vegaslager
De Vegarische Slager in Den Haag. Daar begon het allemaal. Inmiddels kun je vegetarische vlees in veel supermarkten kopen.

In de meeste supermarkten duiken bij de vleesvervangers steeds vaker producten van de Vegetarische Slager op. Pakjes met een tekening van een vrouwelijke slager met een bos wortels in haar handen. De meeste namen op de pakjes zijn net even anders dan anders. Denk aan kipstuckjes, mc²Burger en visvrije tonyn. Al 7 miljoen vegetarische maaltijden per jaar worden er van deze producten verkocht.

Het succes is te danken aan het feit dat Korteweg er in slaagde een nieuwe smaak te ontwikkelen. De smaak mag niet onder doen voor echt vlees. Als boer kreeg hij te maken met de varkenspest en hij besloot in 1998 vegetariër te worden. Toch miste hij de smaak van vlees. Samen met wetenschappers en koks ging hij aan de slag. Op zoek naar de juiste productiemethode en ingrediënten om de smaak van vlees na te maken.

PROJECT C.V.

VEGETARISCHE SLAGER

Jaap Korteweg is biologische boer, maar vooral bekend als Vegetarische Slager. In zes jaar tijd groeide dit merk uit tot een begrip. Het begon met een conceptstore in Den Haag en nu zie je de vegetarische ‘kipstuckjes’ en in de supermarkten. Er zijn nu 2.600 verkoopplekken en in 12 andere landen wordt het product verkocht.

In zes jaar tijd werden er steeds meer producten ontwikkeld. Daarom werd het tijd voor een echte fabriek. Een nu nog lege grote hal in Breda waar 50 miljoen maaltijden per jaar geproduceerd kunnen worden. Korteweg: “We gaan een spannende tijd tegemoet. De ontwikkelingen in de markt gaan erg goed en we hebben nu de juiste ruimte om te groeien. Daarnaast hebben we in de nieuwe fabriek meer ruimte voor ontwikkeling en kunnen we op de langere termijn meer innovatieve stappen maken.”

Rookworst

Om te beginnen is er een belangrijke uitdaging waar hij al lang mee bezig is. Bijna zes jaar geleden won Korteweg met zijn bedrijf de Triodos Hart-Hoofdprijs. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest inspirerende en innovatieve duurzame ondernemer die gefinancierd wordt door de bank. Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro en is bedoeld om nog meer duurzame ontwikkeling binnen het bedrijf mogelijk te maken. Korteweg liet ter plekke al weten dat hij de prijs ging gebruiken om rookworst te ontwikkelen. “Want, geen boerenkool zonder rookworst.”

Zes jaar later bekent hij dat dit nog niet gelukt is. “We hebben de juiste samenstelling niet gevonden. En de smaak moet minstens even lekker zijn als de echte.” Hij is wel hoopvol. “Ik verwacht binnen een jaar de rookworst te kunnen verkopen.”

KAMERVRAGEN OVER VEGETARISCH VLEES

De VVD stelde onlangs kamervragen over de misleidende naamgevingen van plantaardig vlees. Een plantaardige hamburger zou geen hamburger moeten heten. Korteweg vond het wel mooi om te zien wat er gebeurde. “Het was een defensieve actie uit de conservatieve deel van de vleeswereld. Maar consumenten vinden het prima. En iedereen weet dat ons vlees plantaardig is. Wij willen juist zo duidelijk mogelijk maken aan mensen dat ons vlees op echt vlees lijkt, we helpen ze om een bewustere keuze te maken.”

Biefstukmachine

Een andere grote uitdaging is teelt van biologische soja. Dit soja eiwit wordt nu uit de Verenigde Staten gehaald omdat het in Europa niet te koop is. Biologische soja is prima te telen in Europa maar er is nog geen bedrijf wat dit kan verwerken. We zijn bezig met een haalbaarheidsstudie om dit in Europa te realiseren. Hij vertelt dat ze nog een stap verder gaan en met andere bedrijven als Unilever en de Universiteit van Delft en Wageningen een machine ontwikkelen die met weinig energie van deze soja een biefstuk kan maken. “En die biefstukmachine kunnen we zo klein maken dat hij in een keuken kan staan. “Dat zou een oplossing zijn voor landen in bijvoorbeeld Afrika waar ze een probleem hebben met koelen, maar waar ze wel makkelijk soja kunnen verbouwen. Dit zo een mooie bijdrage kunnen leveren aan het wereldvoedselvraagstuk op termijn.

Kijk op Mijn Geld Gaat Goed om te zien welke bedrijven Triodos Bank nog meer financiert op het gebied van duurzame voeding.

Beeld: de Vegetarische Slager
Tekst: Joset van der Hoeven