lobby
De lobby in het Amsterdamse Volkshotel

Dat merk je meteen bij binnenkomst. Dit is geen gestileerde hotellobby, maar een café waar je ook naar toe komt om samen koffie te drinken of een plek waar ruimte is om even rustig te werken. Bij de receptie van het voormalige hoofdkantoor van de Volkskrant vraagt een vader de sleutel van zijn kamer. Zijn twee kinderen heeft hij op de balie getild. Aan een tafeltje verderop hoor je twee mannen praten over hun tattoostudio in Hawaii. Ze zijn net geland – en ondanks het grijze weer dragen ze een korte broek en slippers. “Dit is typisch voor deze plek, zegt Anneke van den Bijgaart van het Volkshotel. “Hier komen zoveel uiteenlopende mensen. Samen vormen ze een kleurrijk geheel.”

Amsterdamse bedrijvigheid

Die kleur wordt ook bepaald door de vele kunstenaars en creatieve ondernemers die er een werkplek hebben. Urban Resort begon hier al in 2007 met Broedplaats VKG – een plek waar kunstenaars en ondernemers een creatieve en betaalbare werkplek kunnen huren. Oprichter Hay Schoolmeesters zag dat er een nieuwe belangstelling ontstond voor het Volkskrantgebouw en dit stuk van de Wibautstraat, vlakbij station Amsterdam Amstel: “In die tijd was het ondenkbaar dat je naar deze kant van de stad kwam voor cultuur. Maar bij ons waren zo’n 500 kunstenaars, dj’s en creatieve ondernemers aan het werk. We hebben dit gebied op de culturele kaart gezet.”

werkplaats
In het café van het Volkshotel kun je flexwerken. Voor vergaderingen zijn speciale cabine’s beschikbaar.

Sommige huurders van het eerste uur zitten er nog, andere vonden een plek voor zichzelf of vertrokken naar het buitenland. Zo blijven elke keer nieuwe makers zich in het pand vestigen. Schoolmeesters: “Die virtuoze creatieve sfeer is behouden gebleven. En kunstenaars van de broedplaats treden hier nu ook op, of werken in opdracht van het Volkshotel.”

De Werkplaats in de lobby van het hotel biedt flexwerkplekken, hier zitten studenten en ondernemers naast elkaar te werken. Er zijn lange tafels met schemerlampjes en hoekjes met banken en fauteuils voor als je iets te bespreken hebt. Al deze mensen bij elkaar zorgen voor een fijne Amsterdamse bedrijvigheid in het hotel.

hotelkamer
In het Volkshotel zijn 172 hotelkamers. Van kleine kamers (met uitzicht over Amsterdam) tot grote luxere kamers en kamers voor het hele gezin.

Groene luifel

Er is veel veranderd op de Wibautstraat sinds het Volkshotel er in 2014 zijn deuren opende. De grote grijze kolossen van de verschillende krantenredacties werden één voor één ontmanteld. Er kwam meer ruimte voor kleine lokale initiatieven en recreatie. Van den Bijgaart: “We dragen bij aan deze ontwikkeling, door geen toeristenbubbel te zijn, maar een ontmoetingsplek te zijn. Daarnaast werken we samen met de hier gevestigde scholen en universiteiten aan The Green Knowledge Mile.” Het hotel heeft een groen dak gekregen en  de luifel voor de entree is ‘bekleed’ met planten. De Wibautstraat wil nu de eerste petflesvrije straat van Nederland worden. Het hotel geeft alvast het goede voorbeeld door alleen papieren bekertjes op de kamers van hun gasten klaar te zetten.

Straatmuzikanten

Het Volkshotel vervult zo een actieve rol in de stad. Bijvoorbeeld door met muziek de leefbaarheid van de stad te vergroten. Op 11 juni organiseren ze het Busker’s Inn festival, waar straatmuzikanten van over de hele wereld in het hotel komen spelen. Van den Bijgaart: “Het viel ons op dat er in Amsterdam weinig straatmuzikanten zijn. Dat vinden we jammer. Door het organiseren van dit festival hopen we  getalenteerde muzikanten een podium te geven en Amsterdammers hiervan mee te laten genieten.”

Eerder organiseerden ze ook een theaterfestival in de kamers van het hotel. Het Volkshotel gelooft in de functie van kunst om te verbinden. Van den Bijgaart: “We willen een ontmoetingsplek zijn waar mensen met elkaar in gesprek gaan. Bij het theaterfestival vroegen we de makers hun voorstelling aan te passen aan de locatie, hierdoor ontstaat er een interactie tussen de plek, de makers én het publiek.”

BUY THE CHANGE

MET GELD KUN JE DE WERELD VERANDEREN

Volkshotel is één van de ondernemingen die meedoet met Buy the Change. Een nieuw platform van Triodos Bank dat duurzame ondernemers en bewuste consumenten met elkaar verbindt.

Doe je mee? Of wil je weten bij welke andere ondernemers je de verandering kunt kopen? Ga naar buythechange.nl

En benieuwd naar andere broedplaatsen die door Triodos Bank gefinancierd worden? Bekijk ze op Mijn Geld Gaat Goed.

Tekst: Daphne Rieken
Beeld: Mark Groeneveld