Toen Stegeman laatst ging verhuizen, werd hij geconfronteerd met een enorme hoeveelheid spullen. Hij besloot er in zijn column voor RTL Z over te schrijven. Met daarin onder deze 3 stappen om te voorkomen dat je überhaupt te veel spullen in huis haalt:

Stap 1: geen nieuwe dingen kopen

Koop geen nieuwe dingen of doe elke keer als je iets koopt, iets anders weg. Dit is vrij radicaal. Als iedereen dit namelijk zou doen (en de bevolking niet groeit), zou het volume van gekochte producten niet toenemen.

Stap 2: kwaliteit en laten repareren

Koop dingen die langere tijd mee gaan of laat kapotte spullen repareren. Kwaliteit kopen. Dat is natuurlijk niet altijd herkenbaar. Maar nadat in de afgelopen weken onze twee stofzuigers het hadden begeven, hebben we er toch maar eentje van een veel duurder merk gekocht. In de hoop dat de prijs in dit geval een goede indicatie is voor kwaliteit.

Stap 3: vaker lenen of huren

Vaker lenen of huren in plaats van kopen. Ik heb eigenlijk altijd al mijn gereedschap gekocht, ook al gebruikte ik het maar eenmaal per jaar. Dit keer heb ik de boorhamer die ik nodig had geleend. Scheelt me geld, maar vooral een plek in huis.

> Lees de hele column ‘Waarom jij ook zou moeten ontspullen’ op RTL Z

hans stegeman
Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank