Van 11 tot en met 17 maart worden alle Nederlanders uitgedaagd een week lang vegetarisch te eten. Want dat is beter voor het milieu, de dieren en voor je gezondheid, stelt Boerdam. Vorig jaar organiseerde ze de Week Zonder Vlees voor het eerst.

Liet heel Nederland toen het vlees achterwege?

“Nee, zover zijn we nog niet. Er hebben 32.000 mensen officieel meegedaan maar we denken dat het er in werkelijkheid nog veel meer zijn, niet iedereen had zich aangemeld. Dit jaar verwachten we zeker 50.000 deelnemers. Als zij allemaal aan iemand anders vertellen hoe leuk en lekker het was om vegetarisch te eten doen er volgend jaar misschien wel honderdduizend mensen mee. Zo groeien we langzaam maar zeker in een traditie die uiteindelijk echt veel impact kan maken.”

C.V.

Isabel Boerdam

Isabel Boerdam (1990) is de oprichter van de blog De hippe vegetariër en eigenaar van het communicatieadviesbureau Green Food Lab. Vorig jaar lanceerde zij de Nationale Week Zonder Vlees die dit jaar opnieuw georganiseerd wordt, van 11 tot en met 17 maart. Isabel is te dan te vinden op Utrecht Centraal, in een door Triodos Bank gesponsorde pop-up store waar je terecht kunt met al je vragen over (geen) vlees eten.

Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees
Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees

Is het dan echt zo leuk en lekker om geen vlees te eten?

“Ons aloude ‘AGV’tje’ – aardappels, groente, vlees – maar dan zónder vlees, daar is niets aan, dat snap ik ook wel. Gelukkig kun je in de supermarkt heel veel verschillende en echt lekkere vervangers voor dat stukje vlees vinden. Het wordt nog leuker als je gaat experimenteren met groenten en peulvruchten, dan kom je er achter hoeveel er mogelijk is. Dat is ook de meest gehoorde reactie van alle mensen die vorig jaar hebben meegedaan. Ze zijn blij verrast over de mogelijkheden van de vegetarisch keuken.”

Zijn ze dan ook vaker vegetarisch gaan eten?

“Jazeker. Uit een enquête onder de deelnemers bleek dat bijna de helft van de mensen na een half jaar nog steeds minder vlees eet en vaker vegetarisch kookt. En dat is precies wat we willen bereiken met de Week Zonder Vlees. Het gaat ons niet specifiek om die éne week. We hopen dat mensen tijdens die week ontdekken dat vegetarisch eten heerlijk kan zijn en absoluut niet moeilijk is, zodat ze daarna structureel minder vlees gaan eten. In de toekomst iedereen één of twee dagen vlees en de rest van de week vegetarisch, dat zou het mooiste zijn.”

We hoeven dus niet helemaal te stoppen met vlees?

“We moeten flink gaan minderen maar helemaal stoppen is volgens mij niet nodig. Vlees eten zou iets bijzonders moeten zijn, een echte traktatie eens in de zoveel tijd. Aan de kwaliteit stel je dan ook hogere eisen: het moet écht lekker zijn en dus onder goede omstandigheden zijn geproduceerd.”

Bedrijven als Unox, Kips en Mora sponsoren De Week Zonder Vlees. Zo halen ze makkelijk een wit voetje terwijl ze de rest van het jaar ontzettend veel vlees verkopen?

“We willen deze bedrijven niet om moralistische redenen buitensluiten maar ze juist stimuleren het vegetarische pad te verkennen. De gemiddelde Nederlander is dol op rookworst, leverworst en frikadellen, dat gaan wij niet zomaar veranderen. Maar als deze bedrijven vegetarische producten op de markt brengen – en dat doen ze – geven ze daarmee aan een grote groep consumenten de boodschap af dat vegetarisch óók een lekkere optie is. Daar zijn wij alleen maar blij mee.”

Je hebt de blog De hippe vegetariër opgericht en met je adviesbureau Green Food Lab help je food-bedrijven met hun duurzame missie. Sinds wanneer is vegetariër-zijn zo’n essentieel onderdeel van je leven geworden?

“Toen ik me op mijn negende realiseerde dat het gehakt in mijn spaghetti bolognese in feite versnipperde koe was werd ik vegetariër. Maar pas tijdens mijn studententijd ben ik echt gaan nadenken over het begrip vegetarisme. In mijn omgeving was het nog echt een ‘vreemde dieetcategorie’; mensen vonden het heel bijzonder dat ik geen vlees at. Terwijl ik dacht: gek dat het niet gewoner is. Want het is gezond, duurzaam en lekker, wat wil je nou nog meer? Maar voor wie me niet gelooft: de Week Zonder Vlees is er om het uit te proberen.”

Tijd voor echte keuzes

Kies voor een week zonder vlees

Triodos Bank doet mee aan de Week Zonder Vlees van 11 tot en met 17 maart. In deze week roepen we mensen op om geen vlees te eten. Want een week geen vlees eten heeft veel impact. Om een voorbeeld te noemen: je bespaart er 130 liter water mee. En de CO2-uitstoot die je bespaart staat gelijk aan 76 kilometer auto rijden. Het doel van de week is om mensen hier bewust van te maken. En laten zien dat je zonder vlees ook lekker kunt eten. Rondom deze week geven we je tips en vertellen we meer verhalen over ondernemers die goede en lekkere alternatieven bieden.

Lees meer artikelen over het voedselsysteem van de toekomst