Waar mensen met een vaste baan op een kantoor het moeten doen met wat de baas uitkiest - slappe automaatkoffie, lompe bureaus en energieslurpende elektronica – kun jij als zzp’er zélf de producten kiezen waarmee je wil werken.

Producten die niet alleen mooi of lekker zijn, maar ook beter voor de wereld. Doordat ze gerecycled zijn bijvoorbeeld, maar liever nog helemaal circulair zijn, zodat materialen en grondstoffen uit de natuur zo lang en efficiënt mogelijk gebruikt worden.

1. Een bureau van Kien

Meubels maken begint bij bomen planten, weet Maarten Kien. Hij heeft zijn eigen bos waaruit het hout voor zijn meubels komt. Je kunt zelf een stam komen uitkiezen en dan maakt Kien daar een uniek bureau van. Hij doet dat op zo’n manier dat je het makkelijk groter of kleiner kunt maken. Zo past het altijd bij je behoeften.

Maarten Kien in zijn atelier
Maarten Kien in zijn atelier. Foto: Pieter van den Boogert

2. Koffie van Peeze

Koffie, brandstof der zzp’ers. Waar zou je zijn zonder? Koffiebranderij Peeze doet er alles aan om zo circulair mogelijk te werk te gaan. Hou je vast: ze upcyclen koffiedrab, maken composteerbare koffieverpakkingen, gebruiken gerecycled FSC-papier, creëren een afzetmarkt voor circulaire koffiemachines én verzamelen en hergebruiken koffiebekers.

PS. Zelf koffiedrab over? Kweek er paddenstoelen in met een growkit van Rotterzwam.

3. Een schommel van Sukha

Op welk kantoor staat tegenwoordig géén tafeltennistafel ter bevordering van de creativiteit? Maar pingpongen zonder personeel is zo makkelijk nog niet. Schommelen kun je gewoon in je eentje doen, en is ongetwijfeld net zo inspirerend. Sukha verkoopt een handgemaakte schommel van duurzaam hout met een handgebreide wollen zitting. Ze hebben meer duurzame spullen zoals fairtrade koffiekopjes uit Nepal en rugzakken van restleer.

4. Fiets van Roetz-Bikes

In Nederland belanden elk jaar ongeveer een miljoen fietsen op de afvalberg. Als het aan de fietsenmakers van Roetz-Bikes ligt komt daar een eind aan. Ze zijn hard op weg een 100% circulaire fiets te ontwerpen; een fiets waarvan élk onderdeel hergebruikt kan worden. Het idee: door fietsonderdelen die nog prima in orde zijn schoon te maken en te bewerken kun je er weer een nieuwe fietsen van maken – die er bovendien nog prachtig uit zien ook.

Fiets van Roetz-Bikes
Fiets van Roetz-Bikes. Foto: Roetz-Bikes

5. Drukwerk van Libertas Pascal

Flyers voor je tekstbureau? Menukaarten voor je huiskamerrestaurant? Brochures met het aanbod van je exclusieve sneakershop? Laat het duurzaam drukken bij Libertas Pascal. Zij werken met hoogwaardig papier gemaakt van landbouwafval, bijvoorbeeld van bietenloof en stro van graan. De CO2-reductie komt daardoor 20% hoger uit dan met FSC-papier.

6. Een onderbroek van Van Hulley

Is je nette-overhemd-voor-zakelijke-besprekingen niet zo netjes meer? Laat er een onderbroek van maken. In het Groningse naaiatelier van Van Hulley worden overhemden met een vlekje of scheurtje veranderd in boxers (m/v) die nog jaren mee kunnen. Dat bespaart 560 liter water, 700 gram CO2 en een overhemd minder op de enorme texiel-afvalberg.

Wat kan jouw laptop beter beschermen dan een uniform van de landmacht?

7. Tabletsleeve van i-did

Wat kan jouw laptop beter beschermen dan een uniform van de landmacht? Bij i-did verwerken ze vilt gemaakt van oude werkuniformen, zoals die van de landmacht of van KLM, tot tabletsleeves en telefoonhoesjes. Dat levert onverwoestbare producten op, waarmee je ook nog eens de sociale zaak steunt: bij i-did krijgen mensen die al een tijdje in de bijstand zitten de kans weer aan de slag te gaan en worden ze begeleid om de stap te maken naar een reguliere baan.

8. Refurbished elektronica  

Een derde van de milieudruk wordt veroorzaakt door elektronische producten als mobiele telefoons en laptops. En niet doordat je dat ding alwéér moet opladen, maar door de productie ervan, waarvoor enorm veel kostbare grondstoffen nodig zijn.

Toch die nieuwe gadgets nodig? Kies dan voor refurbished elektronica. Dat zijn gebruikte apparaten die zo goed zijn opgeknapt dat ze functioneren als nieuw. Anders dan tweedehands dus, waarbij je geen garantie hebt dat het allemaal nog werkt zoals het hoort. Bij Triodos Bank werken we trouwens allemaal op een refurbished laptop, niemand die het verschil merkt.

Triodos Bank

Financiert de circulaire economie

Kien met Hout, Peeze, Sukha, Roetz-Bikes en Libertas Pascal zijn allemaal gefinancierd door Triodos Bank. Daarmee draagt Triodos Bank aan de circulaire economie. En dat doen we al jaren. Zo zijn ook de biologisch-dynamische boeren die wij al sinds onze oprichting in 1980 financieren circulair voordat het überhaupt een begrip was.