1. Is beleggen wel iets voor mij?

“Deze vraag krijg ik misschien wel het meeste”, zegt Meijer Boltjes. “Het antwoord is van persoon tot persoon verschillend. Met beleggen maak je kans op een hoger rendement dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Zeker nu de spaarrente historisch laag is.

Maar aan beleggen is altijd een risico verbonden, want een belegging kan minder waard worden. Daarom is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt. En ook om naast je belegging voldoende geld op een spaarrekening achter de hand te houden voor onverwachte of geplande uitgaven.

2. Beleggen is toch vooral iets voor mensen met veel geld?

“Dat denken veel mensen, maar het is echt een misverstand. Je kunt bij ons al vanaf 25 euro per maand beleggen. Als je kiest voor dit zogenaamde Maand Beleggen, open je via de site van de bank een beleggersrekening. Je geeft dan aan welk bedrag je maandelijks wilt inleggen, en op welke dag of dagen van de maand je dat wilt doen. In de loop van de tijd bouw je zo een belegd vermogen op.

Je kunt ook kiezen om eenmalig te beleggen in een fonds. Dan koop je op één moment aandelen. Dat kan vanaf 100 euro.

Duurzame Triodos Beleggingsfondsen

Beleggen voor mensen

Wil je jouw positieve invloed verder vergroten? En kans maken op een hoger financieel rendement dan bij sparen?

> Beleg dan in een van de duurzame Triodos beleggingsfondsen

3. Hoe verlaag ik het risico?

“Ik informeer mensen altijd over de mogelijkheden om gespreid te beleggen, en niet al hun eieren in hetzelfde mandje te leggen. Spreiden doe je bijvoorbeeld door in verschillende fondsen te beleggen met elk een ander risicoprofiel.

Elk beleggingsfonds heeft een eigen risicometer. Daarmee kun je het risico van het fonds inschatten en fondsen onderling vergelijken.”

Dat beleggen vooral is voor mensen met veel geld is echt een misverstand

4. Wat gebeurt er met het geld dat ik beleg via Triodos Bank?

“De beleggingsfondsen van Triodos Bank dragen bij aan positieve verandering in de samenleving. Wij beheren twee soorten fondsen: themafondsen en beleggingsfondsen die actief zijn op de beurs.

De afdeling klantcontact bij Triodos Bank
De afdeling klantcontact bij Triodos Bank.

De themafondsen beleggen niet op de beurs maar verstrekken leningen aan ondernemers die actief zijn in een bepaalde sector. Zoals biologische landbouw, groene energie of microfinanciering.

Als belegger kun je een thema kiezen dat je het meest na aan het hart ligt. Ik vraag mensen altijd of er een themafonds is dat hen intuïtief direct aanspreekt. Dat is vaak het begin van een gesprek over wat ze belangrijk vinden en aan welke ontwikkelingen ze met hun beleggingen een bijdrage willen leveren.

De fondsen die actief zijn op de beurs beleggen in beursgenoteerde bedrijven. Die bedrijven voldoen aan de strenge duurzaamheidscriteria van Triodos Bank. Deze fondsen zijn in dialoog met de bedrijven, en hebben invloed op het verder aanscherpen van de duurzame koers.”

Ron Meijer Boltjes, beleggingsexpert klantcontact bij Triodos Bank
Ron Meijer Boltjes, beleggingsexpert klantcontact bij Triodos Bank.

5. Wat is dividend en wanneer krijg ik het uitgekeerd?

“Dividend is de periodieke winstuitkering van een bedrijf of fonds aan aandeelhouders.

Mijn ervaring is dat veel van onze beleggers graag een redelijk dividend willen ontvangen, maar in eerste instantie vooral worden gedreven door de positieve impact van hun belegging. Een goed maatschappelijk rendement vinden ze vaak belangrijker dan een hoog financieel rendement.”

Wat is de leukste vraag over beleggen die je laatst kreeg?

“Niet zo lang geleden belde een biologische veehouder op. Hij vertelde dat hij zelf al jaren belegt in Triodos Groenfonds, dat onder meer leningen verstrekt aan biologische boeren. Nu was hij van plan om zijn eigen stal te vernieuwen en wilde hij er zonnepanelen op plaatsen. Hij vroeg zich af of hij daarvoor bij Triodos Groenfonds een lening zou kunnen afsluiten.

Ik heb hem daarvoor in contact gebracht met de fondsmanager. Ik weet niet of het inmiddels tot een lening is gekomen, maar het idee sprak me wel aan: iemand die door te beleggen in Triodos Groenfonds in feite indirect investeert in zijn eigen bedrijf.”

C.V.

Ron Meijer Boltjes

Ron Meijer Boltjes (1966) werkt bijna tien jaar bij klantcontact van Triodos Bank, en is verantwoordelijk voor de voorlichting over beleggen. Aanvankelijk werkte hij onder meer in een reisboekhandel, en was hij bedrijfsleider bij een winkelketen.

Wil je jouw positieve invloed verder vergroten? En kans maken op een hoger financieel rendement dan bij sparen?
> Beleg dan in een van de duurzame Triodos beleggingsfondsen

Wil je meer artikelen lezen over duurzaam beleggen?
> Ga naar het overzicht van al onze beleggingsverhalen

 

Fotografie: Pieter van den Boogert