Shimano heeft een uitgesproken sociale en duurzame bedrijfsethiek. Hun producten worden zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd en er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologieën die het productieproces en de distributie zo energiezuinig mogelijk maken. Ook moedigen ze hun leveranciers aan producten te ontwikkelen met zo min mogelijk milieubelasting en doen ze geen zaken met partijen die tegen hun principes indruisen.
De fiets is veel schoner dan vervuilende auto’s en een veilig alternatief voor overvol openbaar vervoer
Beloning voor goede ideeën
Voor Triodos Pioneer Impact Fund (TPIF), dat investeert in kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die actief bijdragen aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de toekomst, is die bedrijfsethiek een belangrijke reden om in Shimano te investeren. Dirk Hoozemans, fondsmanager van TPIF: “De aandelen van duurzame bedrijven doen het goed op de markt. Je ziet dat bedrijven met goede ideeën, die zich verantwoordelijk gedragen, beloond worden.”
Dat geldt ook voor Shimano die hun aandelenkoers in het tweede kwartaal sterk zagen stijgen. “In deze snel veranderende wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar een gezonde en duurzame levensstijl. Het is onze missie mensen dichter bij de natuur te brengen,” aldus Yozo Shimano, de CEO van Shimano. “Als antwoord op de roep naar mondiaal milieubehoud trekt de fiets nu de aandacht als het meest milieuvriendelijke vervoermiddel.”

Fietsrevolutie
De groei van Shimano heeft ook te maken met het feit dat overheden in heel Europa sinds de coronapandemie de fiets als vervoersmiddel steeds meer zijn gaan promoten. Er worden nieuwe fietspaden en fietsparkeerplaatsen aangelegd en de een na de andere provincie ontvouwt plannen voor fietssnelwegen. In Parijs is een heuse fietsrevolutie gaande, met een plan om 170 kilometer aan nieuwe fietspaden aan te leggen. Ook in onder andere Milaan, Brussel en Berlijn wordt meer ruimte gemaakt voor de fietser. Logisch ook:de fiets is veel schoner dan vervuilende auto’s en een veilig alternatief voor overvol openbaar vervoer.
Shimano
Bij Shimano vieren ze volgend jaar hun honderdjarig bestaan. In februari 1921 werd de eerste fabriek geopend in de stad Sakai, door Shozaburo Shimano. Het familiebedrijf produceert onderdelen voor de roei- en vissport maar hun passie ligt bij de fiets. Ze organiseren jaarlijks een grote fietswedstrijd en hebben zelfs een fietsmuseum opgericht.
Afgelopen voorjaar rapporteerden fietsenwinkels een sterke omzetstijging van 20% tot 50% op jaarbasis. De verkoop van elektrische fietsen neemt steeds meer toe. De verwachting is dat door alle stimulerende ontwikkelingen de vraag naar fietsen en e-bikes ook op de lange termijn zal blijven toenemen.

Economische reset
Hoozemans merkt dat de huidige pandemie een enorme economische impact heeft maar ziet ook de kansen voor zijn fonds. “Waar je níét in investeert is net zo belangrijk als waar je wel in investeert.” Als voorbeeld geeft hij de olieprijs, die is gekelderd sinds de uitbraak van COVID-19. Dat had een grote impact op het bankwezen. Maar omdat TPIF niet investeert in fossiele brandstoffen werd het fonds hierdoor niet geraakt. Dankzij een duurzaam portfolio, met bedrijven als Shimano, heeft TPIF de gestelde doelen voor de eerste helft van het jaar ruimschoots gehaald.
Het besef dat we anders naar de wereld moeten kijken, en dat we de wereld anders moeten financieren is ingedaald
Volgens Hoozemans beginnen inmiddels ook overheden in te zien dat het nodig is een groenere en meer duurzame economie te bouwen. “Het besef dat we anders naar de wereld moeten kijken, en dat we de wereld anders moeten financieren is ingedaald.” TPIF is in de positie om bij te dragen aan die economische reset. Het fonds fietst inmiddels de meer traditionele fondsen voorbij.
Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn door de Verenigte Naties opgesteld als mondiale, duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030. Met haar werkwijze draagt Shimano bij aan verschillende Sustainable Development Goals: goede gezondheid en welzijn (doel 3), industrie, innovatie en infrastructuur (doel 9), duurzame steden en gemeenschappen (doel 11).

