Maatschappelijk bewuste klanten

“Onze klanten zijn relatief jong en hoogopgeleid. Ze zijn maatschappelijk bewust en komen als ze een bestaand huis hebben gekocht ook met duurzaamheidsvragen. Bij nieuwbouwprojecten is de Triodos hypotheek vaak een heel concurrerend alternatief. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat klanten die een oud appartement in Amsterdam op het oog hebben, uiteindelijk minder snel voor Triodos kiezen. Omdat het in de praktijk gewoon lastiger is de verduurzamingsmaatregelen door te voeren”, aldus Daan.

Daan Dutrieux, financieel adviseur bij Viisi

Van oud naar energieneutraal

Toch kan de duurzame hypotheek van Triodos ook interessant zijn voor kopers van een oud huis. Daan: “Vorige maand heb ik nog een Triodos hypotheek afgesloten voor een jong gezin uit Bergen. Zij wilden een oud huis verbouwen naar een energieneutrale woning. Ik had van tevoren al het idee dat ze voor Triodos zouden kiezen en dat bleek ook het beste aanbod voor hen. Daar word je dan als klant en als adviseur heel blij van.”

Duurzaamheid integraal onderdeel van advies

Binnen Viisi is er veel aandacht voor duurzaamheid. Het kantoor is bijvoorbeeld verbouwd door Césare Peeren van Superuse Studios, de architecten die ook het Tropicana gebouw in Rotterdam tot een circulaire hotspot verbouwd hebben. "We hebben er zelfs de "circulair design award" van Desko voor gekregen”, vertelt Daan. Verder onderzoekt Viisi momenteel de rol van duurzaamheid binnen hun propositie. “Het was eerst het idee om hier een specialistisch team op te zetten. Inmiddels is duidelijk dat het echt een integraal onderdeel moet zijn van het hypotheekadvies.”

Daan ziet in zijn dagelijkse praktijk ook dat klanten wel willen, maar eigenlijk niet weten waar en hoe ze moeten beginnen met verduurzamen. “Veel mensen wachten op maatregelen die de overheid hiervoor treft. Het zou goed zijn als er wat meer regulering komt, zodat de woningmarkt verder kan verduurzamen. Daarom hebben wij bijvoorbeeld Jeroen Pels uitgenodigd voor een zogenaamde Viisi Talk om over de energietransitie en het hypotheekbeleid van Triodos Bank te vertellen”.

Handige tool voor energiebesparende maatregelen

Daan heeft zelf recent een oud huis gekocht. Toen hij wilde investeren in betere isolatie, ontdekte hij dat er zoveel aanbieders zijn, dat hij het lastig vond om te beslissen waarmee hij zou beginnen. Daarom is hij blij met de tool die Triodos Bank sinds februari biedt via De Energiebespaarders. “Hiermee kreeg ik inzicht in de maatregelen die ik kon treffen en wat ik kon verwachten aan kosten en besparingen,” vertelt Daan. Hij gaat deze tool nu ook voor zijn klanten gebruiken.

Trots op het circulaire kantoor

De inrichting van het kantoor is zoveel mogelijk circulair. Het bestaat uit materialen die al een eerder leven hebben gehad in bedrijfspanden uit de buurt. Zo zijn de tafels gemaakt van een oude bowlingbaan, komen de lampen uit een oud Heineken kantoor en op de vloeren ligt een mozaïek van eerder gebruikte vloerbedekking uit verschillende kantoren.