Wie is Celine Slijpen?
"Voor Triodos Private Banking heb ik een bijzondere achtergrond. Ik ben geen bankier, zoals de relatiemanagers, maar kom uit de publieke sector. Ik heb fiscaal recht gestudeerd. Mijn eerste baan was bij een belastingadviesbureau. Het streven was echter vaak om met name zo min mogelijk belasting te betalen. Die eenzijdigheid en dat doel gaven mij weinig voldoening. Ik switchte naar het ministerie van Financiën, waar ik me onder meer met fiscale wetgeving voor vermogende particulieren bezighield. Ik kreeg daar veel verantwoordelijkheid en kon aan de slag met onderwerpen als de wijziging in Box 3, de verruiming van de schenkingsvrijstelling voor de woning, de zogenaamde ‘jubelton’, en de toekomst van het pensioenstelsel. Gevoelsmatig was het mijn eerste baan."
"Omdat ik toch meer van de wereld wilde zien dan alleen de fiscaliteit, werd ik daarna financieel strateeg bij de gemeente Rotterdam. Mijn voornaamste opdracht was de fysieke investeringsstrategie van de stad te maken voor de komende twintig jaar. Daarnaast heb ik er een Energietransitiefonds opgezet, dat nu bijna van start gaat. Daarbij kwam ik in contact met Triodos-mensen als Jeroen Pels en Matthijs Bierman. Na deze mooie jaren bij de overheid, vond ik het interessant om vanuit de private sector een bijdrage te leveren aan positieve impact. Toen Triodos Bank op mijn pad kwam, was dat precies wat ik zocht. Ik wilde graag een leidinggevende functie bij een financiële instelling, maar dan wel bij een organisatie met een maatschappelijke missie. Het moest niet alleen om de knaken gaan."
Wat breng je mee?
"Mijn netwerk, fiscale kennis en bevlogenheid. Ik weet hoe ambtenaren denken en hoe je een goede bijdrage levert aan het maatschappelijk debat. En ik heb vanuit mijn werk in de publieke sector de nodige kennis over wet- en regelgeving in de financiële sector en wat er nodig is voor change finance."
Wat gaan de Private Banking-klanten van jou merken?
"Het is een nieuwe functie waarin ik de relatiemanagers aanstuur. Ik zal geen directe klantgesprekken voeren – al wil ik als de pandemie op haar retour is graag eens meelopen met de relatiemanagers. Hopelijk merken de klanten dat de relatiemanagers meer tijd en aandacht voor ze hebben. En ze zullen me misschien in het publieke debat tegenkomen. Daarnaast wil ik samen met het team weer mooie ontmoetingen organiseren zodat we gezamenlijk in gesprek kunnen over onze impactthema’s."
Wat zie je als je opdracht?
"De relatiemanagers zijn steengoed in wat ze doen, ik moet hun werk lichter maken en wil ervoor zorgen dat ze nog meer in hun kracht gezet worden om u optimaal te blijven bedienen. Ik zal Private Banking intern en extern vertegenwoordigen en een bijdrage leveren aan het zichtbaarder maken van Private Banking in de buitenwereld. Niet omdat de bank zichtbaarder moet zijn, maar omdat onze visie op impact beleggen brede navolging verdient als benadering van het containerbegrip duurzaam beleggen. Deels door me te mengen in het publieke debat en door naar buiten te brengen hoe Triodos Bank de wereld van Beleggen en Private Banking kan veranderen. Triodos Bank is van oudsher heel goed in ‘finance change’: het financieren van verandering.
Maar daarnaast ook heel actief op het gebied van ‘change finance’: een voortrekkersrol vervullen in duurzame financiering. Triodos Bank was bijvoorbeeld de eerste die de hypotheekrente aanpaste aan het energielabel van het huis. Dat heeft navolging gekregen. Dat concurrenten die benadering ‘kopiëren’ voelt misschien voor anderen als een bedreiging, voor ons is het een bevestiging van onze stimulerende werking. Dat maakt ons trots. Rondom duurzaam en impact beleggen zien we dat de markt nog veel te winnen heeft. Duurzaam beleggen gaat nog te vaak over minimale criteria rondom zaken waarin niet belegd wordt, wij geloven in de benadering waarbij je belegt in positieve impact. Hoe beleggers en vermogenden niet alleen met schenkgeld goed doen, maar ook met hun beleggingen aan verandering werken - en tegelijk een goed rendement realiseren. Dat mag op grote schaal navolging vinden.
Ik heb veel bewondering voor onze Private Banking-klanten. Zij zijn de voorlopers. Ik ben ervan overtuigd dat dit de grote beweging voor de komende tijd wordt. De grootste waardegroei, niet alleen maatschappelijk maar ook financieel, zit de komende decennia in de verduurzaming van de samenleving. We hebben in ons land inmiddels een goede welvaart bereikt, nu is het tijd om de volgende stap te zetten. Het is waardevol om mooie natuur te hebben, om dieren een goed leven te bieden, en mensen elders op de wereld recht te doen. Daarin schuilt nu het grootste marginale nut."
Wat betekent corona voor jouw werk?
"Heel praktisch: ik heb mijn team een keer fysiek ontmoet, in september. Voorlopig zit het er ook niet in dat we elkaar op kantoor kunnen zien. Dat is niet ideaal. Ik ben normaal gesproken ook iemand van de informele momenten, van blijven hangen bij de koffieautomaat, samen borrelen. Voor relatiemanagers is het ook heel fijn als je je klanten in real life kunt spreken, zeker bij zulke gevoelige onderwerpen als de bestemming van hun vermogen."
"Meer in het algemeen is er onzekerheid over wat er economisch gaat gebeuren, wat de lockdowns voor effect zullen hebben. Een aantal trends zet zich gelukkig door in coronatijd, zoals de bewustwording dat we zo veel vliegen, over de energie die we gebruiken, hoe we eten, en de manier waarop wij landbouw bedrijven. Non-financial reporting rukt op, elk bedrijf moet zo meteen met de billen bloot over de impact die het maakt. Dan zul je zien dat het geld ook steeds meer naar een duurzame samenleving gaat. Of het vanuit het hart gebeurt of uit realiteitszin, het effect is hetzelfde."
Hoe groen ben je in je privéleven?
"Ik probeer minder vlees te eten en ik merk dat ik na ben gaan denken over mijn vliegkilometers. Autorijden heb ik geschrapt, ik ben een fervent treinreiziger en doe alles met het ov. We hebben met z’n drietjes – mijn vriend, ons kind en ik - een oud huisje in Delft gekocht, dat ondanks zijn ouderdom energielabel B draagt. Dankzij de zonnepanelen op het dak betalen we maar zo’n 40 euro aan de energierekening. Onze meubels zijn hartstikke oud, we gooien niet graag spullen weg. We proberen zuinig te zijn op wat we kopen. Door niet te veel te consumeren proberen we onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden."
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.