Zeg ‘beleggen’ en de kans is groot dat spontaan beelden opdoemen van brullende beurstijgers, hectische Wall Street-taferelen of ingewikkelde grafiekjes met cryptische afkortingen. Voor de meesten van ons is dat het plaatje van een complexe ver-van-mijn-bed-show. Helaas creëren dat soort hardnekkige beelden ook een soort beleggingskoudwatervrees. Want hoewel niemand meer gelukkig wordt van de huidige spaarrente en je jouw geld misschien beter of nuttiger zou kunnen aanwenden, is het vaak nog best een stap om dan voor beleggen te kiezen.

Iris te Wieske van Triodos Bank weet daar alles van en herkent het gevoel. “Ik kom uit een compleet andere hoek: ik heb Fashion & Branding gestudeerd. Na mijn afstuderen besloot ik dat ik wilde werken voor een bedrijf dat positieve impact maakt. Zo kwam Triodos Bank op mijn pad. In mijn werk hier maakte ik kennis met alle facetten van het bankwezen en ontdekte ik dat de basis van beleggen eigenlijk heel eenvoudig is.”

Het leuke van beleggen, in tegenstelling tot sparen, is dat je zelf bepaalt waar je jouw geld in investeert
Iris te Wieske
Iris te Wieske
Iris te Wieske

“Beleggen is niets anders dan het investeren van geld met de verwachting dat het in de loop van de tijd meer waard wordt. Daarbij kun je over het algemeen stellen dat hoe groter het risico is dat je loopt, hoe hoger het rendement dat je ontvangt. Natuurlijk is er ook altijd de kans dat het geld minder waard wordt. In feite is dat niet anders dan wat de bank doet met het geld op jouw spaarrekening en je pensioenfonds met jouw pensioengeld. Als je het zo bekijkt, staat beleggen stiekem dichterbij ons dan we ons realiseren. Vertrouwen, risico en geld zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een spaarbank kan ook omvallen en wie zijn geld in een oude sok bewaart, merkt dat het door inflatie minder waard wordt. Het mooie van zelf beleggen is wat mij betreft dat je veel directer invloed hebt op wat er met jouw geld gebeurt.”

Klein bedrag? Geen probleem

“Bij beleggen denken mensen vaak aan grote bedragen, maar je kunt al best wat doen met weinig geld. Je kunt bij Triodos Bank al vanaf 25 euro per maand beleggen. Een eenmalige inleg kan al met honderd euro. Ik kan me voorstellen dat mensen het fijn vinden om klein te beginnen. Op die manier kun je rustig aankijken wat er met je beleggingen gebeurt en in je eigen tempo je vermogen opbouwen. Zo ben ik zelf ook begonnen. Ik beleg per maand vijftig euro, in twee potjes. Dat is geld wat ik nu elke maand over heb, en niet mis.”

Kies het beleggingsprofiel dat bij jou past

“Als je nog niet precies weet waar je in wilt beleggen, kun je op onze website de verschillende fondsen met elkaar vergelijken. Welke thema’s vind jij belangrijk? En welk risico ben je bereid te lopen? Het leuke van beleggen, in tegenstelling tot sparen, is dat je zelf bepaalt waar je jouw geld in wilt investeren. Zelf heb ik twee portefeuilles, een voor de korte en een voor de lange termijn. In de kortlopende neem ik weinig risico. Dat geld wil ik over een paar jaar gebruiken voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. In de langlopende portefeuille durf ik wat meer risico aan. Dit geld is bedoeld als aanvulling op mijn pensioen, dus dat heb ik pas over veertig jaar nodig.”

En hoe zit het met het rendement?

Hans Stegeman, Hoofd Investment Analysis and Economics bij Triodos Bank: “Bij duurzaam beleggen probeer je zó te beleggen dat de wereld er een beetje beter van wordt. Er is nog steeds een hardnekkig idee dat dat ten koste gaat van rendement. Het uitsluiten van bedrijven (bijvoorbeeld olieproducenten) of het juist extra beleggen in bedrijven met een positieve impact, zorgt ervoor dat een duurzame beleggingsportefeuille niet helemaal vergelijkbaar is met een gemiddeld mandje met aandelen. Soms scoren duurzame beleggingen beter en soms slechter dan een beursindex. Op langere termijn is er geen enkele reden en bewijs voor dat duurzaam beleggen ten koste gaat van rendement. Sterker nog, als de wereldgemeenschap zich aan de afspraken van Parijs houdt en de Sustainable Development Goals wil realiseren in 2030, zou je mogen aannemen dat juist duurzame beleggingen in de toekomst beter gaan scoren dan niet-duurzame beleggingen.”

Bekijk de beleggingsmogelijkheden

Fluitje van een cent

“Op onze website kun je je snel en eenvoudig oriënteren. Voor specifieke vragen kun je altijd bellen met de mensen van Triodos - ze geven geen advies, maar informeren je graag. Als je eenmaal weet waarin je wilt beleggen, kost het openen van een beleggersrekening niet veel tijd. Dat weet ik dus uit eigen ervaring! Het fijne aan beleggen in fondsen is dat je niet continu aan de knoppen hoeft te zitten, of de markt nauwlettend in de gaten hoeft te houden. Dat doet de fondsmanager voor je.

Ik beleg niet alleen uit eigenbelang. Net als bij veel Triodos-klanten gaat het mij niet uitsluitend om het financiële rendement, maar ook om de maatschappelijke impact die je met je beleggingen maakt. Om het, met een mooi woord, maatschappelijke rendement.”

Doe mee aan de verandering

Beleg met Triodos Bank in een duurzame toekomst

Wil jij investeren in de toekomst? Door te beleggen heb je kans op een hoger rendement dan bij sparen. En het mooie is: met Triodos Bank bouw je aan je vermogen én een duurzame samenleving. We beleggen namelijk alleen in duurzame projecten en organisaties. Zo maakt jouw geld het verschil voor een eerlijke, groene en sociale wereld. 

Open een beleggersrekening