Als kapper Erwin van den Heuvel het zegt, klinkt dit heel logisch. “Ik vind het heel erg belangrijk dat als je mensen van de buitenkant verzorgt, met een nieuwe coupe of make-up, dat je dat met verantwoordelijke producten doet. Plus: het is beter voor het milieu.”

Bij iinn Sustainable Beauty, zijn kapperszaak annex schoonheidssalon en spa aan de Amsterdamse Singel, worden alleen ecologische producten gebruikt.  En hoewel dat voor henzelf na jaren zo werken vanzelfsprekend is, is het in het algemeen nog best bijzonder.

Belinda en Erwin
Erwin van den Heuvel en Belinda Dijkstra

Ecologische producten

Mede-eigenaar Belinda Dijkstra kwam op haar 16de bij het bedrijf, dat toen nog Profiles Hair & Body Spa heette. Belinda: “We werkten toen al met ecologische producten, voor zover dat kon want er was nog niet zo veel. Een collega kwam in het buitenland het merk Aveda tegen. Dat zijn we gaan uitproberen en het beviel goed.”

Dijkstra is nu 20 jaar eigenaar; sinds 2001 samen met Van den Heuvel. “We hebben toen met een enquête onderzocht waar onze gasten behoefte aan hadden. Daaruit bleek dat ze onze werkwijze met natuurlijke producten erg waardeerden. Dus zijn we dat verder uit gaan bouwen.”

PROJECT CV

IINN SUSTAINABLE BEAUTY

iinn Sustainable Beauty is een kapper en schoonheidssalon in Amsterdam. Eigenaren Erwin van den Heuvel en Belinda Dijkstra werken uitsluitend met ecologische verzorgingsproducten. iinn staat onder andere voor “inn”: een herberg, een ontmoetingsplaats. Het bedrijf kocht met financiering van Triodos Bank een pand uit 1737 en financierde vervolgens zelf de verbouwing. Er werd gewerkt met verantwoord hout en LED-lampen. Een glazen pui in de monumentale poort houdt de warmte binnen.

Sinds twee jaar zit de zaak in een grachtenpand uit 1737, dat met financiering van Triodos Bank gekocht is. Dikke houten dwarsbalken boven de kappersstoelen herinneren aan de lange geschiedenis van het pand. Eén wand is volledig gevuld met Aveda-producten. Het duo gebruikt het merk inmiddels bij alle behandelingen, van het haren wassen voor het knippen tot aan de gezichtsverzorging.

Het merk is geïnspireerd door de Ayurveda-filosofie, een Indiase traditionele geneeswijze, en bepleit dat individuele schoonheid direct verbonden is aan de wereld om ons heen. Daarom gebruikt het merk uitsluitend biologisch geteelde plantaardige ingrediënten. Alleen de haarverf is niet 100 procent maar 96 procent natuurlijk, omdat het anders niet mogelijk is om grijs haar te kleuren of haar lichter te maken.

We kijken naar de persoon. Wat voor type zit er in je stoel?
Belinda Dijkstra
pand
Bij de renovatie van het pand werd onder andere het wapen op de gevel opgeknapt.

Ecologische middelen hebben een heel ander effect op huid en haar dan synthetische middelen, merkt Belinda. Als voorbeeld noemt ze het effect op haar eigen handen, die ze als kapper natuurlijk veelvuldig gebruikt. “Bij synthetische middelen merk je dat de huid van je handen droger wordt, soms krijg je kloven. Maar bij het werken met natuurlijke producten blijven mijn handen heel.”

Arbeidsintensiever

Er is nog een verschil tussen ecologisch en synthetisch, zegt Erwin. “Een behandeling met natuurlijke producten is arbeidsintensiever. Met synthetisch is het van hop, hop en klaar. Met natuurlijke middelen heb je meer stappen nodig om het gewenste effect te bereiken. Je moet bijvoorbeeld eerst het gezicht met een borsteltje reinigen.”

werk erwin
Een behandeling met natuurlijke producten is arbeidsintensiever.

Die arbeidsintensieve methode past goed bij iinn. Belinda: “We zien ons vak echt als een ambacht. We nemen een uur de tijd om iemands haar te knippen. We kijken naar de persoon. Hoe groeit het haar, wat voor type zit er in je stoel? En we stellen vragen. Wat doe je ‘s ochtends met je haar?

Iemand die het nat in een knot stopt en van huis weggaat, heeft een ander kapsel nodig dan iemand die uitgebreid de tijd neemt om te föhnen. Omdat we daarnaar luisteren, hebben we een hele brede klantenkring.”

Snelle tijd

Het is overigens niet zo dat iedereen die iinn bezoekt daar heel een uur voor moet vrijmaken. Voor mensen met minder tijd hebben Belinda en Erwin het concept ‘iinn between’ bedacht. Dat zijn snelle schoonheidsbehandelingen die mensen tussendoor kunnen doen. Erwin: “Zo spelen we in op deze snelle tijd. Je moet altijd innoveren en verdergaan.”

Enjoy the Change

Innoveren, dat willen Belinda en Erwin ook op het gebied van duurzaamheid. Dat zit al in de verzorgingsproducten die ze gebruiken, maar ze willen het steeds verder uitrollen. Door het pand energiezuinig te maken bijvoorbeeld, en schoon te maken met ecologische middelen.

En er wordt een recyclingprogramma opgezet. Erwin: “Mensen kunnen hun lege plastic Aveda-verpakkingen dan terugbrengen. Ze krijgen korting op een nieuw product en wij zorgen dat het netjes naar het plasticafval gaat. Zo willen we de dingen steeds iets beter doen.”

BUY THE CHANGE

MET GELD KUN JE DE WERELD VERANDEREN

iinn Sustainable Beauty wordt gefinancierd door Triodos Bank en is één van de ondernemingen die meedoet met Buy the Change. Een nieuw platform van Triodos Bank dat duurzame ondernemers en bewuste consumenten met elkaar verbindt. Doe je mee? Of wil je weten bij welke andere ondernemers je de verandering kunt kopen?

> Ga dan naar buythechange.nl

Tekst: Leonie Hosselet
Beeld: Pieter van den Boogert