“Muziek maken draagt bij aan een vitale samenleving.” Dat zegt Henk Jonker, beleggingsanalist bij Triodos Investment Management, de beleggingstak van Triodos Bank. “Uit hersenonderzoek blijkt dat musiceren goed is voor de ontwikkeling van het geheugen. Bovendien stimuleert muziek maken het empathisch vermogen.”

Jonker noemt daarnaast nog een belangrijke reden voor deze belegging: “Yamaha produceert niet alleen instrumenten en geavanceerde opnameapparatuur voor muziekstudio’s. Het bedrijf heeft in Japan en in andere Aziatische landen ook eigen muziekscholen. Zo maakt het musiceren bereikbaar voor kinderen van de snelgroeiende middenklasse in veel Aziatische landen. Die sociale betrokkenheid spreekt ons erg aan.”

Yamaha is in veel opzichten een duurzaam en sociaal betrokken bedrijf

De Triodos Beleggingsfondsen hanteren strenge criteria bij het selecteren van beursgenoteerde bedrijven. Voldoet Yamaha aan al die criteria?

“Niet helemaal. Want bij de productie van instrumenten gebruikt het bedrijf hout dat geen duurzaam keurmerk heeft zoals dat van FSC. En dat strookt niet met wat wij verwachten van de bedrijven waarin wij beleggen: namelijk uitsluitend gebruik van gecertificeerd hout. Yamaha heeft echter een uitzonderlijke positie. Voor de instrumenten zijn verschillende bijzondere houtsoorten nodig die speciaal voor Yamaha worden geproduceerd door een klein aantal bosbouwbedrijven, met name in Scandinavië en Noord-Amerika. Voor de meeste van die houtsoorten bestaan helemaal geen duurzame keurmerken.”

C.V.

Henk Jonker

Henk Jonker (1972) is sinds anderhalf jaar beleggingsanalist bij Triodos Investment Management, de beheerder van de duurzame beleggingsfondsen van Triodos Bank. Hij werkte eerder onder meer als fondsmanager voor verschillende andere financiële instellingen. Dat deed hij zowel in Nederland als meerdere jaren in Londen, Tokyo en Singapore. Jonker: “Mijn overstap naar Triodos Investment Management was zeer bewust. Hier beleggen we zoals beleggen bedoeld is: bedrijven selecteren die werkelijk bij je passen, en je er liefst voor meerdere jaren mee verbinden.”

Henk Jonker, beleggingsanalist bij Triodos Investment Management
Henk Jonker, beleggingsanalist bij Triodos Investment Management

Dat had ook een reden kunnen zijn om níet in het bedrijf te beleggen.

“Zeker, en het was ook een lastig dilemma. Maar we bekijken bedrijven waarin we beleggen breed en integraal, en maken op basis daarvan onze afwegingen. Yamaha is in veel opzichten een duurzaam en sociaal betrokken bedrijf.”

Waar blijkt dat uit?

“Neem het gebruikte hout. Het bedrijf hanteert een uitgebreide vragenlijst waarmee het eens in de drie jaar alle bosbouwbedrijven waarmee het samenwerkt tegen het licht houdt. Die vragenlijst lijkt sterk op de lijst die certificeringsinstantie FSC gebruikt bij het beoordelen van houtproducenten. Dat Yamaha die controle zo grondig aanpakt, geeft ons vertrouwen in de duurzame intenties van het bedrijf.”

“Daarnaast is het zo dat Yamaha waar het maar even kan, wél gecertificeerd hout inkoopt. Neem African Blackwood. Dat is het hout waarvan instrumenten als hobo’s en klarinetten worden gemaakt. Voor African Blackwood bestaat wél een duurzaam keurmerk, en Yamaha neemt alleen hout af van gecertificeerde producenten. African Blackwood wordt bijna alleen in Kenia geproduceerd. Gekoppeld aan de houtinkoop daar heeft Yamaha een aantal sociale programma’s voor de lokale bevolking in de gebieden waar het hout wordt geproduceerd. Zo subsidieert het scholen en werkgelegenheidsprogramma’s.”

Hoe houden jullie in de gaten of Yamaha duurzaam genoeg blijft opereren?

“We voeren een intensieve dialoog met alle bedrijven waarin we beleggen. Ook met Yamaha. Vorig jaar hebben we het bedrijf tweemaal uitgebreid gesproken over het duurzaamheidsbeleid, en binnenkort hebben we weer een afspraak met ze staan in Japan.”

Yamaha heeft in Japan en in andere Aziatische landen eigen muziekscholen

Waar gaan die gesprekken over?

“Een van de onderwerpen van de gesprekken vorig jaar was de omgang met zogenaamde conflictmineralen. Dat zijn grondstoffen die vaak worden verwerkt in elektronica en die worden gewonnen in een regio waar een gewapend conflict aan de gang is. Rebellen en regeringstroepen gebruiken de opbrengsten van de mijnen om hun strijd mee te financieren. Yamaha maakt onder meer keyboards en andere elektrische instrumenten. Wij willen er zeker van zijn dat ze voorkomen dat er in die elektronica conflictmineralen worden verwerkt. Uit onze gesprekken bleek dat Yamaha een zeer streng en strak beleid heeft op dit vlak om te voorkomen dat de mineralen in de instrumenten een dubieuze oorsprong hebben.”

BELEGGEN IN DUURZAME OPLOSSINGEN

6 TRIODOS IMPACTFONDSEN

De impactfondsen van Triodos Bank beleggen in een mix van bedrijven en overheden die bijdragen aan duurzame oplossingen. Wij beleggen hierin omdat je juist bij overheden en grote, internationale bedrijven een groot verschil kunt maken. Een kleine stap van deze bedrijven richting verduurzaming, heeft een groot effect.

Benieuwd naar het verschil tussen de fondsen en welke het best bij jou past?

Ga naar het overzicht van onze 6 impactfondsen

Fotografie: Pieter van den Boogert, Yamaha