur Duurzaam Wonen van opleidingscentrum Dukers & Baelemans en vragen klanten sindsdien proactief naar hun wensen op het gebied van woningverduurzaming. “Toegegeven, bij een nieuwe woning zijn klanten niet altijd met het onderwerp bezig. Logisch ook, want er komen al heel veel vragen op ze af. Dan adviseren we ze wel om een energiespaarbudget op te bouwen voor woningverduurzaming. Ze moeten er toch een keer mee aan de slag.”

Een onmisbaar gespreksonderwerp

Hypotheekadviseurs kunnen tegenwoordig niet meer om duurzaamheid heen, zegt Tiemessen. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn de maandelijkse woonlasten vaak het belangrijkste onderwerp. “Om daar als adviseur een correct beeld van te schetsen, moet je de energielasten natuurlijk ook meenemen”, zegt hij. “Dat maakt woningverduurzaming automatisch tot een onmisbaar gespreksonderwerp, want het heeft directe invloed op de energielasten en dus ook de totale woonlasten.”

Ronald Tiemessen

Ronald Tiemessen is sinds vijf jaar operationeel directeur van Eigen Huis Geldzaken BV, het hypotheekadviesbureau van Vereniging Eigen Huis. Daarnaast is hij voorzitter van een Vereniging van eigenaars in zijn eigen woonwijk. Hij is druk bezig om de woningen daar van het gas af te krijgen. Voor zijn aanstelling bij Eigen Huis Geldzaken was Tiemessen commercieel directeur van De Hypotheekshop Nederland.

Ronald Tiemessen, operationeel directeur van Eigen Huis Geldzaken
Ronald Tiemessen, operationeel directeur van Eigen Huis Geldzaken

Budgetneutraal verduurzamen

Bovendien leeft verduurzaming steeds meer bij klanten van Eigen Huis Geldzaken. Enerzijds zitten ze met zorgen: hoe en wanneer moet ik mijn huis verduurzamen? Wat gaat me dat kosten? En wat betekent dat voor mijn maandelijkse lasten? Het zijn terechte vragen, stelt Tiemessen: “Er zijn op macroniveau klimaatdoelen gesteld, die op microniveau enorme impact kunnen hebben. Het mag niet zo zijn dat woningeigenaren hun uitgavepatroon straks fors moeten veranderen, omdat verduurzaming hen vanuit de politiek is opgelegd. Wij vinden dat woningverduurzaming zoveel mogelijk budgetneutraal moet zijn en dat kaarten we actief aan bij politiek Nederland.”

Anderzijds ziet Tiemessen dat steeds meer klanten wél willen verduurzamen. Er wordt bijvoorbeeld veel naar de Triodos Hypotheek gevraagd, die Eigen Huis Geldzaken in het assortiment heeft. “Triodos Bank heeft een goede propositie als het om duurzaamheid gaat en klanten hebben vaak een goed gevoel bij de naam”, zegt hij. “We sluiten dan ook steeds meer hypotheken van Triodos Bank af.”

Verduurzamen en oversluiten in coronatijden

Het effect van het coronavirus op die interesse in woningverduurzaming is vooralsnog gering, zegt Tiemessen: “Nu mensen meer aan huis gebonden zijn, kijken ze er juist kritischer en aandachtiger naar. De zonnepaneelaanvragen bij Vereniging Eigen Huis blijven bijvoorbeeld onverminderd binnenstromen. Wel blijkt uit ons klantenonderzoek dat de zorgen over de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen zijn toegenomen.”

Deze onzekere coronatijd zorgt voor meer oversluiters. Meteen een mooi moment om na te denken over verduurzaming

De coronatijden zorgen daarnaast voor een toename aan oversluiters. Mensen willen zekerheid in een onzekere situatie, verklaart Tiemessen. Dat is meteen een mooi moment om na te denken over verduurzaming, stelt hij: “Mensen hebben daar nu de tijd voor. Daarnaast is het veel voordeliger om je in één keer over alle aspecten van je huis te laten adviseren. Anders moet je over een paar jaar, als je je woning wel móét verduurzamen, weer een adviesgesprek aanvragen.” Bovendien biedt het oversluiten van je hypotheek de kans om extra te lenen voor woningverduurzaming.

Vast onderdeel van het adviesrapport

Juist omdat duurzaamheid zo leeft bij woningeigenaren, raadt Tiemessen alle intermediairs aan om zich te verdiepen in het onderwerp. “Het wordt hoe dan ook een vast en belangrijk onderdeel van je adviesrapport.”