Wie aan energiebesparing denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan straatverlichting. Muniled deed dat wel. Dit project neemt dit jaar de straatverlichting van 15 gemeenten in Spanje onder handen, onder andere door meer dan 9000 lampen in straten en openbare gebouwen te voorzien van duurzame ledverlichting. Het resultaat is een daling in elektriciteitsconsumptie vergelijkbaar met 900 huishoudens. En meer.

Voor Triodos Energy Transition Europe Fund, dat al meer dan tien jaar in Europese schone energie investeert, behoort het reduceren van de energieconsumptie tot de pijlers voor investering. Muniled is het eerste project in deze categorie waar Triodos Energy Transition Europe Fund in investeert.

Elk kilowattuur energie dat niet nodig is, is winst

“Het behalen van klimaatdoelstellingen als die van Parijs begint met het terugdringen van de energiebehoefte”, zegt fondsmanager Vincent van Haarlem. “Ongeacht of die via wind, zon of gas is opgewekt: elk kilowattuur energie dat niet nodig is, is winst. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we de energie die we wel gebruiken, duurzaam wordt opgewekt.”

Vincent van Haarlem, fondsmanager Triodos Renewables Europe Fund
Vincent van Haarlem, fondsmanager Triodos Energy Transition Europe Fund

Goedkoper en beter

Muniled vervangt niet alleen alle lampen. Het neemt ook de aansturing en het onderhoud van de lampen over. Muniled installeert dimmers op de lampen. Die zijn op afstand aan te sturen, waardoor het licht om twaalf uur ‘s nachts minder fel kan worden gedraaid. De lichten verbruiken zo minder elektriciteit. Doordat de lampen een langere levensduur hebben, hoeven er minder vaak onderhoudsmonteurs naar het dorp te rijden om een lamp te vervangen. Ook zijn de lampen zo ontworpen dat ze nauwelijks lichtvervuiling afgeven. Dat is gezonder voor mens en dier. De totale kosten zijn lager dan bij de oude lampen. Van Haarlem: “Inwoners en hun gemeenten hebben profijt van Muniled. Ze krijgen betere straatverlichting tegen lagere kosten.”

Muniled maakt duidelijk welke impact het geld van beleggers in Triodos Energy Transition Europe Fund heeft, zegt Van Haarlem. “Het resultaat van onze investering is letterlijk en figuurlijk zichtbaar: in het straatbeeld, en in de mooie cijfers over de energiebesparing die de nieuwe straatverlichting oplevert.”

Cijfers Muniled
De impact van Muniled in cijfers

Lokale samenwerking

Om investeringen zoals die in Muniled te laten slagen, is het belangrijk voor Triodos Energy Transition Europe Fund om samen te werken met lokale partners. Projecten zoals Muniled zijn namelijk niet altijd even makkelijk te vinden.

“Vaak zijn deze projecten gesitueerd in onbekende regio’s. De dorpen waar het Muniled-project actief is, liggen in Extremadura, een van de meest ongerepte gebieden van Spanje. Een partner van ons fonds introduceerde ons aan dit project. Deze partner vertelde dat Muniled naar investeerders zocht. Het is dus belangrijk om een zo groot mogelijk netwerk van lokale samenwerkingspartners te hebben. Een netwerk dat dit soort projecten signaleert en aan ons denkt.”

We verwachten meer van dit soort projecten in andere Europese landen

Duurzamer Europa

Ook de omvang van een project is belangrijk, zegt Van Haarlem. “Eén windmolen kan een flinke bijdrage leveren aan de lokale energievoorziening en kan zo voor Triodos Energy Transition Europe Fund al interessant zijn om te investeren. Dat geldt niet voor één lamp, of de lampen van slechts één dorp. We moeten het geluk hebben dat er meerdere gemeentes willen meewerken, zoals in het geval van Muniled.”

In de toekomst hoopt Triodos Energy Transition Europe Fund volop te kunnen investeren in vergelijkbare projecten als Muniled. “We verwachten meer van dit soort projecten in andere Europese landen. Al die projecten samen zullen straks een aanzienlijke bijdrage leveren aan een duurzamer Europa.”

Muniled en de Sustainable Development Goals?

De Verenigde Naties stelden 17 doelstellingen op die moeten leiden tot een duurzamere wereld. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) moeten in 2030 een eind hebben gemaakt aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Het straatverlichting-project van Muniled draagt bij aan een aantal van deze doelstellingen, zoals duurzame steden en gemeenschappen (doel 11) en verantwoorde consumptie en productie (doel 12).