1. Beperk het aantal plastic (drink)flessen

Plastic flessen behoren tot de meest voorkomende soorten plastic afval. Volgens Forbes kopen mensen wereldwijd meer dan een miljoen plastic flessen per minuut. Drinkflessen, maar ook flessen voor dagelijkse huishoudelijke artikelen zoals shampoo, schoonmaakmiddelen, chloor en flesjes voor zeepdispensers.

Plastic flessen zijn schadelijk voor het milieu, dier en mens vormen een groot deel van de plastic afvalberg. Maar liefst 91% van deze wegwerpflessen wordt niet gerecycled. Herbruikbare (bijv. van glazen en roestvrijstalen) flessen zijn uitstekende alternatieven voor plastic flessen en verpakkingsmateriaal van water, vruchtensappen, drinkyoghurt en limonade.

2. Neem je eigen (boodschappen)tas mee

Naar schatting worden er jaarlijks tussen vijf miljard en een biljoen plastic tassen gebruikt. Chili heeft de uitgifte van plastic tasjes door winkels inmiddels verboden. In Nederland wordt het gebruik ervan ontmoedigd. Een verbod is er nog niet, maar dat is geen reden om niet direct maatregelen te nemen als consument. Vervang je plastic tas dus direct door een stoffen, duurzame boodschappentas.

3. Denk na over voedselopslag

Neem een katoenen tasje mee naar de bakker of campingwinkel voor je versgebakken croissantjes en pistoletjes. Gebruik glazen vershouddozen of potten in plaats van wegwerpverpakkingen zoals wrappings, boterhamzakjes en ritszakken. Zo reduceer je niet alleen de hoeveelheid afval, je verspilt ook minder voedsel omdat het langer houdbaar blijft. Oh ja, eet alleen van biologisch afbreekbare wegwerpborden en gebruik geen plastic bestek.

Tijd voor echte keuzes Triodos Bank

Tijd voor echte keuzes

Bekijk wat je nog meer kunt doen

De oude economie heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt, en de problemen stapelen zich op. Minder slecht is simpelweg niet meer goed genoeg. Het is tijd dat consumenten, politici en bedrijven échte keuzes maken. Keuzes die een verschil maken in de manier waarop we met elkaar wonen, werken en leven.

Bekijk welke keuzes Triodos Bank maakt

4. Geen plastic rietjes maar herbruikbare rietjes

Plastic rietjes kunnen terechtkomen in neusholtes van zeedieren en zelfs magen van pinguïns perforeren. Gelukkig zijn er volwaardige alternatieven verkrijgbaar en gaat de EU onder andere deze rietjes verbieden. Het verbod is nog niet ingegaan maar nu al stoppen is sowieso verstandig. Stap over naar biologisch afbreekbare rietjes van bijvoorbeeld bamboe of papier, of roestvrijstalen rietjes die jarenlang meegaan.

5. Geen plastic koffiebekers en roerstaafjes

Ook koffie- en theebekers worden verboden in de EU. Deze papieren bekers zijn meestal bekleed met polyethyleen. Steeds meer koffieketens en bars (groot en klein) zijn zich hiervan bewust, sommigen bieden korting op koffie als je je eigen kopje of beker meeneemt. Plastic koffie- en theebekers zijn eenvoudig te vervangen door RVS-thermosflessen.

6. Beat the microbead

Duizenden verzorgingsproducten bevatten microplastics (microbeads), minuscule korreltjes kleiner dan 5 millimeter. Microbeads belanden in zee omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties ze niet uit het afvalwater kunnen filteren. Zeedieren krijgen ze onvermijdelijk binnen, daarom komen de microdeeltjes uiteindelijk op ons bord terecht.

Het verzet tegen microbeads groeit. In het nieuwe regeerakkoord is een ban op microplastics opgenomen en ook de Europese Unie wil een verbod.

Wat kun je doen als consument? Kies voor onverpakte, biologisch afbreekbare verzorgingsproducten met natuurlijke, exfolianten zoals haver en zeezout en gebruik wattenstaafjes van bamboe en katoen.

7. Verkies karton boven plastic verpakking

Karton is over het algemeen eenvoudiger te recyclen dan plastic. Bovendien zijn papierproducten vaker biologisch afbreekbaar. Koop bijvoorbeeld macaroni met een kartonnen, in plaats van plastic verpakking. Koop geen wasmiddel in een fles maar in een doos.