Ondernemers die willen verduurzamen, hebben normaal gesproken een voor de hand liggende manier om daarmee aan de slag te gaan: hun eigen bedrijfspand of productieproces onder handen nemen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, stelt Van der Kooi: “Ondernemers moeten dan kiezen tussen verduurzaming van hun vastgoed of investeren in hun corebusiness. Dat is een lastige keuze. De hoe-vraag is ook niet gemakkelijk. Vraag drie adviseurs hoe je jouw bedrijfspand het beste kan verduurzamen en je krijgt soms drie verschillende antwoorden.

> Wil je jouw bedrijfspand verduurzamen? Lees dan ook ‘Bedrijfspand verduurzamen? Deze 6 keuzes maken het betaalbaar en makkelijk(er)'.

Vraag drie adviseurs hoe je jouw bedrijfspand het beste kan verduurzamen en je krijgt drie verschillende antwoorden
Kay van der Kooi

De coronacrisis heeft het verduurzamen van bedrijfspanden alleen maar lastiger gemaakt, vervolgt hij: “Ik kan me heel goed voorstellen dat ondernemers hun verduurzamingsplannen nu even parkeren. Velen van hen beleven zware of onzekere tijden; volkomen logisch dat verduurzaming dan even niet op de agenda staat.” Toch kunnen veel ondernemers ook nu duurzame impact maken. En daar zelfs een extra zakcentje mee verdienen. Van der Kooi zet drie tips op een rij.

1. Dak beschikbaar stellen, energietransitie versnellen

“De energietransitie verandert de waarde die we toekennen aan bijvoorbeeld daken. Vroeger kon je er niets mee, maar tegenwoordig huren meerdere bedrijven die oppervlakte maar al te graag, om er zonnepanelen te plaatsen en exploiteren”, legt Van der Kooi uit. “Dat noemen we ook wel ‘verborgen inkomsten’, compleet nieuwe verdienmodellen die de energietransitie met zich meebrengt en waarmee je die versnelt.” Niet zelf verduurzamen dus, maar je activa beschikbaar stellen aan andere bedrijven, zodat zij de energietransitie kunnen versnellen. Bedrijven zoals Sunrock, Rooftop Energy, Zon Exploitatie Nederland, Zonel Energy Systems en Zonnegilde bijvoorbeeld, die al jaren grootschalige zonneparken op bedrijfsdaken financieren, realiseren en beheren.

Dat kan voor veel verschillende soorten ondernemers interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de stal van een boer: die heeft vaak een groot dakoppervlak waar behoorlijk wat zonnepanelen geïnstalleerd worden. Of wat te denken van logistieke distributiecentra, waarvan het dakoppervlak vaak nog veel groter is. Of de talloze bedrijventerreinen in Nederland, waar de daken van kantoorpanden, fabrieken en loodsen wellicht zeer geschikt zijn voor de opwekking van zonne-energie.

Kay van der Kooi, relatiemanager Energy & Climate bij Triodos Bank
Kay van der Kooi, relatiemanager Energy & Climate bij Triodos Bank. Foto: Gijs de Kruijf

De duurzame impact die je als ondernemer maakt door je dak beschikbaar te stellen, moeten we niet onderschatten, zegt Van der Kooi. “Het liefst plaats je zonnepanelen op zogeheten no-regret locaties, ofwel plekken waar het opwekken van zonne-energie niet ten koste gaat van iets anders. Een dak is daar een perfect voorbeeld van. Een weiland bijvoorbeeld niet; daar kan je immers ook voedsel verbouwen of koeien laten grazen.”

“Het is heel belangrijk dat we de no-regret locaties zoveel mogelijk benutten. Zeker in Nederland, waar ruimte ontzettend schaars is”, vervolgt hij. “Daar valt nog een wereld te winnen. Rijd maar eens een rondje door de Randstad en let op de distributiecentra en bedrijfspanden en -terreinen die je tegenkomt. Daar zit nog zoveel potentieel; die daken kun je allemaal volleggen met zonnepanelen.”

2. Laadpalen op parkeerterreinen

Ook parkeerterreinen kunnen tegenwoordig voor verborgen inkomsten zorgen. PARKnCHARGE realiseert bijvoorbeeld laadpleinen voor elektrische auto’s. En aangezien de markt voor elektrische auto’s ontzettend rap groeit, is het bedrijf op zoek naar steeds meer parkeerterreinen om daarmee aan de slag te gaan. Zo kan je parkeerterrein ineens een mogelijke bron van inkomsten worden én een kans om de energietransitie te versnellen. Een lege plak asfalt kan immers een duurzame carport worden, compleet met laadpalen en zonnepanelen op het dak.

Van der Kooi: “Bedrijven als PARKnCHARGE zien de markt voor elektrische auto’s razendsnel groeien en springen daar nu al op in door de benodigde laadinfrastructuur te realiseren en exploiteren. Ik kan me goed voorstellen dat zij op zoek zijn naar gunstig gepositioneerde parkeergelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan restaurants langs snelwegen en locaties waar veel zakelijke afspraken plaatsvinden. Of denk aan parkeerplekken die vaak en intensief gebruikt worden, zoals bij badplaatsen.”

Zonnepanelen op het laadplein van parkeerplek op de Reehorst
Triodos kantoor De Reehorst heeft een zogenaamd ‘bi-directioneel’ laadplein met groot zonnedak. Hier kunnen elektrische auto’s niet alleen laden, maar dienen hun accu’s ook als opslag voor zonne-energie. Foto: Bert Rietberg

3. In je eigen warmte en koude voorzien

Een derde vorm van verborgen inkomsten is weliswaar wat minder rechttoe rechtaan (en vereist zowel wat meer moeite als een voorinvestering), maar dat maakt het niet minder interessant, vindt Van der Kooi. Het gaat om de verduurzaming van je warmte- en koudevoorziening. “Dat kan je alleen oppakken, maar je kan ook de samenwerking met andere ondernemers op je bedrijventerrein opzoeken. Het is namelijk heel goed mogelijk om gezamenlijk te investeren in een goede warmtepomp op het terrein, om die vervolgens aan te sluiten op ieders warmteafgiftesysteem.”

“Zo worden alle betrokken ondernemers in feite hun eigen energieleverancier”, aldus Van der Kooi. “Met andere woorden: je koopt duurzame warmte en koude van jezelf. Dat is een stuk voordeliger dan elke maand de rekening van je huidige gasleverancier betalen. Bedrijven zoals InEnergie, Eteck, Vaanster of BAM Energy Systems kunnen je hier goed bij helpen.”

Heb jij verborgen inkomsten?

Volgens Van der Kooi hebben veel ondernemers verborgen inkomsten, waar ze momenteel nog geen gebruik van maken. Daarnaast is de energietransitie volop in beweging, waardoor het heel goed mogelijk is dat er nog veel meer nieuwe businesscases bij komen. “Dat kan voor een hele brede groep ondernemers interessant zijn”, aldus Van der Kooi. “Wees daar alert op en vraag je vooral af of jij ook over verborgen inkomsten beschikt.”

Hoe kan Triodos Bank je helpen met verborgen inkomsten?

Wie bij Triodos Bank bankiert, wordt automatisch onderdeel van een grote groep ondernemers die verduurzaming hoog op de agenda heeft staan. “Triodos Bank pakt daarom graag de rol van verbinder”, zegt Van der Kooi. “Als ondernemers vragen hebben, bijvoorbeeld over verborgen inkomsten, sturen we hen bijvoorbeeld graag in de juiste richting. De kans is namelijk groot dat we meerdere bedrijven financieren, die ondernemers verder kunnen helpen met hun vraag, probleem of duurzame ambitie.”