“Beleggen maakte me nieuwsgierig, ook al wist ik er in eerste instantie niets vanaf”, herinnert Hesse zich. “Hoe zit mijn beleggingsportfolio in elkaar? En kan ik daar wel achter staan?” Dat laatste bleek niet het geval. Hesse’s vader bouwde het portfolio op met geld dat hij bij Shell verdiende en kocht vooral aandelen in multinationals die nu niet in de meest duurzame sectoren actief zijn, zoals Shell en McDonalds. En dat terwijl Hesse zich al jaren zorgen maakt over klimaatverandering.

Als je een bevoorrecht mens bent en genoeg geld tot je beschikking hebt (zoals ik), dan moet je er ook iets goed mee doen en actief uitzoeken hoe je dat het beste aanpakt

Het leek haar dan ook hypocriet om het beleggingsportfolio in zijn huidige vorm te behouden. “Als ik dat gedaan had, was ik nu waarschijnlijk rijker geweest. Maar dan had ik er geen goed gevoel bij gehad en had ik er ook geen duurzame impact mee gemaakt”, zegt ze. “Als je een bevoorrecht mens bent en genoeg geld tot je beschikking hebt (zoals ik), dan moet je er ook iets goed mee doen en actief uitzoeken hoe je dat het beste aanpakt.”

Opnieuw investeren dus, maar dan in duurzame fondsen en bedrijven. Kort na haar studie aan de Design Academy in Eindhoven stortte ze zich volledig op dat beleggingsavontuur en legde het vast in de documentaire Petrol Dollars for a Different Engine.

Eline Hesse, documentairemaakster
Eline Hesse

Risico, rendement en impact

Hesse praatte met een schare aan experts, van impactinvesteerders zoals Pymwymic tot financieel adviseurs en banken, schoof aan bij aandeelhoudersvergaderingen van Shell en bezocht verschillende financiële conferenties. “Een strak-in-het-pak-omgeving waar ik helemaal niet thuishoorde”, zegt ze. “Superleuk om die nieuwe wereld te ontdekken.”

Het doel van die zoektocht: zoveel mogelijk positieve impact maken met haar centen natuurlijk. Maar Hesse merkte al snel dat de financiële sector zelf ook nog niet helemaal weet hoe dat moet. Over risico en rendement konden experts haar van alles vertellen. Maar als het over impact ging, was dat een ander verhaal. Wat gebeurt er precies met je geld? En wat bereik je daarmee? Daar was weinig informatie over te vinden. “Dat maakt duurzaam beleggen lastig, want dat is juist waar het om draait”, aldus Hesse.

Worsteling tussen hoofd en hart

Toch moet je ergens beginnen. Een beurshandelaar gaf Hesse daar een goede tip voor: before you try to understand the market, understand yourself. “Met andere woorden: bepaal eerst wat je zelf belangrijk vindt en waar je impact wil maken en ga dan pas beleggen”, aldus Hesse. “Dat raad ik iedereen aan; het geeft richting aan je beleggingsavontuur.”

Met die gedachte in haar achterhoofd, bouwde Hesse een nieuw én duurzaam beleggingsportfolio op. De aandelen van Shell bleven voor Hesse lange tijd een twijfelgeval. Verkoop je ze omdat Shell onderdeel is van de oude, fossiele economie? Of behoud je ze juist, om de organisatie van binnenuit te veranderen?

Hesse was lid van Follow This, het groene aandeelhouderscollectief bij het olieconcern, maar besloot haar Shell-aandelen uiteindelijk toch te verkopen. “Ik verloor m’n geduld”, verklaart ze. “Shell van binnenuit veranderen, is als het bijsturen van een olietanker; het duurt ontzettend lang. Ik heb daarom slechts één aandeel behouden (zodat ik kan de aandeelhoudersvergaderingen nog steeds kan bezoeken), maar de rest verkocht.”

CV

Eline Hesse

Eline Hesse groeide op in verschillende landen, van de Dominicaanse Republiek tot Qatar, omdat haar vader 35 jaar voor Shell werkte. In 2010 kwam ze naar Nederland voor haar studie aan de Design Academy in Eindhoven. Momenteel werkt ze als service designer bij Circular IQ in Amsterdam. De afgelopen twee jaar werkte ze aan de documentaire Petrol Dollars for a Different Engine, over haar zoektocht om het ‘oliegeld’ van haar vader duurzaam her te beleggen.

Duurzame initiatieven

Vervolgens investeerde ze haar geld in verschillende, duurzame initiatieven. In investeringsfonds Meewind bijvoorbeeld, waardoor haar geld bij regionale, duurzame energieprojecten terecht kwam. Via Triodos Bank belegde ze microfinanciering en mensenrechten. De juiste keuzes maken, was niet altijd even gemakkelijk, herinnert ze zich: “Het was een constante worsteling tussen hoofd en hart. Te hoge idealen kunnen echt een struikelblok worden, vooral als het om beleggen gaat.”

Shell van binnenuit veranderen, is als het bijsturen van een olietanker; het duurt ontzettend lang. Ik heb daarom slechts één aandeel behouden, maar de rest verkocht.

Die les leerde Hesse toen ze besloot om via crowdfunding in een vegan restaurant te investeren. “Ik vond het een supergaaf initiatief en stak er iets meer geld in dan verstandig was”, zegt ze. “De eigenaren kwamen er op een keer niet uit, waardoor het restaurant niet door ging, maar mijn centen zaten er natuurlijk wel in. Ik kon het gelukkig terugkrijgen, maar het was een wijze les. Als het om beleggen gaat, moet je idealen combineren met een flinke dosis gezond verstand.”

Verantwoordelijkheid beleggers

Hesse hoopt dat duurzaam beleggen in de toekomst gemakkelijker wordt voor mensen die ermee aan de slag willen. Daar ligt een belangrijke taak voor de financiële sector, stelt ze, die de impact van duurzame beleggingen duidelijker in kaart moet brengen. Beleggers hebben zelf echter ook een verantwoordelijkheid: “Die moeten vragen stellen en kritisch zijn. Wat maakt een duurzame belegging nu eigenlijk duurzaam? En hoe wordt dat gemeten?”

Die betrokkenheid is essentieel, vervolgt ze: “We moeten waken voor een soort feel-good kapitalisme waar we nog steeds beleggen om zoveel mogelijk winst te maken, maar dat verantwoorden met het labeltje ‘groen’. Wie echt duurzaam wilt beleggen, moet bereid zijn om onderzoek te doen en kritische vragen te stellen.”

Anderen inspireren

Vindt Hesse eigenlijk dat ze zelf impact maakt met haar duurzame beleggingsportfolio? Ja en nee, besluit ze: “Anderhalve ton op wereldschaal is natuurlijk peanuts. Maar als iedereen zijn vermogen duurzaam zou beleggen… ik hoop dat mijn documentaire mensen inspireert om dat te doen.”

Bouwen aan je vermogen én een duurzame toekomst

Beleggen bij Triodos Bank

Steeds meer mensen gaan beleggen om zo vermogen op te bouwen. Bij Triodos Bank beleg je alleen in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. In schone energie bijvoorbeeld. Door je geld duurzaam te beleggen maak je echt impact. En bouw je in eigen tempo vermogen op.

Bekijk de mogelijkheden

Fotografie: Pieter van den Boogert