Vijfendertig jaar later is de biologische winkel een begrip in Amsterdam-Oost. En dat zoontje is allang volwassen: Maarten runt inmiddels de zaak samen met zijn vader.

We zullen ons ook nooit aansluiten bij een keten, of zelf een keten worden
Maarten van Riel, mede-eigenaar Ekodis

Specifieke pindakaas

De winkel is in al die jaren langzaamaan groter geworden. Tien jaar geleden betrok Ekodis een ruim pand aan het Beukenplein. Maar veel meer groeien vindt Maarten niet nodig. “We hoeven niet per se een tweede vestiging te openen. We zullen ons ook nooit aansluiten bij een keten, of zelf een keten worden. Kleinschaligheid is juist onze kracht.”

PROJECT CV

BIOLOGISCHE NATUURVOEDINGSWINKEL EKODIS

Ekodis is een biologische natuurvoedingswinkel en werd in 1983 opgericht door Jan van Riel. In 2008 werd de zaak op het Beukenplein geopend. Zoon Maarten is inmiddels mede-eigenaar. De focus ligt bij Ekodis op persoonlijk contact: zowel met de producenten als met de klanten.

Biologische-natuurvoedingswinkel-Ekodis
Biologische natuurvoedingswinkel Ekodis vind je in Amsterdam-Oost

Die kleinschaligheid kent veel voordelen. Er is bijvoorbeeld veel tijd voor contact met de klanten. Maarten spreekt ze dagelijks. “We passen ons assortiment aan op hun wensen. Dat kan heel makkelijk, omdat we onafhankelijk zijn. Ik heb geen toestemming van hogerhand nodig. Als hier iemand om een specifiek soort pindakaas komt vragen kan ik het een paar dagen later al in de winkel hebben staan. Mits ik vertrouwen heb in het product natuurlijk.”

Vertrouwde lijntjes

Dat vertrouwen is belangrijk. Maarten: “Wij willen graag weten waar onze producten vandaan komen om de kwaliteit te kunnen waarborgen. En in ons geval is dat vrij makkelijk: omdat we als kleine firma ook alleen met andere kleine ondernemers werken kunnen we de lijntjes kort houden. Neem die hele affaire met die fipronil-eieren vorig jaar. Wij hoefden maar één telefoontje te plegen: naar de Friese boer waar wij onze eieren vandaan halen.”

Jan knikt. “Wij kennen bijna alle leveranciers en producenten persoonlijk. Zij komen bij ons langs, of wij gaan bij hen op bezoek. Dat persoonlijke contact is het mooie van werken met kleine bedrijven.”

Jan-en-zoon-Maarten-van-Riel-van-Ekodis-2-683x1024
Maarten en Jan van Riel, vader en zoon en samen eigenaar van de biologische natuurvoedingswinkel Ekodis.

Rijkdom of vrijheid

Die kleine bedrijven doen niet aan massaproductie. Ze hebben daar de capaciteiten niet voor óf willen het simpelweg niet. Maar grootschalige productie is wel nodig om grote winkelketens te bedienen.

“Het is dus belangrijk dat er winkels zoals de onze bestaan, zodat ook de kleinere ondernemers een afzetmarkt voor hun producten houden”, legt Maarten uit. “Want stel je eens voor dat die allemaal zouden verdwijnen en alleen de massaproducenten overblijven? Dat zou een ontzettende verarming van het winkelaanbod betekenen. Want aan kleinschalig geproduceerde producten is meestal veel aandacht besteed.”

Biologische kwaliteit

Bovendien drukken grote winkelketens vaak de prijs van het product. Ze willen zoveel mogelijk afnemen voor zo weinig mogelijk. “Ik heb om die reden al veel kleine boeren, producenten of leveranciers failliet zien gaan”, zegt Jan. “Gelukkig kunnen wij als onafhankelijk bedrijf beslissen op een andere manier zaken te doen. Wij onderscheiden ons van grote supermarkten door niet af te dingen op de prijs van producten. Maar we eisen wél dat alles een goede biologische kwaliteit heeft. En daarvoor betaalt de klant weer een beetje meer dan in een reguliere winkel. Maar ook nooit meer dan redelijk is. Eerlijke handel. Daar houden wij van.”

Maarten beaamt dat: “Wij hoeven niet rijk te worden met Ekodis. Dat geeft ons de vrijheid te doen wat wij écht waardevol vinden: in contact staan met onze klanten, de makers van mooie producten steunen en natuurlijk te zorgen voor dat waar het allemaal mee begon: lekker en gezond eten.”

WAT JE MET JOUW EURO DOET, MAAKT VEEL UIT

BUY THE CHANGE

Ekodis is één van de ondernemingen die meedoet met Buy the Change. Een platform van Triodos Bank dat duurzame ondernemers en bewuste consumenten met elkaar verbindt. Op dit platform staan artikelen met tips om je (koop)gedrag te verduurzamen. Wil je meedoen? Of weten bij welke andere ondernemers je de verandering kunt kopen?

Eat the Change

> Lees ook ‘Hier kun je bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling’

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert