In de winter kun je soms extra genieten van ‘lekker onder de wol’ kruipen. Maar waar komt die ‘wol’ dan vandaan? Er zijn maar weinig mensen die zich daarmee bezig houden en daar wilde ondernemer Rob van den Dool in 2010 verandering in brengen. Zijn bedrijf verkoopt textiel voor in de slaap- en badkamer en gebruikt daarvoor onder andere biologisch katoen, biologische wol, verantwoord dons, linnen en Tencel. Vorig jaar verscheen hier een uitgebreid artikel over op ons blog.

Gerecycled dekbed van Yumeko
Van den Dool: "Veel mensen willen een lekker donzen dekbed, maar realiseren zich niet waar het vandaan komt en dat er vaak levende eenden voor worden kaalgeplukt."

Niet alleen kleding

Oprichter Van den Dool vertelt waarom hij Yumeko oprichtte. “Gesprekken over misstanden in de textielindustrie - pesticidengebruik bij katoen, slechte arbeidsomstandigheden, vervuilend verfproces - gaan eigenlijk altijd over kleding. Terwijl in een dekbedovertrekset toch echt zo’n zeven keer meer katoen zit dan in een t-shirt. Maar beddengoed ligt in je slaapkamer; anderen krijgen het nauwelijks te zien. Dat maakt het minder snel een gespreksonderwerp, terwijl het een miljardenindustrie is.”

Nu is het tijd voor de volgende stap: een circulaire slaapkamer. Elk dekbed of laken zou gemaakt kunnen worden van gerecycled bedtextiel. Voor het ene product is dit makkelijk dan het andere. Zo is het bijvoorbeeld nog best een uitdaging om katoen goed te recyclen voor beddengoed. Van den Dool: “Je hebt lange draden nodig van het materiaal om het zacht te maken. En gerecycled katoen bestaat uit korte draden. Daar zijn we dus nog mee bezig.”

Gerecycled dons

Yumeko startte dit jaar met het recyclen van dons. Juist omdat dons veel kost om te produceren. “Veel mensen willen een lekker donzen dekbed, maar realiseren zich niet waar het vandaan komt en dat er vaak levende eenden voor worden kaalgeplukt”, geeft Van den Dool aan. Daarom zette Yumeko zelf al een keten op voor eerlijk en duurzaam dons, want een goed keurmerk hiervoor bestond nog niet.

Gesprekken over de textielindustrie gaan eigenlijk altijd over kleding. Terwijl in een dekbedovertrekset zo’n zeven keer meer katoen zit dan in een t-shirt.
Rob van den Dool

En nu dus het gebruikte dons recyclen. Dat is een mooie stap naar een volledig circulaire slaapkamer volgens de ondernemer, omdat het dons uit dekbedden nu in de verbrandingsoven verdwijnt. Yumeko verzamelt het allerzachtste dons, dat ze uit weggegooide dekbedden, jassen en kussens halen. Daar maken ze nieuwe luxe dekbedden mee onder het label Renew. Kopers van zo’n dekbed kunnen hun oude dekbed gratis insturen om te laten recyclen. Tot nu toe zamelde Yumeko 32,3 kilo dons in. Omgerekend kunnen daar weer zo’n 58 kussens mee worden gevuld. En zo zet Yumeko de eerste stappen richting een circulaire slaapkamer.

Fotografie: Yumeko