UPDATE: op social media vroegen wij onze volgers hun favoriete duurzame (biologische) terras te delen. Daar werd flink op gereageerd, vanuit heel Nederland. Daarom hebben we besloten de suggesties van deze enthousiastelingen onderaan dit artikel toe te voegen. De eerste 8 terrassen financieren wij met het spaargeld van onze klanten.

1. Gys

Bij Gys op het terras kun je snel, goedkoop maar ook gezond en biologisch eten. Oprichter Gijs Werschkull wil iederéén laten genieten van de gerechten op zijn menukaart, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen.

Gys selecteert alleen kwaliteitsproducten. Het gebruik van vlees en vis wordt gematigd en te dure voedingsmiddelen vallen af. De koks dagen zichzelf uit en experimenteren soms dagenlang met ingrediënten die in het biologische menu passen. Je kunt je maaltijd ook afhalen of thuis laten bezorgen.

Restaurant Gys wil biologisch uit eten betaalbaar maken
Restaurant Gys wil biologisch uit eten betaalbaar maken.

Waar vind je Gys?

Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht
Voorstraat 77, Utrecht

> Lees hoe Gys biologisch uit eten betaalbaar maakt

2. Het Tramlokaal

Op het terras van restaurant Het Tramlokaal in Meppen, (Drenthe) gaat de zon onder tussen rietgedekte boerderijen. In het voormalige cultuurhistorische wachtlokaal voor de tram tussen Assen en Coevorden verwelkomen eigenaren Jaap Blokland en Simone Diesveld hun gasten met liefde.

Restaurant Het Tramlokaal gaat verantwoord met voedsel om en gebruikt zoveel mogelijk biologische producten en kruiden, afkomstig uit de eigen kruidentuin. Chef-kok Jaap wisselt vier keer per jaar van menukaart met gerechten die passen bij het seizoen.

Waar vind je Het Tramlokaal?

Mepperstraat 3, Meppen (Drenthe)

3. Mr. & Mrs. Watson

Mr. & Mrs. Watson-oprichters Kirsi Rautiainen en Aleid Koopal serveren uitsluitend veganistisch eten en drinken. In geen enkel gerecht op de kaart worden dierlijke producten gebruikt. Geen vlees, eieren, boter, melk, honing of kaas.

In de kroketten zitten groenten, de chocolademelk wordt met havermelk gemaakt, de cheesecake bevat cashewnoten en als klap op de vuurpijl serveert Mr. en Mrs. Watson zelfgemaakte brie, roquefort en roomkaas gemaakt van onder andere amandelen.

Mr. & Mrs. Watson is een veganistische food bar in Amsterdam
Het terras van Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam.

Waar vind je Mr. & Mrs. Watson?

Linneauskade 3h, Amsterdam

> Lees hoe Mr. & Mrs. Watson met veganistisch eten de wereld willen veranderen
> Lees meer over het veganistische kaasplankje van Mr. & Mrs. Watson

4. De Klub (Vechtclub XL)

Gastronomie, patisserie en bar De Klub heeft elke week een nieuw menu waarin zoveel mogelijk seizoensgebonden en duurzame producten worden verwerkt. Chef-kok Jasper Kaan bereidt zijn gerechten in de stijl van de klassieke Europese keuken met Aziatische en Scandinavische invloeden.

Pure ingrediënten zijn verwerkt in vegetarische, vlees- of visgerechten. De groenten worden verbouwd in de moestuin op de parkeerplaats en het biologische vlees is afkomstig van dubbeldoelkoeien van vaste leverancier De Lindenhoff. Het restaurant heeft een eigen bier, gebrouwen in samenwerking met de buren van Brewpub De Kromme Haring.

De Klub (mét terras) is gevestigd in Vechtclub XL, een bedrijfsverzamelgebouw voor zestig vaste studio’s en werkplaatsen. Naast de Klub zitten hier onder andere broodbakker Kontjes & Sneetjes en koffiebranderij Nordkapp Coffee.

Waar vind je De Klub?

Europalaan 2B, Utrecht

> Lees meer over Vechtclub XL op De Kleur van Geld

5. Huiskamer van Driebergen

De Huiskamer van Driebergen werkt alleen met verse producten en koopt ingrediënten zoveel mogelijk lokaal in. Zo komt biologische koffie van Blommers uit Nijmegen, biologische melk van de Hondspol uit Driebergen en brood van Menno uit IJsselstein. Kwaliteit en smaak zijn het belangrijkst. Het personeel beantwoordt al je vragen over de vegetarische gerechten en mogelijke allergieën.

Waar vind je De Huiskamer van Driebergen?

Traaij 84B, Driebergen

6. Café de Ceuvel

Cafe De Ceuvel is onderdeel van circulaire broedplaats en zuiverend park De Ceuvel, een voormalige scheepswerf. In deze inspirerende setting kun je heerlijk biologisch eten en drinken.

Het menu bevat alléén organische of fairtrade producten waarvan de herkomst duidelijk is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een broodje oesterzwamkroketten als lunch of een lekker glaasje rode of witte Domaine de Rapatel als borrel.

Café de Ceuvel serveert biologisch eten en drinken - Triodos Bank
Café de Ceuvel zit in een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord.

Waar vind je Café de Ceuvel?

Korte Papaverweg 4, Amsterdam-Noord

> Lees meer over de jonge ondernemer achter De Ceuvel: Joey Hodde

7. Herberg & restaurant Boschoord

In de verstilde bosrijke omgeving van Lage Vuursche (Utrecht), ligt de sfeervolle Herberg Boschoord. In een privésfeer kun je genieten van een brunch of diner op het terras. Met de Franse Bistro keuken als inspiratiebron, verwerken de koks verse ingrediënten en producten uit eigen keuken in hun gerechten.

Waar vind je Herberg Boschoord?

Zwarteweg 2, Lage Vuursche

8. Spirit

Gasten van buffetrestaurant Spirit hebben de keuze uit maar liefst 50 verse en biologische vega(n) gerechten. Je mag zelf opscheppen en betaalt per gewicht, om zo voedselverspilling tegen te gaan.

De ingrediënten in de gerechten bevatten gezonde eiwitten en kosten relatief weinig energie om te produceren. Ze staan vermeld bij elk gerecht, je weet precies wat je eet. Zo draagt Spirit bij aan een duurzame economie met respect voor mens, dier en milieu.

Buffetrestaurant Spirit serveert biologische vega(n) gerechten - Triodos Bank
Het terras van Spirit in de Groene Passage in Rotterdam.

> Lees over het favoriete gerecht van chefkok Daniël Saat van Spirit

Waar vind je Spirit?

Mariniersweg 9, Rotterdam
Czaar Peterstraat 2a, Amsterdam

Aangevulde lijst met de tips van onze volgers op social media:

9. BioToko – Zutphen

10. De Driekant – Zutphen

11. The Broth Bar – Maastricht

12. Doepark Nooterhof – Zwolle

13, Green Café bij Odin – Velp

14. Anat – Groningen

15. Wereldburgers – Groningen

16. Strandpaviljoen Buiten – Den Haag

17. De Herbivoor – Groningen

18. De Hagedis – Den Haag

19. Blender – Haarlem

20. Rawsome – Arnhem

21. The Shore – Scheveningen

22. Greens in the Park – Den Haag

23. House of Cooking – Groningen

24. Neighboor Kitchen – Almere

25. LOFF – Breda