“Wat opvalt is dat jullie verder kijken dan de computer “says no”. Er wordt menselijker getoetst en toelichtingen wegen mee. Dit zien we niet vaak. Bij grootbanken moet het in het systeem passen en anders is het een keiharde nee.

Bij een recente casus zat er nog een bedrijfsmatige bestemming op de woning. Ondanks de bevestiging van de gemeente dat deze bestemming eraf zou gaan, was dit voor andere banken een probleem. Voor Triodos was het juist doorslaggevend dat bestemmingswijziging voor minder luchtvervuiling zou zorgen. Voorheen zat er een bedrijf dat tot milieucategorie 4.1 behoort, dit was niet wenselijk binnen een woongebied. Dit is nou een mooi voorbeeld van hoe jullie breder naar aanvragen kijken.” 

Duurzaamheid, de vraag van de klant

“Waar het vroeger nooit een issue was, spreken we veel meer mensen die willen investeren in zonnepanelen en warmtepompen. Doordat het specifiek door klanten gevraagd worden, wordt het steeds meer een onderdeel van onze gesprekken.

C.V.

Wilfred Vrind

Wilfred Vrind is zelfstandig financieel adviseur bij Rodenhuis Financiële Dienstverlening. Rodenhuis heeft 8 vestigingen, waarvan 5 in Amsterdam. De andere vestigingen zijn in Landsmeer, Diemen en Purmerend. Sinds dit jaar adviseren zij ook Triodos Hypotheken.

Zelf ben ik al een tijd geleden begonnen met extra isolatie in mijn woning en het aanleggen van zonnepanelen. Maar niet alle collega’s hebben deze stap gemaakt. Juist de vragen van klanten dwingen ons om zelf ook meer met duurzaamheid bezig te zijn.” 

Rentekorting onder aan de streep

“Onder aan de streep weegt bij veel mensen toch het totale kostenplaatje het zwaarst. Laatst had ik een klant die specifiek naar een hypotheek van Triodos vroeg, maar uiteindelijk uitkwam bij een andere partij. Het deed hen pijn, maar uiteindelijk prefereerde de portemonnee.

In een ander geval koos de klant juist wel voor de Triodos Hypotheek. Doorslaggevend was de rentekorting. De energiewaarde van de woning viel tegen maar omdat er nog duurzame investeringen gedaan zouden worden ging hij toch voor Triodos. Zo helpt de rentekorting bij verdere verduurzaming. Wij wijzen klanten hier altijd op en helpen hen bij het opstellen van een nieuw energierapport. 

Juist de vragen van klanten dwingen ons om zelf ook meer met duurzaamheid bezig te zijn

Een lang offertetermijn kan ook voordeling werken als de rentes allemaal dicht bij elkaar liggen. Triodos hanteert 9 maanden offertetermijn. Zeker bij de nieuwbouwprojecten zien we dat het wel echt een USP is als het tarief zo lang hetzelfde blijft.” 

Duurzame relatie

Vanuit Rodenhuis werken we constant aan een duurzame relatie met onze klanten. Zo wijzen wij onze relaties actief op renteaanpassingen zonder dat we daar kosten voor rekenen. In Diemen zit ik in kantoor bij een makelaar. Mijn eerste leads kwamen enkel vanuit de makelaar. Nu komt het grootste deel van de klanten via via. Net omdat we dat extra stapje harder zetten voor klanten.”