Ander geluid van Amerikaanse centrale bank (FED)

In januari vonden aandelenmarkten wereldwijd weer hun weg omhoog. Niet alleen leek er eindelijk schot te zitten in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China. Ook kondigde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, aan het huidige monetaire beleid voorlopig te willen handhaven. Afgelopen december verwachtte de Fed nog de beleidsrentes opnieuw te gaan verhogen. Deze ontwikkelingen zorgden voor een verbeterd sentiment onder beleggers. Voor ons zijn de recente ontwikkelingen geen aanleiding om onze negatieve kijk op aandelen te herzien. We zien onvoldoende reden voor een duurzaam herstel in aandelenprijzen; de macro-economische en bedrijfseconomische vooruitzichten zijn hiervoor eenvoudigweg te zwak.

De mondiale economische groei vertraagt en het consumenten- en producentenvertrouwen in de economie neemt af. Niet alleen door tijdelijke factoren, zoals de felle protesten van de zogeheten “Gele Hesjes” in Frankrijk of de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid, maar ook door cyclische ontwikkelingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft haar mondiale groeiprognose voor dit jaar neerwaarts bijgesteld naar 3,5%. De onopgeloste handelsconflicten en de dreiging van een harde Brexit spelen hierbij een rol.

Brexit dossier niet gesloten

Terwijl 29 maart snel dichterbij komt, nam in januari de chaos rondom Brexit verder toe. Premier Theresa May verloor de stemming in het Britse parlement over het Brexit-akkoord, maar wat er dan wel moet gebeuren bleef onduidelijk. Het parlement heeft zich tegen de zogeheten backstop gekeerd die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook na Brexit openblijft, maar de Europese Unie (EU) liet gelijk weten dat hieraan niet te morrelen valt. Tegelijkertijd riep het Britse parlement de regering op om de EU niet zonder akkoord te verlaten. Een voorstel om Brexit uit te stellen haalde het echter niet.  

China blijft stimuleren

In China groeide de economie in 2018 met ‘slechts’ 6,6%, de laagste groei in bijna dertig jaar. Niet alleen drukt de handelsoorlog op de Chinese economie, de binnenlandse economie koelt ook af. Begin 2018 kondigden Chinese beleidsmakers nog aan dat de focus minder op de kwantiteit en  meer op de kwaliteit van de groei zou komen te liggen. Kortom, meer aandacht voor duurzame thema’s zoals milieuvervuiling en inkomensongelijkheid, en financiële stabiliteit.

Niet alleen groeit de Chinese schuldenberg steeds verder. Mondiaal staan huishoudens, bedrijven en overheden voor 244.000 miljard Amerikaanse dollar (bijna 3,2 keer het mondiale bruto binnenlands product) bij hun financiers in het krijt. De grote vraag onder economen was wat China zou doen als de economische groei zou tegenvallen. Deze vraag is inmiddels beantwoord: meer stimuleren. Toch verwachten we dat de Chinese groei dit jaar verder zal vertragen.     

Modelportefeuille aandelen

Het herstel op de aandelenmarkten werd breed gedragen. Alle regio’s presteerden goed. Binnen de verschillende sectoren liepen de rendementen wel uiteen. Vooral cyclische sectoren deden het goed. Energie, Vastgoed en Banken presteerden sterk, terwijl de meer defensieve sectoren als Gezondheidszorg en Consumentengoederen iets achterbleven.

De bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal zijn gemiddeld gesproken in lijn met de verwachtingen, maar veel bedrijven zijn voorzichtig met de verwachtingen over het lopende kalenderjaar. De winstverwachtingen dalen, maar het technisch herstel van de koersen vanaf het dieptepunt in december heeft de overhand. Positieve uitschieters in de portefeuille waren o.a. Anthem (ziektekostenverzekeraar in de Verenigde Staten), dat 15% in waarde steeg door goede cijfers en positieve verwachtingen. Ook de koers van Philips reageerde goed op de bedrijfsresultaten (+11%). Het Amerikaanse Rockwell (procesautomatisering) was positief over de gang van zaken in China. De koers liep met 12% op.

Henkel meldde helaas tegenvallende cijfers en maakte duidelijk dat er meer geïnvesteerd gaat worden om de groei op langere termijn te verbeteren. Het aandeel daalde met 11%. Telecombedrijven Telenor (-2%) en Verizon (-2%) waren de andere dalers in januari.

Wij hebben deze maand een tweetal grote posities in de portefeuille afgebouwd. Coloplast (stoma technologie) en Paypal (online betalingsverkeer) werden deels verkocht, Wij hebben Fresenius Medical Care (nierdialyse, thema vitale en gezonde mensen) en Adobe (documentatie software, thema innovatie voor duurzaamheid) in de portefeuille opgenomen.

Modelportefeuille obligaties

De Triodos obligatieportefeuille profiteerde in januari van de verder gedaalde rente op staatsobligaties. De lagere economische groeiverwachtingen en de meer gematigde toon van de belangrijkste centrale banken hebben geleid tot een onverminderd grote belangstelling voor Amerikaanse en Europese staatsobligaties. Als gevolg daarvan liepen de koersen van deze obligaties op, en is de kapitaalmarktrente verder gedaald. Bedrijfsobligaties behaalden ook positieve rendementen. Naast de lagere kapitaalmarktrente profiteerden bedrijfsobligaties ook van lagere risicopremies. Daarbij deden vooral obligaties met een lage kredietkwaliteit het relatief goed.

Over de eerste maand van het jaar behaalde de Triodos obligatieportefeuille een rendement van 0,5%. Daarmee bleef de portefeuille achter bij de obligatiebenchmark, die met 0,9% opliep. Voor een deel is dit verschil het gevolg van onze onderweging in Italiaanse Staatsobligaties. Daarnaast hebben we in onze selectie van bedrijfsobligaties bewust gekozen voor een hogere kwaliteit dan de benchmark, hetgeen in januari negatief uitwerkte in het rendement.

In de obligatieportefeuilles hebben wij de obligatie van de Duitse ontwikkelingsbank KfW verkocht en herbelegd in een Green Bond van dezelfde debiteur. Met deze transactie hebben we niet alleen het effectief rendement verhoogd, maar vergroten we tevens de positieve impact van de portefeuille.

> Bekijk alles van de Private Banking Update