Fotografie: Shimano
informatief en hoopgevend, dat ook dergelijke grote bedrijven bewust duurzaam produceren!
Eindelijk een goed idee, 'De Correspondent' schrijft hier al jaren over. Hoogtijd dat Nederland zich ook bewust wordt hoe belangrijk de fiets is.
Top. Zoals Lieske zegt: informatief en hoopgevend!
Zonder iets af te doen aan al het goede dat Shimano ongetwijfeld zal doen nog twee aanvullingen: 1) Ongeveer 20% van de omzet bestaat uit hengelsport-artikelen. Daar zijn nog wel wat observaties over te maken. 2) Een belangrijk deel van de Shimano omzet heeft betrekking op derailleur-gerelateerde producten. Dat is een versnellingssysteem voor de fiets, met als bijzonderheid dat alle draaiende onderdelen open en bloot aan de fiets hangen, en daardoor kwetsbaar zijn en een veel kortere levensduur hebben dan een gesloten versnellingssysteem. Met als gevolg veel materiaalverlies door frequente vervangingen. En omdat Shimano een ongezond groot marktaandeel heeft in versnellingssystemen lijkt haar innovatie niet gericht op het structureel verandering brengen in bovenstaande. Je zou het kunnen vergelijken met het een ieder bekende Microsoft Windows: heel succesvol, technisch zwak, maar de consument is locked in. Overigens is de fiets natuurlijk een fantastisch vervoermiddel.
O, maar dan vergeet je te melden dat Shimano als een van de weinigen ook een betaalbare variant licht gewicht versnellingsnaaf ( 8 en 11 versnellingen vatianten) genaamd: Alfine maakt, als alternatief voor de peperdure Rohlof. Te samen met de opkomende beltdrive, riemaandrijving, al dan niet met electrische trapondersteuning, is dit een goed en milievriendelijk vervoersalternatief. Dat de consument op dit moment nog veelal voor het derailleursysteem kiest komt door hem/haar. Waarschijnlijk zal het aandeel van dichte versnellingsnaaf met beltdrive aandrijving in de toekomst stijgen. Want waar dit systeem jaren geleden nog alleen zat op peperdure fietsen, komen er nu steeds meer voordeliger geprijsde fietsen met een beltdrive vanaf ongeveer €1000. Weleens waar met de goedkopere Shimano Nexus naaf, maar toch.
Interessant. En mooi nieuws in barre tijden. Ook wel eens fijn. Misschien ook wel een goed fonds voor mij.
Artikel laat mooi essentiële factor (maatschappelijke) impact in wenselijke Reset zien, en de fiets is een kampioen, maar ... e-bike? Feitelijk ook nog fossiel. Het wonderschone Uyuni-meer (wereldvoorraad Lithium) dreigt omgeploegd te worden. Patserbakken miljardair Musk financierde daartoe een uiteindelijk mislukte staatsgreep.
in een woord geweldig, als we nu ook nog de productie van fietsen weer in Europa krijgen dan zou ik helemaal blij zijn. Fietsen houd je gezond en fit, en is daarbij ook nog milieu vriendelijk
Interessant en aantrekkelijk, maar ik zou wel even de passage over de gekelderde olieprijs aanpassen.
Ik zie dat ik reageer op een oud bericht maar misschien dat iemand dit bij Triodos nog leest. Helaas kom ik onlangs tot de ontdekking dat shimano op hengelsport gebied helemaal niet zo duurzaam bezig is. Ik heb onlangs geïnformeerd naar onderdelen voor een molen in de hogere categorie. (Aero technium) Deze onderdelen zijn na 5 jaar niet meer verkrijgbaar wat inhoud dat je het weg kan gooien. In mijn geval had ik een eenvoudig lijnrolletje nodig. Wat een gewoon slijtage onderdeel is. Goede sier maken met duurzame verpakkingen maar ondertussen er alles aan doen om de verkoop te maximaliseren.