“Welke doelen en wensen heb ik in mijn leven? En hoe zorg ik ervoor dat ik op de juiste momenten de middelen en de mogelijkheden heb om die doelen ook te realiseren? Die vragen staan wat mij betreft centraal als het gaat om vermogensbeheer.” Dat zegt Jeroen Pels, het nieuwe gezicht van Triodos Private Banking. 

Jeroen Pels

Jeroen Pels is sinds 1 april Hoofd Triodos Bank Private Banking. Die functie combineert hij met zijn werk als hoofd Hypotheken. Jeroen Pels was nauw betrokken bij de onderhandeling over het Klimaatakkoord. Voordat hij in 2015 bij Triodos Bank kwam, was hij ruim twaalf jaar werkzaam bij Rabobank.

“Die persoonlijke doelen en wensen kunnen zeer divers zijn”, zegt Pels. “Denk aan de wens om eerder te stoppen met werken, of om je kinderen een schenking te doen. Maar het kan ook gaan om bijdragen aan een ideaal met een bepaalde vereniging of stichting. Bij Triodos willen we mensen en organisaties de mogelijkheid geven om hun vermogen in te zetten voor positieve verandering in de samenleving. Ik vind het zelf ontzettend mooi om mij als hoofd van Private Banking in te zetten voor het verder versterken van de duurzame impact van ons vermogensbeheer.”

Een duurzame economie is wat mij betreft niet alleen groen maar ook eerlijk en biedt kansen aan iedereen
Jeroen Pels

Wat is je de persoonlijke motivatie om bij Private Banking betrokken te zijn?

“Er zijn steeds meer banken die “duurzaam” vermogensbeheer aanbieden, maar Triodos Bank maakt in vergelijking met veel anderen zeer principiële keuzes. Bijvoorbeeld als het gaat om de vraag in welke beursgenoteerde bedrijven we beleggen. We hebben strenge selectiecriteria en kiezen echt voor duurzame koplopers. Bovendien bieden we de mogelijkheid om te beleggen in duurzame projecten. In het maatschappelijk debat over duurzaamheid gaat het vaak alleen over CO2-uitstoot. Maar in mijn ogen is duurzaamheid veel breder dan dat. Een duurzame economie is niet alleen groen maar ook eerlijk en biedt kansen aan iedereen. Triodos Bank heeft een integrale benadering van duurzaamheid en financiert niet voor niets bijvoorbeeld micofinancieringsinstellingen in opkomende markten. Ik voel me thuis bij de brede visie van de bank”.

Je was de afgelopen drie jaar Hoofd Hypotheken bij Triodos Bank. Hoe zie je de combinatie met Private Banking?

“Uiteindelijk gaat het zowel bij Private Banking als bij het financieren van een woning om vermogensbeheer. Een woning is immers een belangrijke vermogensbron, zeker op de langere termijn wanneer de hypotheek grotendeels is afgelost. Dat geldt voor zowel mensen met weinig eigen geld als voor mensen met een groter eigen vermogen. Bovendien zijn er veel raakvlakken tussen onderwerpen als vermogensbeheer, hypotheek, pensioenopbouw, en de wens om bijvoorbeeld de studie van de kinderen te kunnen financieren. Al dat soort thema’s komt aan de orde in de gesprekken met onze private bankingrelaties, maar óók in de contacten die we hebben met mensen die een hypotheek willen afsluiten. Vandaar dat het voor mij heel logisch is om hypotheken en Private Banking dichter bij elkaar te brengen. Ze kunnen elkaar versterken.”

PB Update: Relatiemanagers aan het woord

De komende maanden geven onze Relatiemanagers Private Banking op deze plek hun visie op actuele ontwikkelingen op het gebied van beleggen en duurzaam vermogensbeheer.

Je bent lid van de sectortafel Gebouwde omgeving: een van vijf werkgroepen die het nationale Klimaatakkoord hebben uitgewerkt. Wat was je bijdrage aan het akkoord?

“Vanuit Triodos Bank hebben we ons onder meer hard gemaakt voor de zogenaamde “gebouwgebonden financiering”. Dat is een hypotheekvorm waarmee woningeigenaren maatregelen kunnen financieren om hun huis duurzaam te maken zónder dat hun maandlasten stijgen. Daarmee wordt het verduurzamen van de woning bereikbaar voor iedereen. Door duurzaamheidsmaatregelen aan de woning zoals beter isoleren, daalt de maandelijkse energierekening. Bij een gebouwgebonden financiering kun je die besparing gebruiken om de verduurzaming te financieren. Netto verandert er niets aan je maandlasten. Op de langere termijn is een woningeigenaar zelfs beter af, want door verduurzaming wordt zijn woning meer waard. De gebouwgebonden financiering is een kernonderdeel van het Klimaatakkoord geworden, en daar ben ik best trots op.”

 

> Bekijk alles van de Private Banking Update