1. Zakelijke bestelauto op diesel of benzine duurder, elektrisch blijft voordelig

Ondernemers die een bestelauto gebruiken, betalen minder motorrijtuigenbelasting dan voor een personenwagen met hetzelfde gewicht. Het kabinet gaat die korting stapje voor stapje afbouwen. Gemiddeld stijgt de motorrijtuigenbelasting €24 per jaar vanaf 2021 tot en met 2024. De exacte stijging hangt af van het gewicht van de bestelauto.

Ondernemers die kiezen voor een volledig elektrische bestelwagen zijn goedkoper uit. Zij betalen in elk geval tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting.

2. Kleine ondernemingsregel (KOR) voor btw verandert

De KOR is een vrijstelling van de btw voor ondernemers die minder dan €20.000 omzet per jaar maken. In de huidige versie van de KOR hoeven kleine ondernemers geen btw af te dragen als ze minder dan €1883 btw ontvangen na aftrek van de betaalde btw. Bij de nieuwe KOR hoeven kleine ondernemers hun klanten geen btw in rekening te brengen.

3. Zelfstandigenaftrek daalt naar €5000

Met ingang van volgend jaar daalt de zelfstandigenaftrek in acht stappen van €250 en één van €280 naar €5000 in 2028. Op deze wijze wil het kabinet het fiscale verschil tussen werknemers en zzp’ers verkleinen. Omdat tegelijkertijd de arbeidskorting en de algemene heffingskorting de komende jaren stijgen, gaan de meeste zelfstandigen er volgens de overheid de eerste jaren nog steeds op vooruit.

Om het verschil tussen vast en flex te verminderen, verlaagt de overheid in 2020 de WW-premie die werkgevers moeten betalen voor werknemers in vaste dienst.  De premie voor vaste werknemers wordt naar verwachting 2,94% en die voor flexwerkers 7,94%. Dit moet werkgevers een prikkel geven meer mensen in vaste dienst te nemen.

4. Circulaire economie

Ondernemers die werken aan demonstratieprojecten gericht op circulaire economie kunnen in aanmerking komen voor subsidies of fiscale steun. Denk aan hergebruik van afval of het beperken van grondstofgebruik. Er zijn twee regelingen:  DEI+ Circulaire Economie en MIA\Vamil.

Verenigingen van Eigenaren vallen ook onder regeling

Een andere wijziging is de Vereniging van Eigenaren (VvE) onder bepaalde voorwaarden ook onder deze regeling vallen. Dat is van belang als een VvE zonnepanelen heeft en stroom levert aan een energieleverancier. De VvE hoeft dan geen btw-aangifte te doen.

Tiemen ter Hoeven van Roetz-Bikes - Triodos Bank
Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz-Bikes, werkt aan een 100 procent circulaire fiets. Triodos Bank financiert Roetz-Bikes en andere ondernemers in de circulaire economie.

5. Bevordering onderzoek naar innovaties

Ondernemers die onderzoek doen naar nieuwe producten en diensten kunnen in aanmerking komen voor de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Volgend jaar stelt het kabinet €1281 miljoen ter beschikking. Het kabinet heeft de aanvraagprocedure vereenvoudigd. De voorwaarden zijn gelijk aan die van dit jaar.

Voor startende ondernemingen gelden speciale voorwaarden. Starters die in aanmerking komen, hoeven minder loonbelasting af te dragen.

> Lees ook: Prinsjesdag 2019: Tel de zegeningen, maar waar is duurzame transitie-ambitie?