Voor ons blog schrijven wij regelmatig over het verduurzamen van jouw huis. Daarbij komen vele bespaartips voorbij van ervaringsdeskundigen en experts. Wij hebben een aantal van hen gevraagd naar hun tips.
Henk Tetteroo, ‘meest milieubewuste Nederlander’ en nummer 31 in Duurzame Top 100 van Trouw.
Henk Tetteroo doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Zijn gas- en elektriciteitsgebruik ligt meer dan twee keer zo laag dan die van de gemiddelde Nederlander.
1. Leer je eigen energieverbruik kennen…
Tetteroo heeft een slimme thermostaat die precies bijhoudt hoeveel gas en elektriciteit hij op dagelijkse basis verbruikt. “Ik raad iedereen aan om je eigen energieverbruik te volgen en in kaart te brengen. Je herkent daardoor vanzelf patronen, waar je je gedrag op kan aanpassen. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik de verwarming aan had staan op dagen dat een dikke trui ook volstond.”
2. En die van de apparaten en machines in huis
Ook voor de apparaten en machines in huis maakte Tetteroo de balans op: wat zijn de energieslurpers in huis en hoe kan je het gebruik ervan beperken? “De wasmachine is zo’n voorbeeld”, vertelt hij. “De was moet gedaan worden, daar kan je niet omheen, maar zorg er dan wel voor dat de trommel altijd goed gevuld is. En als je wasmachine aan vervanging toe is, zorg dan dat je hem vervangt door een energie-efficiënte variant.” Tegenwoordig is bijna elk apparaat voorzien van een energielabel, waarop je precies kan zien hoe energiezuinig hij nu eigenlijk is.
3. Doe kleine investeringen, met grote impact
Tetteroo is altijd op zoek naar kleine investeringen, met grote energiebesparingen tot gevolg. Radiatorfolie bijvoorbeeld, om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden. De aankoop waar Tetteroo het meest tevreden over is? Een hooikist. “Die houdt de warmte heel goed binnen”, vertelt hij. “Als ik aardappelen of andere etenswaren kook, breng ik ze op gas aan de kook, maar vervolgens zet ik de pan in de hooikist. In het geval van aardappelen gebruik ik daardoor 3 minuten gas, in plaats van 20. Ik gebruik hem sinds 2010, reken uit je winst.”
Bas van den Brenk, directeur Klimaatroute
Bas van den Brenk is directeur van energie-adviesbedrijf Klimaatroute.
4. Isolatie, isolatie, isolatie
Het isoleren van je volledige huis vergt vaak een investering van duizenden euro’s. Toch is het slim om er nu al mee aan de slag te gaan, stelt Van den Brenk: “Wij noemen het een no-regret maatregel: je wordt er nooit slechter van. Onderzoek daarom of je het misschien in stappen kan doen, om de kosten te drukken.” Het isoleren van je spouwmuur kost bijvoorbeeld zo’n 800 euro en die heb je binnen 4 jaar terugverdiend dankzij de energiebesparing die het oplevert. Bespaar je ook nog eens zo’n 600 kilo CO2-uitstoot per jaar.
5. Maak kleine aanpassingen in je gedrag
Op zoek naar snellere winst? Kijk dan eens kritisch naar je gedrag in huis. Van den Brenk: “Staan er apparaten stand-by? Hangen er opladers in het stopcontact die niets opladen? Staat het licht aan in een kamer waar je momenteel niet bent?
6. Investeer in smart
Slimme verlichting, slimme thermostaat, slimme meter… Steeds meer apparaten in huis zijn slim en kan je besturen met een app. “Dat is leuk, maar het leidt ook tot slimmer en efficiënter energiegebruik”, aldus Van den Brenk. Denk bijvoorbeeld aan lichten die automatisch uitgaan als er niemand in de kamer is of een thermostaat die uitgaat als de laatste persoon het huis verlaat.
Triodos Hypotheek
Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente
Tim van der Maden heeft een Triodos Hypotheek. Deze hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies ter waarde van € 199. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.
Beeld: Michiel Wijnbergh en Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.