1. Gys, biologisch en betaalbaar in Utrecht

Bij Gys kun je snel, goedkoop, maar ook gezond en biologisch eten. Oprichter Gijs Werschkull wil iederéén laten genieten van de gerechten op zijn menukaart, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen.

Gijs Werschkull, oprichter van biologische restaurant Gys
Gijs Werschkull: “Met Gys wil ik ook laten zien dat het kan: een bedrijf runnen waar alles duurzaam is en toch winst maken.” Foto: Jan de Groen

Gys selecteert alleen kwaliteitsproducten. Het gebruik van vlees en vis wordt gematigd en te dure voedingsmiddelen vallen af. De koks dagen zichzelf uit en experimenteren soms dagenlang met ingrediënten die in het biologische menu passen.

Waar vind je Gys?

Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht
Voorstraat 77, Utrecht

2. Il Sogno, dagvers Italiaans in Amsterdam, Soest en Leersum

Il Sogno is een kruising tussen winkel en restaurant. Hier vind je dagverse Italiaanse producten, zoals wijn, olijfolie, steenoven gebakken pizza’s en versgebakken focaccia’s. Zonder toevoegingen, waar mogelijk biologisch.

Waar vind je Il Sogno?

Steenhoffstraat 57, Soest
Rijksstraatweg 3, Leersum
Koningsstraat 19, Amsterdam
IJburglaan 905, Amsterdam

3. Kraaybeekerhof, biologisch-dynamisch in Driebergen

Biologisch-dynamisch landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen heeft een restaurant waar je kunt lunchen en dineren. In het restaurant worden de grote diversiteit aan smaakvolle groenten, uit eigen tuin, verwerkt tot heerlijke gerechten.

Waar vind je Kraaybeekerhof?

Diederichslaan 25, Driebergen-Rijsenburg

4. Theehuis Anafora Parkrestaurant, lunchen in een Utrechts park

Dit is een fijne tip voor in de lente of de zomer (maar is daarbuiten ook gewoon open). In theehuis Anafora vind je regionaal ingekochte biologische producten. Het restaurant ligt centraal in het land, in een park met veel ruimte en rust.

Waar vind je Theehuis Anafora Parkrestaurant?

Uilenboslaan 1, Utrecht

5. Mr. & Mrs. Watson, veganistische food bar in Amsterdam

Mr. & Mrs. Watson-oprichters Kirsi Rautiainen en Aleid Koopal serveren uitsluitend veganistisch eten en drinken. In geen enkel gerecht op de kaart worden dierlijke producten gebruikt. Geen vlees, eieren, boter, melk, honing of kaas.

In de kroketten zitten groenten, de chocolademelk wordt met havermelk gemaakt, de cheesecake bevat cashewnoten en als klap op de vuurpijl serveert Mr. en Mrs. Watson zelfgemaakte brie, roquefort en roomkaas gemaakt van onder andere amandelen.

Het terras van Mr. & Mrs. Watson
Het terras van Mr. & Mrs. Watson

Waar vind je Mr. & Mrs. Watson?

Linnaeuskade 3h, Amsterdam

> Lees ook ‘Hoe Mr. & Mrs. Watson met veganistisch eten de wereld wil veranderen’

6. Het Tramlokaal, eten bij een oud-tramstation in Meppen

Waar vroeger de tram tussen Assen en Coevorden stopte, kun je nu dineren en logeren. Het Tramlokaal ligt in de oude dorpskern van Meppen. Restaurant Het Tramlokaal gaat verantwoord met voedsel om en gebruikt zoveel mogelijk biologische producten en kruiden, afkomstig uit de eigen kruidentuin. Chef-kok Jaap wisselt vier keer per jaar van menukaart met gerechten die passen bij het seizoen.

Waar vind je Het Tramlokaal?

Mepperstraat 3, Meppen

7. Spirit, ga voedselverspilling tegen in Rotterdam en Amsterdam

Door bij Spirit te lunchen ga je voedselverspilling en overmatige vleesconsumptie tegen. Dit restaurant serveert namelijk een vegetarisch buffet en je betaalt alleen voor de hoeveelheid voedsel die je opschept. Daarnaast werkt Spirit alleen met 100% biologisch gecertificeerde ingrediënten.

Waar vind je Spirit?

Mariniersweg 9, Rotterdam
Czaar Peterstraat 2a, Amsterdam

> Lees ook ‘Bij restaurant Spirit dineer je per gram’